Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων φέρνει πλήρη απαγόρευση του εμπορίου ξυλείας με τη Ρωσία

Στις 8 Απριλίου 2022, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2022/576 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 για περιοριστικά μέτρα ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Αυτή η δημοσίευση ακολουθεί τη δήλωση της προέδρου Von der Leyen και προσδιορίζει τις λεπτομέρειες του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας και περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών σε ορισμένα προϊόντα.

Η απαγόρευση εισαγωγής καλύπτει όλα τα προϊόντα των κωδικών 44 και 9403 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ξύλινα προϊόντα, τα έπιπλα (εκτός από τα καθίσματα) και τα εξαρτήματα επίπλων δεν μπορούν να εισαχθούν από τη Ρωσία. Αυτό δεν ισχύει για την εκτέλεση συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν από τις 9 Απριλίου 2022 έως τις 10 Ιουλίου 2022 ή για τις παράπλευρες συμβάσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση τέτοιων συμβάσεων.

Επιπλέον, το άρθρο 3ια απαγορεύει την πώληση, προμήθεια, μεταφορά, άμεσα ή έμμεσα, διαφόρων αγαθών που θα μπορούσαν να συμβάλουν ιδίως στην ενίσχυση των βιομηχανικών ικανοτήτων της Ρωσίας σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία ή για χρήση στη Ρωσία ή για εκτέλεση. . Αυτό περιλαμβάνει ξυλεία από μαλακό και σκληρό ξύλο, καθώς και πλανισμένα προϊόντα, καπλαμά, κόντρα πλακέ, ινοσανίδες και προκατασκευασμένα ξύλινα σπίτια. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για τη σύναψη συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν από τις 9 Απριλίου 2022 ή για τις παράπλευρες συμβάσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση τέτοιων συμβάσεων έως τις 10 Ιουλίου 2022.