Έρχεται η 9η ημερίδα ΕΣΩ

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου κορυφαίοι δημιουργοί από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Στοκχόλμη έρχονται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης της ημερίδας ΕΣΩ.

Η ημερίδα ΕΣΩ, ο κορυφαίος θεσμός προβολής του σχεδιασμού και των τεχνών στην Ελλάδα, από το περιοδικό archisearch.gr και τον Βασίλη Μπαρτζώκα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο και την Graphopress απο το περιοδικό +DESIGN, συμπληρώνει φέτος 9 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων. Όπως κάθε χρόνο, οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής, του interior και του graphic design, του σχεδιασμού και των δημιουργικών τεχνών κλείνουν το ραντεβού τους στο διαχρονικά αγαπημένο «σημείο» συνάντησης της ΕΣΩ, το μεγάλο Αμφιθέατρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου. Θεματικές όπως Artificial Intelligence, η ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία της εμπειρίας, αρχιτεκτονική του κρασιού, Styling, η αρχιτεκτονική και η πόλη, σχεδιασμός κατοικιών και ξενοδοχείων, φιλοξενία, αλλά και έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις ομιλίες του συνεδρίου.

H πρώτη ομιλήτρια στην ΕΣΩ, φτάνει από τη Στοκχόλμη. Η Μαρία Παπαφίγκου, καθηγήτρια τα τελευταία επτά χρόνια στο Royal Institute of Technology in Stockholm (KTH) και συνιδρύτρια του γραφείου Ooak Architects με έδρα στη Στοκχόλμη και την Αθήνα, θα μας μιλήσει για «tailor made» αρχιτεκτονική.

Μαρία Παπαφίγκου

Σε μια εποχή που οι αρχιτεκτονικές εικόνες ταξιδεύουν και ενθουσιάζουν γρήγορα, αγνοώντας τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου και του προγράμματος, το βραβευμένο γραφείο θα μας παρουσιάσει έργα κάθε κλίμακας με ξεχωριστή ταυτότητα και φυσική θέση, από μια μικρή ξύλινη καμπίνα στη Σουηδία και το Patio House στην Κάρπαθο μέχρι τα συγκροτήματα κατοικιών στις Μπαχάμες και στα Νησιά Κέιμαν.

Επόμενος ομιλητής θα είναι ο Πάνος Παρθένιος του γραφείου PARTHENIOS architects+associates, ο οποίος θα αναφερθεί σε ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα αυτή τη στιγμή στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο, την Τεχνητή Νοημοσύνη, ή «Architects against Virtual Worlds, Artificial Intelligence and Real Reality».

Πάνος Παρθένιος

Η Νατάσα Τσιγκάρη και ο Μάριος Τσιλιάκος, Partner και Associate Partner, αντίστοιχα, του Applied Research + Development (ARD) group στο γραφείο Foster + Partners μας καλούν «να πάρουμε το κόκκινο χάπι». Τίτλος της ομιλίας τους «Computational Design: Taking the Red Pill: Let’s go down the rabbit hole…».

Νατάσα Τσιγκάρη – Μάριος Τσιλιάκος

Οι δύο αρχιτέκτονες που εκπροσωπούν το γνωστό Βρετανικό γραφείο θα αναφερθούν στις δυνατότητες που ανοίγει η καινοτομία για το σχεδιασμό και το δομημένο περιβάλλον.

Τα έργα του Λεωνίδα Τραμπούκη, συνιδρυτή του γραφείου LOT OFFICE FOR ARCHITECTURE, με έδρα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, έχουν δημοσιευτεί στην The Wall Street Journal, T magazine, Wallpaper*, Elle Decor, FRAME and PHAIDON και έχει συμμετάσχει στις μεγαλύτερες εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design.

Λεωνίδας Τραμπούκης

Στην παρουσίασή του στην ΕΣΩ «From Interior Experience & Installation Design to Objects with experimental Character», ο Λεωνίδας Τραμπούκης θα μας παρουσιάσει τον πειραματικό χαρακτήρα του γραφείου, που δίνει έμφαση στην υλικότητα, τη διαδικασία και το concept και περιλαμβάνει έργα που μοιράζονται ένα κοινό όραμα να εμπνέουν, θολώνοντας τα όρια μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Με ποιο τρόπο μέσω των αισθήσεων μιας γευσιγνωστικής εμπειρίας, το terroir, η υλικότητα, η ιστορία, η γεωγραφία, οι άνθρωποι και η αίσθηση ενός τόπου μας αποκαλύπτονται;

Αρτέμιος Λαϊνάς

O Wine Experience Designer, Αρτέμιος Λαϊνάς, θα πραγματοποιήσει στο 9ο συνέδριο αρχιτεκτονικής & design μία ομιλία μέσω εμπειριών, ξεναγώντας μας σε υφές, γεύσεις, χρώματα και την αρχιτεκτονική του κρασιού.

Στη συνέχεια, στη σκηνή της ΕΣΩ 2020, ο γαλλικής καταγωγής νέος αρχιτέκτονας, Νικόλας Μπαρελιέ, θα μας μιλήσει για την «Εικόνα του αρχιτέκτονα, ως εξωτερίκευση της αισθητικής του υπόστασης».

Νικόλας Μπαρελιέ

O Νικόλας Μπαρελιέ θα επιχειρήσει μία πρωτότυπη εννοιολογική συσχέτιση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με την ενδυματολογική σύνθεση και τη διαμόρφωση ενός προσωπικού ύφους-στυλ.

Ο Αριστείδης Ντάλας έχει κατορθώσει κάτι για το οποίο ελάχιστοι αρχιτέκτονες μπορούν να καυχηθούν: Δημιούργησε μία νέα τοπική αρχιτεκτονική ταυτότητα. Αφού απομόνωσε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της Τήνου, τα μετουσίωσε σε μία νέα γλώσσα.

Αριστείδης Ντάλας

Έχοντας επιπλέον αποσπάσει μία σειρά βραβεύσεων, θα βρεθεί στη σκηνή της ΕΣΩ να παρουσιάσει έργα για πρώτη φορά και να μας μιλήσει για τη συνέχεια της πορείας του στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Μήλο, τη Ρόδο και όχι μόνο.

Τον διαδέχεται στη σκηνή της 9ης ΕΣΩ ένα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία με τη μεγαλύτερη ιστορία στην Ελλάδα, με τις τελευταίες επτά δεκαετίες έχει σχεδιάσει και επιβλέψει περισσότερα από 800 έργα.

Αλέξης Βικέλας

Με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, ο Αλέξης Βικέλας, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ι. & Α. ΒΙΚΕΛΑΣ Α.Ε., θα αποκαλύψει τις προκλήσεις και τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις του πολυαναμενόμενου έργου που έχει στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνούς σημασίας και ακτινοβολίας.

Ο Serdar Kutucu, coo των DESIGN HOTELS, που περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης αισθητικής ξενοδοχεία στον κόσμο, έρχεται στην 9η ΕΣΩ για να παρουσιάσει τις νέες τάσεις στο design των ξενοδοχείων και τη φιλοξενία. Ποιες είναι οι σχεδιαστικές προκλήσεις και πώς θα είναι τα ξενοδοχεία στο μέλλον;

Serdar Kutucu

Ο Βαγγέλης Στυλιανίδης, 3sk architects, με μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών για ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικιών και πολιτιστικών χώρων θα δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για «Το κτίριο μέσα στο κτίριο».

Βαγγέλης Στυλιανίδης

Keynote Speaker: Roberto Paloba – Palomba Serafini Associati

Roberto Palomba

O Roberto Palomba από το διεθνούς φήμης ιταλικό Design Studio Palomba Serafini Associati θα συμμετέχει ως keynote speaker στο ΕΣΩ 2020 με την υποστήριξη της Ideal Standard.

Σε περασμένες διοργανώσεις της, η ημερίδα ΕΣΩ έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων ονόματα, όπως ο Τοm Lindblom των Gensler Architects, οι PearsonLlyod από το Λονδίνο, ο Michael Anastassiades, η Carlotta de Bevilacqua, Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio, MKV Design, Henning Larsen κ.ά.

Archisearch Lifetime Award
Tα βραβεία συνολικής προσφοράς του Archisearch / Design Ambassador θα απονεμηθούν το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Φέτος θα τιμηθούν τρεις άνδρες – “πυλώνες” της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής που έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στη χώρα μας.

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Παραλαμβάνουν τη σκυτάλη τρεις μεγάλοι άνδρες-λαμπρές προσωπικότητες του τόπου μας: ο διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο εγκέφαλος του αστικού ιστού της θετικής πλευράς της πόλης μας Ιωάννης Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά ζωντανό μέρος της πραγματικότητας.

Θεοδόσης Τάσιος

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Πρόεδρος στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, καθώς και Πρόεδρος στην Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), αποτελεί έναν διακεκριμένο διανοητή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, αποτελεί μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία), αλλά και επίτιμος διδάκτωρ σε διάφορα πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει 430 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ του έχουν απονεμηθεί το International Award of Merit In Structural Engineering από τη Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών στη Ζυρίχη και το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων. Ο Θεοδόσης Τάσιος έχει ασχοληθεί με ένα εκτεταμένο εύρος επιστημονικών ζητημάτων, ενώ σε πολλά υπήρξε πρωτοπόρος. Η έρευνά του εντοπίζεται, κυρίως, στην εδαφομηχανική, στην τεχνολογία του σκυροδέματος, τη μελέτη των στατικών φαινομένων σε τοιχοδομές και της μηχανικής αυτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή κανονισμών του Τάσιου είχε βασικό υπόβαθρο τη μεγάλη τεχνική του εμπειρία της κατασκευής. Oι τρεις σπουδαίοι δημιουργοί έχουν συνδέσει το προσωπικό τους όραμα με το κοινωνικό όφελος αλλά και την οικονομική ευημερία.

Ιωάννης Βικέλας

Platinum sponsor: Ideal Standard Greece

Μπορείτε να βρείτε όλες τις παρουσιάσεις και τα highlights από προηγούμενες διοργανώσεις εδώ! Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται από τα περιοδικά ARCHISEARCH.gr και +DESIGN.

Η προπώληση ξεκίνησε! Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ!