Γιατί οι τιμές ξυλείας και κοντραπλακέ είναι τόσο υψηλές, και πότε θα μειωθούν

Ο οικονομολόγος Bill Conerly αναλύει μέσα από το Forbes την κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στις τιμές της ξυλείας και κάνει τις προβλέψεις του για το μέλλον:

Οι τιμές της ξυλείας και του κόντρα πλακέ έχουν πηδήξει από την ταράτσα στις ΗΠΑ. Οι τιμές των οικοδομικών υλικών θα υποχωρήσουν το 2022, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το 2023. Αντικατοπτρίζουν ζητήματα που αφορούν ειδικά τη στέγαση και όχι τον γενικό πληθωρισμό. (Ο γενικός πληθωρισμός έρχεται, υποστήριξα, αλλά η ξυλεία δεν είναι πρώιμο σημάδι.)

Οι τιμές των προϊόντων ξύλου κυμαίνονται συνήθως περισσότερο από τα περισσότερα αγαθά, επειδή η κατασκευή σπιτιού μπορεί να κινηθεί πάνω ή κάτω πολύ πιο γρήγορα από ό, τι ένα ηλεκτρικό πριόνι. Τα προϊόντα ξύλου έχουν άλλες χρήσεις που είναι πιο σταθερές, όπως κατασκευές εκτός σπιτιού, κιβώτια και παλέτες, αλλά η νέα κατοικία είναι η μεγαλύτερη χρήση, ακολουθούμενη από επισκευές και αναδιαμόρφωση σπιτιού και οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα κυκλικές.

Το ξύλο είναι άφθονο, στη Βόρεια Αμερική, ειδικά στα νότια δάση. Τα σύγχρονα εργοστάσια είναι πολύ αποτελεσματικά στη μετατροπή κορμών σε 2x4s και φύλλα κόντρα πλακέ. Οι τιμές ξυλείας και κόντρα πλακέ είναι τόσο υψηλές τώρα λόγω της βραχυπρόθεσμης δυναμικής ζήτησης και προσφοράς.

Η ζήτηση ξύλου αυξήθηκε το καλοκαίρι της πανδημίας. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού είχαν κολλήσει στο σπίτι, ανίκανοι να κάνουν διακοπές. Με το χρόνο και τα χρήματα στα χέρια τους, κατευθύνθηκαν στον τοπικό έμπορο προμηθειών κτιρίων για τα υλικά για να χτίσουν ντεκ, παιδότοπους, υπόστεγα και ακόμη και επιπλέον δωμάτια.

Στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 2020, οι οικοδόμοι έκαναν την κατασκευή τους. Μέχρι τον Δεκέμβριο, οι μονοκατοικίες (εποχιακά προσαρμοσμένες) έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Αυτή η δραστηριότητα οφείλεται σε φθηνά στεγαστικά δάνεια.

Όλα τα επιτόκια μειώθηκαν στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, αλλά τελικά τα στεγαστικά στεγαστικά δάνεια 30 ετών μειώθηκαν κάτω από το 3 τοις εκατό, αγγίζοντας τα χαμηλά ρεκόρ όλων των εποχών.

Τα χαμηλά ποσοστά υποθηκών έφεραν περισσότερους αγοραστές στην αγορά ακινήτων μιας οικογένειας. Η απομακρυσμένη εργασία έπεισε μερικούς κατοίκους διαμερισμάτων μακράς διάρκειας να αγοράσουν σπίτια, αλλά ο τεράστιος αντίκτυπος προήλθε από οικογένειες που περίμεναν να αγοράσουν ένα σπίτι σε λίγα χρόνια. Με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ενυπόθηκων δανείων, οι αγορές ξεκίνησαν το 2020 και το 2021.

Οι εταιρείες προϊόντων ξυλείας θα ήθελαν να προσθέσουν χωρητικότητα, αλλά ένας νέο εργοστάσιο χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για την κατασκευή του. Πριν από την πανδημία, πολλά νέα εργοστάσια κατασκευάζονταν καθώς η παραγωγή μετατοπίστηκε από τον Καναδά στο Νότο. (Η Financial Post ανέφερε: «Μια πληγή μικροσκοπικών σκαθαριών ορεινών πεύκων, όχι μεγαλύτερη από έναν κόκκο ρυζιού, έχει ήδη καταστρέψει 15 χρόνια προμήθειας κούτσουρων στη Βρετανική Κολούμπια. Δέντρα αρκετά δντρα για να χτίσουν 9 εκατομμύρια μονοκατοικίες. Και μασούν δάση στην Αλμπέρτα και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. “) Η κατασκευή των νέων νότιων εργοστασίων  ξεκίνησε το 2018 και το 2019 οδήγησε σε μεγάλους χρόνους παράδοσης για εξοπλισμό. Έτσι, η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου σήμερα θα χρειαζόταν πιθανώς περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι παραγωγοί προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή των υπαρχόντων εργοστασίων, αλλά η εργασία είναι μια πρόκληση για τα περισσότερα από αυτά. Μερικά κρούσματα Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στην παραγωγή έχουν διαταράξει την παραγωγή. Τα εργοστάσια έχουν επίσης δυσκολία στην πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επιπλέον, βρίσκονται συνήθως σε αγροτικές κοινότητες που έχουν χάσει τον πληθυσμό τους. Τέλος, οι έλεγχοι ερεθίσματος και οι πληρωμές μπόνους ασφάλισης ανεργίας έχουν καταστρέψει το ενδιαφέρον ορισμένων ατόμων να εργαστούν.

Εκτός από τις άμεσες εργασιακές προκλήσεις, οι οδηγοί φορτηγών είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή, ξεκινώντας από τη μετακίνηση κορμών από δάση σε εργοστάσια και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση τελικών προϊόντων σε κέντρα διανομής και σε ναυπηγεία. Οι ελλείψεις κόλλας, που προκλήθηκαν από το κλείσιμο πετροχημικών εργοστασίων στο Τέξας, μείωσαν επίσης την παραγωγή κόντρα πλακέ, αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό πρόβλημα.

Αυτοί οι περιορισμοί σημαίνουν ότι η αυξημένη προσφορά δεν θα μειώσει τις τιμές σύντομα. Εξηγεί επίσης γιατί οι τιμές αυξήθηκαν τόσο απότομα κατά το περασμένο έτος.

Οι τιμές ξυλείας και κόντρα πλακέ θα μειωθούν καθώς η ζήτηση μειώνεται. Σε κάποιο σημείο, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλά ποσοστά υποθηκών θα έχουν ήδη αγοράσει ένα σπίτι. Και τα επιτόκια θα αυξηθούν τελικά. (Προβλέπω ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων θα αυξηθούν τους τελευταίους μήνες του 2021 και ταχύτερα κατά τη διάρκεια του 2022, αλλά οι συνάδελφοί μου οικονομολόγοι βλέπουν πιο σιωπηλές αυξήσεις.) Μέχρι το τέλος του 2023, η ισχυρή αύξηση της ζήτησης για στέγαση θα έχει τελειώσει. Σε αυτό το σημείο, οι πωλήσεις ξυλείας και κόντρα πλακέ θα μειωθούν σε πιο κανονικά επίπεδα.

Ορισμένα στελέχη προϊόντων ξυλείας βλέπουν την πρόσφατη ζήτηση ως επιστροφή στην κανονική, παρά ασυνήθιστα υψηλή. Οι κατοικίες ξεκινούν κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύρια μονάδες ετησίως από το 1960 έως το 2010, αλλά η τελευταία δεκαετία ήταν κάτω από αυτό το σημείο αναφοράς. Αυτός ο συλλογισμός δεν λαμβάνει υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ζήτησης κατοικιών. Κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο, η αύξηση του πληθυσμού ήταν κατά μέσο όρο 1,1% ετησίως. Κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού μας ήταν μόλις 0,6%. Στην εποχή 1960-2010, ο αριθμός των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,3 εκατομμύρια ετησίως. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο μόνο 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά. Και η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της πολύ χαμηλής μετανάστευσης.

Οι τιμές ξυλείας και κόντρα πλακέ αυξάνονται συνήθως την άνοιξη και μειώνονται μέχρι το τέλος του φθινόπωρου, κατά περίπου πέντε τοις εκατό. Φέτος δεν ψάχνουμε για πτώση αλλά για ισοπέδωση. Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για άλλα δύο ή τρία χρόνια και στη συνέχεια θα μειωθούν σε πιο κανονικά επίπεδα. Το κλειδί για τον ρυθμό της μείωσης θα είναι τα επιτόκια υποθηκών. Εν τω μεταξύ, οι οικοδόμοι θα μεταβιβάσουν το κόστος στους αγοραστές τους. Οι do-it-yourselfers θα έχουν μια καλή δικαιολογία για την αναβολή νέων έργων. Ποια είναι καλύτερη ώρα να κάνετε διακοπές;

Πηγή