Δεν υπάρχει Πράσινη Συμφωνία χωρίς χρήση ξυλείας

Τα ανθεκτικά στο κλίμα και με βιώσιμη διαχείριση δάση αποτελούν τη βάση για μια επιτυχημένη Πράσινη Συμφωνία. Στα τέλη Απριλίου, η ευρωπαϊκή δασική βιομηχανία ζήτησε αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της ΕΕ. Οι αποφάσεις δασικής πολιτικής για τη διατήρηση των δασών πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την περιφερειακή ποικιλομορφία, την πρακτική συνάφεια και τα στοιχεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση του Γερμανικού Συμβουλίου Δασών (DFWR) και της Αυστριακής Πλατφόρμας Forst – Holz – Papier (FHP) με περισσότερους από 200 καλεσμένους από την πολιτική, τη δασοκομία και τη βιομηχανία ξυλείας από όλη την Ευρώπη διοργανώθηκε από τον Cem Özdemir, Ομοσπονδιακό Υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας. και την Αυστριακή ομόλογό του Elisabeth Köstinger, Ομοσπονδιακή Υπουργό Γεωργίας, Περιφερειών και Τουρισμού,

Ο Πρόεδρος του DFWR Georg Schirmbeck χαιρέτισε τις προσπάθειες της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της δημιουργίας περιφερειακής αξίας μέσω της αυξημένης κατασκευής ξυλείας και κάλεσε τους ιδιοκτήτες δασών και τους δασολόγους, που είναι έτοιμοι να δώσουν λύσεις με μεγάλη αφοσίωση και επιστημονική γνώση.

Ο Özdemir είπε: «Τα δάση είναι το παγκόσμιο σύστημα κλιματισμού, καταφύγιο για πολλά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και προμηθευτής της πιο πολύτιμης ανανεώσιμης πρώτης ύλης μας, του ξύλου». Ενόψει της παγκόσμιας κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, η ΕΕ εξετάζει επίσης όλο και περισσότερο τα δάση και τον τρόπο με τον οποίο η συμβολή τους στους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ μπορεί να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πιο θετικά. Καθώς η περιβαλλοντική πολιτική συντονίζεται ολοένα και περισσότερο στις Βρυξέλλες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει επίσης την ανάγκη για αυξημένη διασυνοριακή συνεργασία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ευθύνη των κρατών μελών και οι περιφερειακά προσαρμοσμένες αντιλήψεις τους για τη διαχείριση των δασών.

“Χαίρομαι που τα δάση μας έχουν έναν σημαντικό συνήγορο στο Γερμανικό Συμβούλιο Δασών – όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Εάν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τα δάση μας, τότε δεν μπορούμε να σταματήσουμε στα σύνορα – τότε πρέπει να τα ξεπεράσουμε μαζί στην Ευρώπη», λέει ο Özdemir.

Ο Schirmbeck αναφέρθηκε σε μελέτες της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Δασική Πολιτική του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων (BMEL), σύμφωνα με τις οποίες η χρήση ξύλου αυξάνει τη συνεχή αποθήκευση άνθρακα από προϊόντα ξύλου που αποθηκεύουν μόνιμα CO2.

Ο Köstinger τόνισε τον πολυλειτουργικό ρόλο της δασοκομίας και προέτρεψε να αναγνωριστεί η βιώσιμη πρώτη ύλη ξύλο ως μέσο ανεξαρτησίας στον εφοδιασμό: «Αυτή τη στιγμή, η ασφάλεια των πρώτων υλών και οι αξιόπιστες αλυσίδες αξίας έχουν τεθεί στο επίκεντρο. Πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθεί η δυναμική για τη βιώσιμη και περιφερειακά διαθέσιμη ξυλεία».

Για το FHP, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Δασών, Rudolf Rosenstatter, δήλωσε: «Οι αποφάσεις, είτε εθνικές είτε ευρωπαϊκές, πρέπει να λαμβάνονται με βάση τον επαγγελματισμό και χωρίς ιδεολογία. Έχει διαδοθεί η παρανόηση ότι απλά αφήνεις το δάσος στην τύχη του και όλα θα πάνε καλά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κλιματική κρίση αναγκάζει τη μετατροπή των δασών, η οποία απαιτεί ενεργή διαχείριση. Δασικές ερευνητικές εργασίες δείχνουν ότι η δασική βιοποικιλότητα διατηρείται όταν γίνεται διαχείριση. Οι προσπάθειες για μεγάλης κλίμακας απαγορεύσεις χρήσης, για παράδειγμα ως μέρος της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, αντιβαίνουν στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και στον απαραίτητο περιφερειακό εφοδιασμό πρώτων υλών. Όποιος λέει ναι στο Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus πρέπει επίσης να πει ναι στη βιώσιμη διαχείριση των δασών».