Τα κυριότερα είδη ξυλείας της Μαλαισίας

Το Συμβούλιο Ξυλείας της Μαλαισίας (MTC) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της βιομηχανίας ξυλείας, λαμβάνοντας εντολή από το Υπουργείο Φυτικών Βιομηχανιών και Εμπορευμάτων το 1998 να προωθήσει το εμπόριο ξυλείας της Μαλαισίας και να αναπτύξει την αγορά προϊόντων ξυλείας της χώρας παγκοσμίως.

Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει πριονίδι, κόντρα πλακέ, MDF, μοριοσανίδες, LVL, καλούπια, προϊόντα ξυλουργικής (π.χ., καταστρώματα, ξύλινα δάπεδα, πόρτες, σκάλες, lamscant, κουφώματα και κορνίζες) καθώς και ξύλινα έπιπλα (εσωτερικά , έπιπλα εσωτερικού χώρου και γραφείου).

Οι βασικές προτεραιότητες του MTC καλύπτουν τις πτυχές της αύξησης των πρώτων υλών, την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της αγοράς γενικότερα, καθώς και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Ωστόσο, το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Η πανδημία Covid-19 έφερε αλλαγές στα επιχειρηματικά σχέδια του Συμβουλίου, όπου οι δραστηριότητές του ήταν πιο επικεντρωμένες στις ψηφιακές δραστηριότητες.

Με περισσότερο από το 55% της έκτασης της γης να είναι φυσικό δάσος, η Μαλαισία φιλοξενεί πάνω από 2.650 είδη δέντρων, πολλά από τα οποία έχουν εμπορική σημασία. Όντας δε σε τροπικές περιοχές τα δέντρα αναπτύσσονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός από την εγγενή ομορφιά του, το ξύλο είναι πολύ ευέλικτο κατά την κατεργασία, έχει καλές μονωτικές ιδιότητες, είναι ανθεκτικό κι εύκολο στη χρήση. Η Μαλαισία διαθέτει μια πληθώρα από ξύλα από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε και έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες δομικές και εσωτερικές εφαρμογές, κυρίως για πολυτελή θέρετρα και ονειρικές ιδιωτικές κατοικίες.

Μερικά από τα πλέον εμπορικά είδη ξυλείας της Μαλαισίας είναι:

  1. Meranti
    Το Meranti είναι ένα περιζήτητο είδος μεταξύ απαιτητικών αγοραστών. Είναι σκληρό ξύλο και συνίσταται για εξωτερικές και εσωτερικές εφαρμογές. Βασικά, υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες ειδών Meranti με υψηλή εμπορική αξία. Είναι το Dark Red Meranti και το Red Meranti. Ακολουθούν οι περιγραφές τους:

Dark Red Meranti: Μπορεί να βρεθεί ευρέως σε ξηρά δάση, σε χαμηλούς λόφους και στις κορυφές και τις πλαγιές κορυφογραμμών σε όλη τη Μαλαισία. Το εσωτερικό του είναι από μεσαίο κόκκινο έως βαθύ κόκκινο και βαθύ κόκκινο-καφέ. Η υφή είναι μέτρια χονδροειδής και ομοιόμορφη. Πρόκειται για ανθεκτικό σκληρό ξύλο αλλά και εύκολο στην επεξεργασία. Τα κύρια είδη του Dark Red Meranti είναι τα εξής:

Meranti Bukit:
Χρώμα: Βαθύ κόκκινο καφέ
Κοινή εφαρμογή: Καταστρώματα, στύλοι, πόρτες, παράθυρα / κουφώματα, σκάλες, έπιπλα εσωτερικού χώρου, πίνακες περιποίησης, έπιπλα και έπιπλα εξωτερικού χώρου.
Πυκνότητα ξηραμένη σε κλίβανο (σε υγρασία 15%): 550-700kg / m3

Meranti Seraya:
Χρώμα: Μεσαίο κόκκινο
Κοινή εφαρμογή: Κατάστρωμα, στύλοι, πόρτες, παράθυρα / κουφώματα, εσωτερική επίπλωση, σανίδες και έπιπλα
Πυκνότητα ξηραμένη σε κλίβανο (σε υγρασία 15%): 450-550kg / m3

Meranti Nemesu:
Χρώμα: Βαθύ κόκκινο
Κοινή εφαρμογή: Κατάστρωμα, στύλοι, πόρτες, παράθυρα / κουφώματα, σκάλες, εσωτερική επίπλωση, πίνακες περιποίησης, έπιπλα, έπιπλα εξωτερικού χώρου και κατασκευή σκαφών.
Πυκνότητα ξηραμένη σε κλίβανο (σε υγρασία 15%): 500-650kg / m3

Red Meranti: Ευδοκιμεί σε πεδινά ξηρά δάση και σε λόφους. Έχει καθαρότερο χρώμα, συνήθως γκριζωπό. Είναι σκληρό ξύλο και εύκολο στην επεξεργασία. Τα κύρια είδη του Red Meranti είναι:

Meranti Tembaga:
Χρώμα: Απαλό ροζ
Κοινή εφαρμογή: Πόρτες, παράθυρα / κουφώματα, φινίρισμα εσωτερικού χώρου και έπιπλα.
Πυκνότητα ξηραμένη σε κλίβανο (σε υγρασία 15%): 420-500kg / m3

Meranti Kepong:
Χρώμα: Μαλακό κόκκινο
Κοινή εφαρμογή: Εσωτερικό φινίρισμα, πόρτες, παράθυρα / κουφώματα και έπιπλα.
Πυκνότητα ξηραμένη σε κλίβανο (σε υγρασία 15%): 400-460kg / m3

  1. Keruing
    Αυτή η ξυλεία παρουσιάζει παραλλαγές στις ιδιότητές της. Είναι ένα μεσαίο σκληρό ξύλο με πυκνότητα 690-945kg / m3 ξηραμένο στον αέρα της Χερσονήσου της Μαλαισίας, με την πυκνότητα να ανέρχεται στα 595-865kg / m3, για ξήρανση στον αέρα για τα είδη που βρίσκονται στην Ανατολική Μαλαισία (Sabah). Το ξύλο είναι κόκκινο-καφέ έως μωβ κόκκινο και σκουραίνει κατά την έκθεση. Γενικά πρόκειται για γερό ξύλο, ενώ ορισμένα είδη είναι εξαιρετικά ισχυρά και εύκολα στην επεξεργασία.
    Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για βαριές κατασκευές, στύλους, δοκάρια, δοκούς, κατασκευή αμαξώματος φορτηγού, δάπεδο εμπορευματοκιβωτίων, και όταν υποβληθεί σε επεξεργασία, είναι κατάλληλο για βάσεις σιδηροδρομικών γραμμών, λιμενικά έργα, γέφυρες και κολώνες ηλεκτροφόρων καλωδίων.Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για βαριές κατασκευές, στύλους, δοκάρια, δοκούς, κατασκευή αμαξώματος φορτηγού, δάπεδο εμπορευματοκιβωτίων, και όταν υποβληθεί σε επεξεργασία, είναι κατάλληλο για βάσεις σιδηροδρομικών γραμμών, λιμενικά έργα, γέφυρες και κολώνες ηλεκτροφόρων καλωδίων.
  1. Balau
    Πρόκειται για ένα βαρύ σκληρό ξύλο με πυκνότητα 850-1.155kg / m3 ξηραμένο στον αέρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και ορίζεται έντονα από το εσωτερικό του που είναι κίτρινο ή γκρι-καφέ και σκουραίνει σε βαθύ καφέ κατά την έκθεση. Η υφή είναι καλή ακόμη και με βαθιά αλληλοσυνδεμένους κόκκους.
    Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για όλες τις μορφές βαριάς κατασκευής όπως γέφυρες, αποβάθρες, σιδηρόδρομοι, στύλους ηλεκτροφόρων καλωδίων, κατασκευή σκαφών, κουφώματα πορτών και παραθύρων, δοκάρια, δάπεδα βαρέως τύπου, παρκέ δάπεδο και έπιπλα βαρέως τύπου.
  1. Mengkulang
    Αυτό είναι ένα μεσαίο, ως προς τη σκληρότητα, ξύλο με πυκνότητα 625-895kg / m3 ξηραμένο στον αέρα. Το σομφό συνήθως έχει ελαφρύτερο χρώμα και δεν ορίζεται έντονα από το εγκάρδιο ξύλο που είναι κόκκινο, κόκκινο-καφέ έως σκούρο κόκκινο-καφέ, με την υφή να είναι ελαφρώς έως μέτρια χονδροειδής.
    Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για κατασκευή κόντρα πλακέ, δάπεδα, για λεπτομέρειες εσωτερικού χώρου, έπιπλα, επένδυση, γενικές σανίδες κ.α.
  1. Kembang Semangkuk
    To ξύλο είναι μαλακό έως μέτρια μαλακό και ελαφρύ έως μέτρια βαρύ με πυκνότητα 515-755kg / m3 ξηραμένο στον αέρα. Κατατάσσεται ως ελαφρύ σκληρό ξύλο. Η υφή του είναι ελαφρώς χονδροειδής και ανώμαλη λόγω των μεγάλων ακτίνων και των ευρέων στρωμάτων του παρεγχύματος. Το πλάνισμα είναι επίσης εύκολο και η επιφάνεια που παράγεται είναι γενικά ομαλή. Οι καπλαμάδες μπορούν επίσης να κολληθούν εύκολα.
    Χρήσεις: Πολύ κατάλληλο για φινίρισμα εσωτερικού χώρου, επένδυση, κατασκευή επίπλων.
  1. Melunak
    Πρόκειται για ένα ελαφρύ σκληρό ξύλο με πυκνότητα 530-755kg / m3 ξηραμένο στον αέρα. Το σομφό είναι κίτρινο ή ανοιχτόχρωμο, ενώ το εγκάρδιο ξύλο είναι καφέ με κόκκινη ή ροζ απόχρωση ή κόκκινο-καφέ. Η υφή είναι μέτρια λεπτή με ρηχά έως βαθιά αλληλοσυνδεμένα κόκκους. Είναι αρκετά ανθεκτικό.
    Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για φινίρισμα εσωτερικού χώρου, επένδυση, ανώτερες ξυλουργικές εργασίες, κατασκευή επίπλων, δάπεδα και άλλες ελαφριές κατασκευές.

Η αντοχή και η φυσική ανθεκτικότητα των ειδών ξυλείας της Μαλαισίας σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αιχμής επιτρέπουν στους Μαλαισιανούς κατασκευαστές να παράγουν προϊόντα με βάση το ξύλο που πληρούν αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα και απαιτήσεις.
Η Μαλαισία, η οποία ασκεί βιώσιμη διαχείριση των δασών από το 1900, διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης που διασφαλίζει στους αγοραστές ότι αυτά τα προϊόντα συλλέγονται υπεύθυνα.