fbpx

Φυσικός – Τεχνητός Καπλαμάς

Φυσικός καπλαμάς

Είναι ξυλόφυλλα που προορίζονται για διακοσμητικό σκοπό (έπιπλα, επενδύσεις εσωτερικών χώρων κτλ.) και χρησιμοποιούνται επιφανειακά στην εκτεθειμένη επιφάνεια. Συνήθως επιλέγονται ξυλόφυλλα μεγαλύτερης αξίας και η επιλογή αυτών γίνεται με κριτήρια τη σχεδίαση και το χρώμα. Προέρχονται κυρίως από πλατύφυλλα είδη ξυλείας όπως δρυς, καρυδιά, μαόνι και συχνά παράγονται με παλινδρομική τομή και σπάνια με περιστροφική τομή. Πρώτα διαμορφώνονται πρίσματα σε διάφορα σχέδια από τα κορμοτεμάχια και στην συνέχεια γίνεται η άτμιση τους. Για να κοπούν τα ξυλόφυλλα, τα πρίσματα στερεώνονται στο μηχάνημα και η παραγωγή τους επιτυγχάνεται με οριζόντια ή κατακόρυφη του μαχαιριού ή του ξυλοτεμαχίου. Το πάχος κυμαίνεται από 0,6 – 0,8 mm.

 

Τεχνητός καπλαμάς

Ο καπλαμάς από φυσικό βαμμένο ξύλο, δεν είναι τίποτα άλλο από φυσικό καπλαμά ο οποίος αφού καθαριστεί και λευκανθεί, για να αφαιρεθούν διάφορα χημικά και τοξικά συστατικά, βυθίζεται σε διάλυμα βαφής. Ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό είναι η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Μια άλλη κατηγορία είναι ο πολυεπίπεδος καπλαμάς που κατασκευάζεται από φυσικά φύλλα καπλαμά τα οποία πρώτα βάφονται, μετά κολλιούνται, ύστερα συμπιέζονται σε χοντρούς κορμούς και το τελικό προϊόν δημιουργείται από το κόψιμό αυτών των κορμών. Με αυτόν τον τρόπο, παράγονται μοναδικοί καπλαμάδες με διάφορα ξεχωριστά σχέδια.

Προτιμώνται για οικονομικούς λόγους αφού είναι φθηνότεροι, από τον φυσικό καπλαμά αλλά και για αισθητικούς λόγους γιατί υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ σχεδίασης των νερών του ξύλουχρωμάτων και μοτίβων.

 

Άλλα υλικά επικάλυψης επιφανειών

Εκτός από τον φυσικό και τον τεχνητό καπλαμά ως υλικό επικάλυψης επιφανειών υπάρχουν και τα laminate papers που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την αντοχή, την σκληρότητα και το πάχος και χρησιμοποιούνται για πάγκους εργασίας, κουζίνες, ντουλάπες και έπιπλα.

Σε ποιον όμως πρέπει να απευθυνθώ;

ΠΑΝΤΕΛΑΚΟΣ
Παπαρηγοπούλου 37, Περιστέρι, Αθήνα
T: 210 57 77 426, 694 463 3130
E: p.pantelakos@otenet.gr
W: pantelakos.gr

ALFA WOOD
10 χλμ Λάρισας – Κοζάνης
T: 801 700 7273
E: info@alfawood.gr
W: alfawood.gr

KONSTANTINIDIS
Μαγνησίας 16, Ιωνία, Θεσσαλονίκη 57008
T: 2310 781203
E: info@designmotivators.com
W: designmotivators.com

KALTSIDIS WOOD
2,5 χλμ Ωραιόκαστρο – Διαβατά, Θεσσαλονίκη
T: 2310 682362, 2310 682871
E: kaltsidis@kaltsidis-wood.gr
W: kaltsidis-wood.gr

WOOD PLUS
9o χλ. Λάρισας – Αγιάς
T: 2410 972090
E: info@woodplus.gr
W: woodplus.gr