Πάγκος εργασίας: Το στολίδι της κουζίνας σας!

Η κουζίνα είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους ενός σπιτιού, στον οποίο περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας και ο σχεδιασμός της απαιτεί την άψογη συνεργασία μεταξύ του πελάτη και του κατασκευαστή. Κι αυτό ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο και με μακροχρόνια αντοχή!

Ο πάγκος εργασίας της κουζίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία και οι επιλογές για την αγορά του είναι πολλές. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει έναν καλόγουστο πάγκο για την κουζίνα του, με κριτήριο όχι μόνο την ανθεκτικότητα του υλικού του στην καθημερινή χρήση, αλλά και το κόστος που ταιριάζει στο πορτοφόλι του.

Οι πάγκοι εργασίας έκαναν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, όπου αρχικά αντικατέστησαν το μάρμαρο στις οριζόντιες επιφάνειες της κουζίνας. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά η τεχνολογία και η βελτίωση των επιφανειών, έχουν καταφέρει μια απόλυτα πιστή αντιγραφή πέτρας, μαρμάρου, μετάλλου και ξύλου. Ο πάγκος αποτελείται από 2 βασικά υλικά: το φύλλο της επιφάνειας και το εσωτερικό του, που είναι μοριοσανίδα συνήθως. Στο φύλλο της επιφάνειας έχει δοθεί το μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επιτάσσουν οι εκάστοτε τάσεις του marketing. Έτσι υπάρχουν διαφορικές υφές ματ και γυαλιστερές, καθώς και διαφορετικό πάχος επιφάνειας, το οποίο ξεκινάει από 3 με 6 δέκατα του χιλιοστού σε CPL (Continuous Pressure Laminate) και καταλήγει από 6 με 9 δέκατα του χιλιοστού σε HPL (High Pressure Laminate). Τα τελευταία χρόνια λόγω κόστους, οι περισσότερες εταιρείες παράγουν πάγκους με CPL το οποίο αυτόματα καθιστά πιο ευαίσθητη την επιφάνεια σε γδάρσιμο, ξεκόλλημα και φωτοστρέβλωση. Οι εταιρείες παραγωγής φορμάικας, (laminate όπως λέγετε στο εξωτερικό), ανέπτυξαν και την κατηγορία του HPL ώστε σήμερα να έχουμε επιφάνειες πάχους 10 -12 -16 χιλιοστών τα λεγόμενα compact grade.

Διαφόρων ειδών υφές
Σε ότι αφορά τις υφές τώρα η τεχνολογία έχει κάνει θαύματα με απομιμήσεις που αγγίζουν το πραγματικό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η τάση – μόδα είναι η τσιμεντοκονία με η οποία η επιφάνεια της δίνει την αίσθηση του πραγματικού. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την πέτρα και με το μέταλλο. Αυτό συνετέλεσε ώστε ο πάγκος να βρει εφαρμογές και σε αλλά μέρη επίπλου ή κατασκευής εκτός της κουζίνας, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη της βιομηχανίας κατά την έντονη περίοδο κρίσης στην οικοδομή και κατ’ επέκταση στις κουζίνες. Έτσι οι εναλλακτικές εφαρμογές του πάγκου, κατάφεραν να στυλώσουν την παραγωγή, μπαίνοντας και σε άλλες εφαρμογές στο χώρου του επίπλου ή της διακόσμησης.

Στην Ελλάδα ο πάγκος από «φορμάικα» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται σε μια κουζίνα εξακολουθεί να είναι το πιο οικονομικό κομμάτι σε σχέση με τον γρανίτη, το μάρμαρο και τον πολυεστερικό γρανίτη, δίνοντας ένα εξίσου τέλειο αποτέλεσμα αντοχής ποιότητας συμφώνα με τις σύγχρονες τάσεις της μόδας του επίπλου. Απλά πρέπει κάθε υποψήφιος αγοραστής να ενημερώνεται επακριβώς για ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας πάγκος.

Τι πρέπει να προσφέρει ένας πάγκος κουζίνας;
Τα χαρακτηριστικά που αφορούν την επιφάνεια, αυτή πρέπει να έχει αντοχή στη θερμοκρασία και στο γδάρσιμο, πρέπει να είναι κατασκευασμένος με εσωτερικό από ανθυγρή μοριοσανίδα (με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα), πρέπει να είναι με νεροσταλάκτη από πολυουρεθάνη στο κάτω μέρος και όχι μια απλή επικάλυψη σιλικόνης και τέλος πάντα θα πρέπει να συνοδεύετε από εγγύηση για όλες τις παραπάνω ιδιότητες που αναφέραμε!

Συνοψίζοντας τα συνήθη υλικά κατασκευής πάγκων:

Πάγκοι HPL (βακελίτη)
Οι πάγκοι από HPL είναι οικονομικοί, ενώ προσφέρουν και ευκολία χρήσης, ενώ είναι διαθέσιμοι σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων. Εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στη θερμότητα, στην υγρασία, σε γρατσουνιές και διάφορα σημάδια. Απλά απαιτείται η στοιχειώδης προσοχή να μην ακουμπάει ο πελάτης εξαιρετικά ζεστά σκεύη επάνω στον πάγκο, ακόμα και μαχαίρια, διότι μπορεί να προκληθούν ζημιές που δεν επισκευάζονται εύκολα.

Πάγκοι από ανοξείδωτο χάλυβα (INOX)
Οι συγκεκριμένοι πάγκοι αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν σκουριάζουν και δεν χρειάζονται συντήρηση, ενώ υπάρχουν ειδικές επεξεργασίες για να μην μένουν οι δαχτυλιές, τα άλατα και το νερό. Κατά την τοποθέτηση πρέπει να τοποθετείται σταθερό υπόστρωμα ως βάση του πάγκου για αποφυγή βαθουλωμάτων και πιθανών ραγισμάτων, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση δυνατών καθαριστικών λόγω κινδύνου διάβρωσης του υλικού.

Πάγκοι από φυσικό ξύλο

Οι πάγκοι από φυσικό ξύλο κοστίζουν λίγο παραπάνω, όμως τοποθετείται και επισκευάζεται σχετικά εύκολα. Έτσι οι γρατζουνιές και οι μικρές φθορές μπορούν να εξαλειφθούν με λείανση της επιφάνειας του ξύλου, αλλά εμφανίζει ευαισθησία στην υγρασία και στη υψηλή θερμοκρασία. Επίσης ο χρήστης θα πρέπει να τον συντηρεί συχνά.

Πάγκοι από μάρμαρο, γρανίτη
Οι φυσικές πέτρες όπως είναι το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι ανθεκτικές και αντέχουν σε αλλοιώσεις, έχουν όμως υψηλό κόστος. Αντέχουν στην υγρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, τις καταπονήσεις και είναι εύκολοι στο καθάρισμα, ενώ δεν εμφανίζουν σημάδια αλλοίωσης στο πέρασμα του χρόνου.

Πάγκοι από χαλαζία
Οι πάγκοι από χαλαζία είναι ανθεκτικοί σε αλλοιώσεις, δεν έχουν απορροφητικότητα και δεν χαράσσονται. Δεν σπάνε εύκολα όπως το μάρμαρο η ο γρανίτης όταν η επιφάνεια δεν έχει την σωστή υποδομή στήριξης και διαθέτουν μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και επιτρέπουν την κατασκευή μεγάλων επιφανειών.

Πάγκοι από Corian
To Corian είναι συνθετικό υλικό και αποτελείται από υδροξείδιο του αργιλίου και ακριλικά πολυμερή. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν περιέχει τοξικές ουσίες και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο. Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, είναι εύπλαστο υλικό, μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να σχηματίσει καμπύλες. Έχει μεγάλη αντοχή στις καταπονήσεις, στην θερμότητα και στις γρατσουνιές. Επισκευάζεται πολύ εύκολα από ειδικό συντηρητή. Επιτρέπει την κατασκευή πάγκων μεγάλου μήκους χωρίς ύπαρξη ενώσεων. Καθαρίζεται εύκολα και δεν απορροφά τους λεκέδες. Είναι αντιμικροβιακός και δεν αναπτύσσει βακτήρια στην επιφάνεια του.

Πάγκοι από γυαλί
Ο γυάλινος πάγκος είναι ανθεκτικός, η τοποθέτησή του είναι εύκολη και γρήγορη και συνδυάζεται με πολλά υλικά. Έχει μεγάλη αντοχή στην θερμότητα και στους λεκέδες, δεν χαράσσεται και δεν γρατζουνιέται. Τα μειονεκτήματα είναι σε περίπτωση θραύσης απαιτείται η αντικατάσταση όλου του κομματιού του γυαλιού και χρειάζεται συχνό καθαρισμό καθώς οι δαχτυλιές και τα άλατα του νερού είναι εμφανή.

Πάγκοι από μπετόν
Οι πάγκοι από μπετόν αποτελούν οικονομικό και ευέλικτο υλικό σε πολλές αποχρώσεις και υφές. Ο πάγκος από μπετόν κατασκευάζεται και μεταφέρεται στον χώρο στις επιθυμητές διαστάσεις, είτε κατασκευάζεται απευθείας σε αυτόν. Είναι ανθεκτικοί στον χρόνο, στην θερμότητα και στις χαρακιές. Απαιτεί όμως τακτική συντήρηση με επάλειψη ειδικού βερνικιού και η επαφή με οξέα μπορεί να τον καταστρέψει.

Κεραμικοί πάγκοι
Τα πυροσυσσωματωμένα κεραμικά (sintered ceramics) είναι υψηλής τεχνολογίας πλάκες πορσελάνης. Οι κεραμικοί πάγκοι είναι μη πορώδης και δεν έχουν απορροφητικές ιδιότητες,διαθέτουν αντοχή σε οξέα και λεκέδες, είναι ανθεκτικοί στις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν χαράζονται και είναι ανθεκτικοί στον χρόνο. Δεν χρειάζονται ειδική συντήρηση, είναι εύκολα στον καθαρισμό και δεν συσσωρεύουν μικρόβια. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.