Ανοίγει νέος κύκλος της «Βαράγκης», εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης

Εγκρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της ιστορικής επιπλοβιομηχανίας «Βαράγκης» ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναφορά της στο προσκήνιο ύστερα από μία περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όταν η ελληνική κρίση χρέους μηδένισε την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες πολυτελείας. Εκτοτε η εταιρεία, που έχει επεκταθεί και στις αγορές αρχιτεκτονικών προτάσεων και διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων, στράφηκε στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, όπου έχει δημιουργήσει σημαντικό πελατολόγιο. Ωστόσο η περαιτέρω ανάπτυξή της περνούσε μέσα από τη συμφωνία εξυγίανσης, δεδομένης της θέλησης παλαιών και νέων μετόχων να διατηρήσουν την ελληνική της ταυτότητα αλλά και την παραγωγική δραστηριότητά της στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Σχηματάρι.

Η οικογένεια Δημήτρη Βαράγκη, του μέχρι τώρα βασικού μετόχου της εισηγμένης, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης απεμπολεί όλες τις απαιτήσεις της που είχαν δημιουργηθεί από τις ενέσεις ρευστότητας που είχε παράσχει για να κρατήσει εν ζωή την εταιρεία, ενώ παράλληλα προχωράει και στην εκχώρηση ακινήτων ιδιοκτησίας της οικογένειας που αποτελούσαν προσωπικές εγγυήσεις, προκειμένου να εξυγιανθεί ένα brand με ιστορία άνω των 120 ετών. Οι πιστώτριες τράπεζες «κουρεύουν» τις απαιτήσεις τους σε ποσοστό της τάξης του 70% καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα (RSM) σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης τόσο αυτές όσο και οι άλλοι πιστωτές θα υφίσταντο συντριπτικές ζημίες (90%-95%).

Με βάση τη συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν κατά ποσοστό 61,9% οι πιστωτές της «Βαράγκης», η επιχειρηματική της δραστηριότητα, το σύνολο του προσωπικού και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στον νέο φορέα, την εταιρεία Varangis Furniture & Interiors, έναντι τιμήματος 2,6 εκατ. και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της, οι οποίες συνολικά ανέρχονται προ της συμφωνίας στα επίπεδα των 21 εκατ. ευρώ. Στον νέο φορέα μεταβιβάζεται το 97% του ενεργητικού (3,23 εκατ.) και συγκεκριμένα το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, η πλειονότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού και των αποθεμάτων, πάγια, απαιτήσεις και χρηματικά διαθέσιμα, καθώς και οι συμμετοχές στις θυγατρικές Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Schemata Interiors & Trading WLL στο Κατάρ. Στον νέο φορέα μεταβιβάζονται επίσης υποχρεώσεις αξίας 3,2 εκατ. οι οποίες αφορούν το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους και τη Vericon Professional Services Ltd, εταιρεία συμφερόντων του στρατηγικού επενδυτή της «Βαράγκης», Μάριου Κυριάκου, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση 1,4 εκατ. στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης. Τόσο το τίμημα όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης.

H «Βαράγκης», γνωστή στο ευρύ κοινό με το ιστορικό εμπορικό σήμα «Διά χειρός», ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με αντικείμενο την κατασκευή υψηλού επιπέδου οικιακών επίπλων. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 1998 και στεγάζεται σε ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας με σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και απασχολεί 30 άτομα, καθώς σχεδιάζει και υλοποιεί έργα στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, με τον μεγαλύτερο όγκο αυτών από το 2010 να υλοποιείται στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Tawazun Economic Council Headquarters (4,7 εκατ. ευρώ) και το Al Mamoura B στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Anti-Doping Lab Qatar (600.000) και το Sports City Street στο Κατάρ, το Juweira Boutique Hotel (1,6 εκατ.) στο Ομάν Salalah, η Abu Dhabi Accountability Authority (5,7 εκατ.) και το Al Rawdah επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η National Bank of Kuwait (4,1 εκατ.) και άλλα.

Πηγή