Αντιβακτηριδιακές επιφάνειες: νέα διαπίστευση για την Catas

Η Catas – ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός εργαστηρίων δοκιμών και πιστοποίησης προϊόντων στον  τον τομέα επίπλου-ξύλου – από πέρυσι μπορεί να υπερηφανεύεται για μια διαπίστευση που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τη μέθοδο ISO 22196:2011 «Μέτρηση της αντιβακτηριδιακής δραστηριότητας σε πλαστικά και άλλες μη πορώδεις επιφάνειες.

Όσοι εργάζονται στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών και υλικών που στοχεύουν στον έλεγχο και τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων στις επιφάνειες μπορούν επομένως να απευθυνθούν στην Catas για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να βασιστούν σε μια τυποποιημένη και διαπιστευμένη μέθοδο.

Όλα ξεκίνησαν το 2020, στον απόηχο της πανδημίας «Covid-19» και της τεράστιας ανησυχίας για την πιθανότητα μόλυνσης από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Έκτοτε, η ζήτηση έχει κυριολεκτικά εκτιναχθεί για δοκιμές για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας που παρέχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες στις επιφάνειες. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, το εργαστήριο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 δοκιμές σε επιστρώσεις, μεμβράνες συσκευασίας, έπιπλα και δάπεδα.

Αυτή η δραστηριότητα προφανώς αφορούσε κυρίως υλικά που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές πρακτικές, κοινότητες ή περιβάλλοντα με μεγάλη συχνότητα, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης βακτηριακής λοίμωξης μέσω της ακατάλληλης χρήσης αντικειμένων ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες είναι μεγαλύτερος, αν και δεν υπήρξε έλλειψη δοκιμών σε προϊόντα που προορίζονται για οικιακή χρήση.

Η σοβαρότητα, η συνέπεια και η επιθυμία να εγγυάται πάντα τη μέγιστη αξιοπιστία και διαφάνεια που χαρακτήριζαν πάντα το έργο της Catas, την ώθησαν να λάβει τη διαπίστευση από τον ιταλικό οργανισμό διαπίστευσης ACCREDIA και για αυτή τη μέθοδο, επιτρέποντας έτσι στο εργαστήριο να συμμετάσχει στην πολύ σύντομη κατάλογος διαπιστευμένων εργαστηρίων για το πρότυπο ISO 22196 (τέσσερα σε όλη την Ιταλία).

Και δεν είναι μόνο αυτό: προκειμένου να καλύψει την ανάγκη των κατασκευαστών επικαλύψεων να εγκρίνουν τα προϊόντα τους με ένα έγκυρο εμπορικό σήμα, η Catas έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα πιστοποίησης, εκτός από το γνωστό βραβείο ποιότητας Catas (CQA). Πρόκειται για το CQA ANTIBACTERIAL COATING CERTIFICATION, το οποίο, μέσω ενός συγκεκριμένου προγράμματος δοκιμών, πιστοποιεί συστήματα επίστρωσης εσωτερικών χώρων που πληρούν ορισμένες απαιτήσεις απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης – ακριβώς – της αντιβακτηριδιακής δράσης.