Ο κύκλος εργασιών της Blum ανήλθε στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ

Η ζήτηση για εξαρτήματα αυστριακής κατασκευής παραμένει σταθερή


Η εταιρεία Blum, η οποία απασχολεί 9.422 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει την έδρα της στο Hoechst της Αυστρίας, κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 11,6% για το οικονομικό έτος 2021/2022, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022.
Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης των 266 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η παγκόσμια ζήτηση στους κλάδους της κουζίνας και του επίπλου παραμένει υψηλή παρά την τεταμένη οικονομική κατάσταση.

Το τελευταίο οικονομικό έτος ήταν άλλη μία καλή χρονιά για τους κατασκευαστές κουζίνας και επίπλων. «Οι καταναλωτές ακολούθησαν και πάλι την παγκόσμια τάση που παρατηρείται γύρω από τη βελτίωση του χώρου του σπιτιού και η οποία παρέμεινε ισχυρή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η ζήτηση για εξαρτήματα έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα», λέει ο Philipp Blum, Διευθύνων Σύμβουλος της Julius Blum GmbH, περιγράφοντας τις εξελίξεις στον κλάδο. Η οικογενειακή επιχείρηση από το Vorarlberg της Αυστρίας έχει καταγράψει κύκλο εργασιών 2.643,65 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο του Ομίλου για το οικονομικό έτος 2021/2022, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 266 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Το τελευταίο επιχειρηματικό έτος αποδείχθηκε και πάλι μια πρόκληση λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό κάνει την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,2% ακόμα πιο σημαντική», σχολιάζει ο Philipp Blum. Στο πλαίσιο αυτών των έκτακτων παγκόσμιων περιστάσεων, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μια διαφοροποιημένη λογική αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Έχουν σημειωθεί πολλαπλές αυξήσεις, τόσο στην τιμή των πρώτων υλών, όσο και σε αυτή των μεταφορών. «Η φετινή αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων και εν μέρει στις αναπροσαρμογές των τιμών, στις οποίες αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος. Η Blum πρόσθεσε 644 υπαλλήλους στο ανθρώπινο δυναμικό της κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της σε περισσότερους από 9.422 ανθρώπους. Μάλιστα, οι 6.981 από αυτούς έχουν τη βάση τους στην Αυστρία.

Ανάπτυξη των διεθνών αγορών
Στη Δυτική Ευρώπη σημειώθηκε νέα μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών, ιδίως στην Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση είχε σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. «Είμαστε σοκαρισμένοι από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά σε πολλούς ανθρώπους από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.
Ο πόλεμος στη μέση της Ευρώπης κλονίζει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και συνταράσσει τα θεμέλια της σταθερότητας. Αν και δεδομένων των συνθηκών οι συνάδελφοί μας στην ουκρανική θυγατρική μας είναι καλά, η υγεία και η ευημερία τους αποτελούν μία συνεχή ανησυχία για εμάς», λέει ο Philipp Blum.
Το lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες κινεζικές πόλεις την άνοιξη του 2022 έβαλε φρένο στην ανάπτυξη στην αγορά της Κίνας. «Είχε σημαντικό αντίκτυπο στους πελάτες μας εκεί, αλλά η ασιατική αγορά έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα στο σύνολό της», συνεχίζει. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική ήταν επίσης επιτυχής. Ωστόσο, η κατάσταση στα διεθνή δίκτυα μεταφορών έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις. «Η αναστάτωση προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, φορτηγών οχημάτων βαρέως τύπου και οδηγών. Η εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση», προσθέτει ο Philipp Blum. Η εταιρεία είναι ικανοποιημένη με τον όγκο των παραγγελιών και είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις μελλοντικές εξελίξεις. «Είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τους χρόνους παράδοσης για πολλές κατηγορίες προϊόντων, αυξάνοντας την παραγωγική μας ικανότητα και προσλαμβάνοντας περισσότερους ανθρώπους για να στελεχώσουμε το προσωπικό μας τους τελευταίους μήνες».

Επενδύσεις του Ομίλου
Η Blum ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στο Vorarlberg της Αυστρίας, επενδύοντας συνολικά 224 εκατομμύρια ευρώ στις κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής της, και πιο συγκεκριμένα στα εργοστάσιά της στο Bregenz, το Hoechst και το Gaissau. «Εδώ αναπτύσσουμε τα προϊόντα και τις μεθόδους παραγωγής μας και δημιουργούμε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής προστιθέμενης αξίας μας», εξηγεί ο έτερος Διευθύνων Σύμβουλος Martin Blum. «Για να ξεπεράσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, θα επεκτείνουμε το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής μας – στην Ευρώπη και διεθνώς», συνεχίζει. Ένα σημαντικό ορόσημο είναι η ολοκλήρωση ενός νέου εργοστασίου στη Σαγκάη. Οι πρώτες γραμμές παραγωγής έχουν τεθεί σε λειτουργία και η Blum κατασκευάζει μεντεσέδες για την τοπική αγορά από τις αρχές Απριλίου. Παράλληλα, η εταιρεία θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον χώρο παραγωγής, μέσω της πολωνικής θυγατρικής της, από το 2023.
Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, οι συνολικές επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 339 εκατομμύρια ευρώ. Για τον Martin Blum, μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις αφορά τα προγράμματα εσωτερικής εκπαίδευσης της εταιρείας. «Το πρόγραμμά μας για την επαγγελματική κατάρτιση και τη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων μας έχει σχεδιαστεί για να ανακόψει την έλλειψη που παρουσιάζεται στον τομέα των εξειδικευμένων εργαζομένων. Συνολικά, εκπαιδεύουμε 400 μαθητευόμενους σε όλο τον κόσμο, 363 από τους οποίους στο Vorarlberg». Οι ενθουσιώδεις, αφοσιωμένοι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας της Blum. «Καταφέραμε να προχωρήσουμε μπροστά κατά τη διάρκεια μίας ακόμα δύσκολης χρονιάς, που άσκησε τεράστια πίεση στον οργανισμό μας. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την εξαιρετική μας ομάδα», δηλώνει με σιγουριά ο Martin Blum.

Καινοτομίες
Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών στη EuroCucina του Μιλάνο, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022, έδειξε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη για προσωπική επαφή, καθώς και έντονο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του κλάδου και τις τάσεις σχεδιασμού.
Το σύστημα τσέπης REVEGO διαμορφώνει νέες δυνατότητες για το σχεδιασμό χώρων διαβίωσης και παρουσιάστηκε από πολλούς πελάτες της Blum κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Η εταιρεία εκφράζει τη σιγουριά της πως το νέο αυτό προϊόν θα κυκλοφορήσει με επιτυχία στην αγορά.
Το ίδιο ισχύει και για το τελευταίο σύστημα box, το MERIVOBOX, το οποίο επιτρέπει την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος συρταριών και καλαθιών με λίγα μόνο εξαρτήματα – και όλα με την ίδια διαδικασία κατασκευής και συναρμολόγησης. Όσον αφορά την κατηγορία των συστημάτων ανύψωσης, η ανανεωμένη σειρά προϊόντων AVENTOS, η οποία περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, καθώς και το AVENTOS HKi, το οποίο ενσωματώνεται στο έπιπλο και ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό του, αναμένονται πολύ σύντομα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Παράλληλα, τα στελέχη της Blum έχουν την πεποίθηση πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περισσότερες καινοτόμες λύσεις εξαρτημάτων στο μέλλον.

Ενεργειακή ασφάλεια – μακροπρόθεσμες λύσεις
Ως κατασκευαστική εταιρεία, η Blum αποτελεί κομμάτι μιας μεγάλης διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού.
Αν και η άμεση εξάρτηση της εταιρείας από το φυσικό αέριο δεν είναι σημαντική, βασίζεται έμμεσα σε μεγάλο βαθμό στο αέριο που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την παραγωγή χάλυβα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι αδύνατο για την Blum να απαλλαγεί άμεσα από τις ανάγκες της για ορυκτά καύσιμα. «Έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας. Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση γύρω από το φυσικό αέριο, αξιοποιούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας εδώ και πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα την υδροηλεκτρική ενέργεια και την τηλεθέρμανση στα εργοστάσιά μας στο Dornbirn, την ανάκτηση θερμότητας σε διάφορες εγκαταστάσεις παραγωγής μας, καθώς και πολλά φωτοβολταϊκά συστήματα», λέει ο Martin Blum. Περισσότερα από 1.800 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν εγκατασταθεί μόνο στο Vorarlberg. Περίπου τα μισά από τα φορτηγά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταξύ των εργοστασίων της Blum στο Vorarlberg λειτουργούν με τοπικό βιοαέριο και, ως εκ τούτου, έχουν σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
«Είμαστε ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας “turn to zero” για την Κλιματική Ουδετερότητα 2025 και δεσμευόμαστε να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι εστιάζοντας στο εταιρικό μας αποτύπωμα άνθρακα», καταλήγει ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο έτος
Στο εσωτερικό της οικογενειακής επιχείρησης από το Vorarlberg επικρατεί ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και το αυξανόμενο κόστος ζωής.
«Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η εύθραυστη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, η πολυπλοκότητα του κλάδου των μεταφορών και η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών θα παραμείνουν μια πρόκληση», λέει ο Philipp Blum. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η εταιρεία στο σύνολό της θα πρέπει να φανεί ανθεκτική και ευέλικτη για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε κρίσεις, να μαθαίνει από αυτές και να προχωρά μπροστά.
Αυτό θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της Blum σε αυτούς τους ευμετάβλητους καιρούς.
«Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουμε ένας αξιόπιστος συνεργάτης – τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υπαλλήλους μας», καταλήγει.

Martin Blum, Διευθύνων Σύμβουλος
Philipp Blum, Διευθύνων Σύμβουλος
Julius Blum GmbH


Κατασκευαστής και διανομέας εξαρτημάτων επίπλων

Συστήματα ανύψωσης, μεντεσέδων, συρταριών, τσέπης και τεχνολογιών κίνησης
που υποστηρίζονται από συσκευές συναρμολόγησης και ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Εγκαταστάσεις παραγωγής: 8 εργοστάσια στο Vorarlberg και πρόσθετες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Πολωνία και την Κίνα

Εργαζόμενοι: 9.422 παγκοσμίως, 6.981 στο Vorarlberg

Κύκλος εργασιών χρήσης 2021/2022: 2.643,65 εκατομμύρια ευρώ

Μερίδιο στις πωλήσεις στο εξωτερικό: 97%

Θυγατρικές και αντιπροσωπείες: 33

Διεθνείς παραδόσεις: Σε περισσότερες από 120 αγορές σε όλο τον κόσμο

(Στοιχεία από 1η Ιουλίου 2022)

 

www.blum.com
     www.twitter.com/BlumPresse
    www.youtube.com/user/JuliusBlumGmbH
     www.linkedin.com/company/julius-blum-gmbh
     www.instagram.com/blum_hellas