Η SCM γίνεται 70 ετών: μία ιστορία θάρρους, λάμψης και πάθους

Η πρώτη μηχανή επεξεργασίας ξύλου της Scm χρονολογείται από το 1952. Από εκείνο το σημείο και μετά γράφεται μια μακρά ιστορία παγκόσμιων επιτυχιών και εξαγορών, πρώτα στην ξυλουργική και μετά σε άλλα υλικά. Ο Όμιλος ηγήθηκε από την αρχή από τις οικογένειες Aureli και Gemmani.

Η εβδομηκοστή  επέτειος του Ομίλου SCM τον βρίσκει παγκόσμιο ηγέτη στις τεχνολογίες κατεργασίας για μια εκτεταμένη σειρά υλικών και βιομηχανικών εξαρτημάτων. Ο Όμιλος ξεκίνησε το 1952 με την πρώτη μηχανή επεξεργασίας ξύλου που παρήχθη στο Ρίμινι, καθιερώνοντας από εκείνη τη στιγμή και μετά, μια αποστολή: να προσφέρει το ευρύτερο φάσμα λύσεων επεξεργασίας ξύλου σε διεθνές επίπεδο.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Όμιλος ανέπτυξε τεχνολογίες και ανέλαβε κορυφαίες μάρκες όχι μόνο για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που εμπλέκονται στη δευτερογενή επεξεργασία ξύλου αλλά και σε προηγμένα υλικά, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και μάρμαρο.

Μια μακρά ιστορία επιτυχίας που οδήγησε στο σήμερα με 750 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2021 (90% εξαγωγή στο εξωτερικό), πάνω από 4.000 εργαζόμενους και άμεση παρουσία σε όλο τον κόσμο. Διοικήθηκε από την αρχή από τις οικογένειες Aureli και Gemmani.

Η αρχή

Η ιστορία του Ομίλου χρονολογείται από το 1935, όταν ο Nicola Gemmani και ο Lanfranco Aureli, ειδικών στη μηχανική και τις εργασίες χυτηρίου, άρχισαν να εργάζονται μαζί. Το 1952, δημιουργήθηκε η πρώτη μηχανή επεξεργασίας ξύλου, η L’Invincibile, σχεδιασμένη από τον μηχανικό, Giuseppe Gemmani, γιο του Nicola. Αυτό το μηχάνημα, που στα μάτια των ιδρυτών έπρεπε να είναι ξεχωριστό, πολύ πιο απλό και πιο πρακτικό από αυτά που κυκλοφορούσαν ήδη, κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες μιας αγοράς που βρισκόταν στη δίνη μιας οικοδομικής έκρηξης και ικανή για κάθε είδους έπιπλα.

Η SCM δημιούργησε γρήγορα μια πλήρη σειρά μηχανημάτων επεξεργασίας ξύλου που άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση όλων των παγκόσμιων αγορών.

Στη δεκαετία του 1960, ο Adriano και ο Alfredo Aureli, τα παιδιά του Lanfranco, εντάχθηκαν στην ομάδα. Μαζί με τον Giuseppe Gemmani οδήγησαν και επέκτειναν ακόμη περισσότερο την εταιρεία με το άνοιγμα απευθείας ελεγχόμενων υποκαταστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Το 1976, η Scm ανέπτυξε τα πρώτα κέντρα κατεργασίας και συστήματα για παράθυρα και πόρτες από μασίφ ξύλο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, άρχισαν να αποκτούν γνωστές μάρκες σε διαφορετικά περιβάλλοντα επεξεργασίας ξύλου, που θα εδραίωσαν την παγκόσμια θέση  της εταιρείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, χάρη στην ανάπτυξη άλλων κορυφαίων τεχνολογιών και άλλων εξαγορών  ο Όμιλος επέκτεινε περαιτέρω τη γκάμα του για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις παραγωγής στον κλάδο.

Στρατηγικές προσανατολισμένες στον πελάτη

Ο Luigi De Vito, Διευθυντής Διεύθυνσης SCM και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου δεν έχει καμία αμφιβολία για τους κύριους στόχους: «Σκοπεύουμε να είμαστε ακόμη πιο κοντά στους πελάτες μας με εξαιρετικά εξατομικευμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους».

Η SCM κάνει ένα περαιτέρω βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για να εγγυηθεί ακόμα πιο άμεση επαφή, από την παροχή συμβουλών και τις πωλήσεις έως και υποστήριξη μετά την πώληση. Ο De Vito συνεχίζει: “Για εμάς, αυτό σημαίνει να προσφέρουμε συνεχή και πιο έγκυρη υποστήριξη στους πελάτες μας, πλήρη κατανόηση και πρόβλεψη αυτού που πραγματικά χρειάζονται, καθώς και παροχή ακόμη πιο προληπτικών συστάσεων”.

Για να το πετύχει αυτό, η SCM επενδύει στις δεξιότητες της παγκόσμιας ομάδας της, στον τεχνικό τομέα, στις πωλήσεις και μετά την πώληση, και το εκπαιδευτικό κέντρο Campus του Ομίλου διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτό.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος αναβαθμίζει τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού. Για την SCM, όλα αυτά μεταφράζονται σε ψηφιακές και συνδεδεμένες τεχνολογίες σχεδιασμένες για πιο αποτελεσματικά, βιώσιμα εργοστάσια.

Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης είναι ένας άλλος πυλώνας: «Όχι μόνο αφιερώνουμε το 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών του Ομίλου για Ε&Α – συνεχίζει ο De Vito – αλλά μπορούμε επίσης να βασιστούμε σε μια ομάδα Καινοτομίας με διεπιστημονικές δεξιότητες που μας επιτρέπουν να έχουμε ανοιχτή, προνοητική προσέγγιση που υπερβαίνει τις συγκεκριμένες εφαρμογές των τομέων μας, για άλλη μια φορά προς όφελος του πελάτη».

Το επενδυτικό σχέδιο τοποθετεί τη βιωσιμότητα στην πρώτη θέση τόσο για τις εσωτερικές διεργασίες όσο και για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, «για να προσφέρει στον πελάτη λύσεις που μειώνουν τον χώρο που καταλαμβάνεται στο εργοστάσιο, τους χρόνους μηχανικής κατεργασίας και τα περιθώρια λάθους και το κόστος που συνδέεται με την κατανάλωση ενέργειας και σπατάλη πόρων και υλικών».

Παρά τις τρέχουσες αβεβαιότητες που συνδέονται με το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, η SCM συνεχίζει να επενδύει ακόμη και στα εργοστάσιά της στην Ιταλία. “Αυξάνουμε την παραγωγική ικανότητα των βιομηχανικών μας χώρων που σήμερα καταγράφουν μέση παραγωγή 20 χιλιάδων μηχανών ετησίως.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι επενδύσεις σε υποκαταστήματα ξένων πωλήσεων, όπως συνέβη με το ανακαινισμένο υποκατάστημα SCM North America στη Βρετανική Κολομβία (Δυτική Ακτή), στον Καναδά και το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων στην Ινδία και την Τουρκία, για να εγγυηθεί μια πιο άμεση παρουσία σε στρατηγικές αγορές.

Σταθερότητα, διεθνοποίηση, καινοτομία και άνθρωποι: οι αξίες που ήταν πάντα μέρος του Ομίλου SCM, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν.