Αυξάνονται τα «έξυπνα» σπίτια στη χώρα μας!

Το ΙΟΤ (Internet of Things) στο οποίο, όλες οι συσκευές είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το διαδίκτυο, επιτρέποντας στο χρήστη του να ελέγχει τα πάντα από το κινητό του τηλέφωνο, αποκτά σάρκα και οστά και στη χώρα μας!
Όλα είναι έξυπνα πλέον! Τα τηλέφωνά μας, τα αυτοκίνητά μας, οι πόλεις, τα πάντα! Φυσικό κι επόμενο λοιπόν να γίνουν κι έξυπνα τα σπίτια μας. 

Άλλωστε, η λέξη «smart» (έξυπνο) κυριαρχεί παντού, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και αλλάζει ριζικά τον σημερινό τρόπο ζωής, καθώς αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει την ανθρώπινη παρέμβαση. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, με τρομερά άλματα προόδου, με την πλειοψηφία των συσκευών να μπορούν να ελεγχθούν απομακρυσμένα, απλά από το κινητό μας τηλέφωνο. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός από τα νέα έξυπνα ή διασυνδεδεμένα (connected) προϊόντα, δεν είναι σε δοκιμαστική και πιλοτική βάση, αλλά διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς και γνωρίζουν ήδη εφαρμογή σε διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Ευρεία γκάμα έξυπνων προϊόντων
Η αγορά πλέον διαθέτει μεγάλη προϊοντική γκάμα η οποία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, βελτιώνοντάς τη σημαντικά και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Σε αυτό βέβαια πέρα από τις συσκευές βοηθάει και η διείσδυση του διαδικτύου η οποία θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, μόλις είναι έτοιμο για εμπορική εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.

Ποια είναι τα οφέλη ενός έξυπνου σπιτιού;
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς ελέγχου μπορεί να προσφέρει μεταξύ άλλων:
• Αυξημένη ασφάλεια για τα κτίρια και τους χρήστες
• Εξοικονόμηση ενέργειας κατά την λειτουργία των κτιρίων
• Εύκολη προσαρμογή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε μεταβαλλόμενες ανάγκες του χρήστη
• Υψηλότερος βαθμός άνεσης
• Εγκαταστάσεις έτοιμες για τις μελλοντικές εξελίξεις
• Ασφαλέστερες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις

Το «έξυπνο» σπίτι, στο οποίο όλες οι συσκευές του είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το IoT, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λειτουργίας από το κινητό τηλέφωνο ή φορητό τάμπλετ. Σταδιακά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα ελέγχονται από απόσταση από το κινητό τηλέφωνο, καθώς επίσης και η θερμοκρασία του σπιτιού, ο φωτισμός, ο συναγερμός κλπ. . Έτσι σταδιακά δημιουργείται το οικοσύστημα εκείνο που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας πλήρες «έξυπνο» σπίτι, προσφέροντας στον κάτοικο μεγαλύτερη άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνο.

Στην Ελλάδα, διατίθεται ήδη το «έξυπνο» ψυγείο, που δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας από απόσταση μέσω του κινητού ή τάμπλετ καθώς και τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς οποιαδήποτε στιγμή τα προϊόντα που περιέχει καθώς υπάρχουν εντός του ψυγείου κάμερες. Επίσης υπάρχει η διασυνδεδεμένη καφετιέρα, ο διασυνδεδεμένος θερμοστάτης και λέβητας αερίου που δίνει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να ελέγχεται και να προσδιορίζεται η θερμοκρασία του σπιτιού καθώς και του νερού από μακριά καθώς και ο «έξυπνος» συναγερμός.