Χρυσές ευκαιρίες ανάπτυξης για την τουρκική αγορά επίπλου

της Jessica Catalano

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η τουρκική βιομηχανία επίπλων συνεχίζει ν’ αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Το αναπτυξιακό πακέτο που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στο ΦΠΑ στην αγορά κατοικίας και δημιουργίας κινήτρων για εξαγωγές), έχει, βεβαίως, ενισχύσει την ανοδική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Παράλληλα, έχουν παρουσιαστεί διάφορες ευκαιρίες ανάπτυξης της τουρκικής αγοράς επίπλου και στη διεθνή αρένα. Συγκριτικά, η Τουρκία είναι ο πιο ισχυρός υποψήφιος για να προσφέρει αυτό που οι καταναλωτές της «αραβικής άνοιξης» χρειάζονται, δηλαδή: δρόμους, σπίτια, νοσοκομεία και καινούργια σχολεία, προκειμένου να μπει η ζωή τους σε τροχιά ανάπτυξης.

Η στρατηγική της τουρκικής οικονομίας «Μηδέν προβλήματα με τους γείτονες» έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις αραβικές χώρες. Μάλιστα, πόλεις όπως η Erbil, στο Ιράκ, διευκολύνουν στο μέγιστο βαθμό τις διαδικασίες, ώστε να προσελκύσουν τουρκικές εταιρίες για την κατασκευή εμπορικού κέντρου και σπιτιών (δεν επιβάλλεται φορολογία για 15 χρόνια και η γη παραχωρείται για εκμετάλλευση στους επενδυτές χωρίς χρέωση).

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες συνέργειες με τις κατασκευαστικές εταιρίες, οι Τούρκοι παραγωγοί επίπλου αξιοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αραβικές χώρες.

Μια επιπλέον  ευκαιρία  για ανάπτυξη προκύπτει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, όπου το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.Η μεγάλη παράδοση  στην παραγωγή ανατολίτικων  σχεδίων δίνει τη δυνατότητα στις τουρκικές εταιρίες επίπλων να ικανοποιούν πιο εύκολα τις απαιτήσεις αυτών των αγορών.

Επίσης, η προσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζει την τουρκική επιπλοποιία,  παίζει καταλυτικό ρόλο στην ικανοποίηση των αναγκών αυτών των αγορών.

Τέλος, η Ρωσία συγκαταλέγεται στις χώρες που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την τουρκική επιπλοποιία. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς. Σ’ αυτή τη βάση, οι τουρκικές επενδύσεις αυξάνονται στη Ρωσία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στο χώρο των κατασκευών. Πολλές τουρκικές εταιρίες συμμετέχουν στην κατασκευή ξενοδοχείων, που παράλληλα διακοσμούνται από Τούρκους επαγγελματίες.

Εκτός από τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία, οι τουρκικές εταιρίες στην παρούσα φάση συμμετέχουν στην κατασκευή και διακόσμηση του αθλητικού κέντρου στην πόλη Sochi, που ετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

Πηγή: Περιοδική έκδοση World Furniture, τεύχος Μάρτιος 2013