Έλληνας πρύτανης σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών στο Μπαχρέιν

 

Mας άφησαν χρόνους οι εποχές που το Ελληνικό μεταναστευτικό κύμα αφορούσε το εργατικό δυναμικό, αφού οι εταιρίες ανά τον κόσμο μπορούν να προσλάβουν πολύ «φθηνούς» εργάτες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές ή τις Φιλιππίνες με 150 ευρώ το μήνα.

Η πρόσφατη κρίση στον τόπο μας κατέρρευσε με την ταχύτητα του φωτός όλα τα επαγγελματικά, καλλιτεχνικά και επιστημονικά πεδία με το γνωστό αποτέλεσμα της φυλλοροής ή καλλίτερα της άτακτης φυγής του καλλίτερου επιστημονικού δυναμικού προς όλες της γωνιές της γης.

Όταν, λοιπόν, μια μεγάλη εταιρία ή επιστημονικό κέντρο ή πανεπιστήμιου του εξωτερικού προκηρύσσει μια ή δύο θέσεις, εννοείται πως θα προσλάβει τον καλλίτερο. Συνήθως, ανάμεσα στις 2-40 αιτήσεις περίπου που κατατίθενται από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, υπάρχουν και πολλές από Έλληνες που ξεχωρίζουν και τελικά καταλαμβάνουν στελεχικές ή ανώτατες θέσεις.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Δρα Πλάτωνα Αλεξίου, εικαστικού καλλιτέχνη, designer και ιστορικού της τέχνης, που μη μπορώντας να συμπλεύσει πλέον με την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως με την κρίση των αξιών, αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας μετανάστευσε στο Μπαχρέιν στις αρχές του 2013.

O Δρ Πλάτων Αλεξίου σπούδασε στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan, στο Leeds, στην Ανώτατη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Bachelor & Master) και στην συνέχεια ανακηρύχτηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στην Ιστορία της Τέχνης & Αρχαιολογία.

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον τόπο μας στις αρχές της δεκαετίας του 80, που ως στέλεχος τότε του Ελληνικού Κέντρου Σχεδιασμού του ΕΟΜΜΕΧ, μίλησε, έγραψε και οργάνωσε εκθέσεις και προγράμματα σχετικά με το Design, τον βιομηχανικό σχεδιασμό και την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα τη δική της ταυτότητα στο Design.

Toν αγώνα αυτόν συνέχισε και ως καθηγητής των ΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα της Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, στο οποίο δίδαξε βιομηχανικό σχέδιο, διακοσμητικές εφαρμογές, σχεδιασμό επίπλων, ρυθμολογία επίπλων, εσωτερική αρχιτεκτονική, ιστορία της τέχνης κ.ά. Υπήρξε εισηγητής για πάνω από 50 πτυχιακές εργασίες, ενώ καταξιωμένοι σήμερα επαγγελματίες και καθηγητές πανεπιστημίων υπήρξαν φοιτητές του, λ.χ. η Σοφία Παντουβάκη, διεθνής σκηνογράφος και καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Φινλανδία, ο Γιάννης  Μιχαλούδης, καθηγητής πανεπιστημίου στην Αυστραλία, ο Σωτήρης Λάζου, καταξιωμένος designer, κ.ά.

Το συγγραφικό έργο του Δρα Αλεξίου συμπεριλαμβάνει τη συγγραφή 8 βιβλίων και 23 άρθρων σε έγκυρα περιοδικά, ενώ στον επαγγελματικό τομέα μετράει 14 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πάνω από 20 ομαδικές στην Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Βορρέ κ.ά.), Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία.

Στο χώρο του design σχεδίασε για γνωστές εταιρίες, έπιπλα, πόμολα, οδοντιατρικές συσκευές, εξατμίσεις μοτοποδηλάτων, παιγνίδια, κ.ά., ενώ σχεδίασε επίσης χώρους κατοικίας, επαγγελματικούς, σκηνικά και κοστούμια.

          Η οικονομική κρίση, λοιπόν, αλλά και η κρίση των αξιών στον τόπο μας οδήγησαν τον Δρα Αλεξίου, οικογενειάρχη και πατέρα δύο παιδιών, στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, όπου το πλούσιο, έμπειρο και έντιμο βιογραφικό του άνοιξε πολλές πόρτες τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα, επιλέγοντας τελικά τη θέση του πρωτοβάθμιου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kingdom, στο Μπαχρέιν, στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Design, στις αρχές του 2013.

Η σκληρή και έντιμη δουλειά εκεί, οι προτάσεις, οι οραματισμοί και η υλοποίηση προγραμμάτων ήταν το κλειδί, ώστε ο Δρ Αλεξίου να εκλεγεί τον περασμένο Απρίλιο ομόφωνα από το Προεδρικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ως ο νέος Πρύτανης της Σχολής, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες τρεις θεωρητικές Σχολές του Πανεπιστημίου.

Από το Φεβρουάριο του 2013, λοιπόν, ο Δρ Αλεξίου ακούραστα και πέρα από την τρέχουσα διοίκηση της Σχολής και τα μαθήματα που διδάσκει, έχει διεκπεραιώσει πολλά προγράμματα, ενώ άλλα βρίσκονται στην μέση ή κοντά στην ολοκλήρωσή τους για το υπόλοιπο του 2013. Επίσης ιδέες και αναπτυξιακά  προγράμματα επεξεργάζεται για την περίοδο 2014-2016.

Τον περασμένο Μάρτιο οργάνωσε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών από 6 Πανεπιστήμια της Μ Ανατολής με συμμετοχή 7 εθνικοτήτων με το Κολλέγιο ΑΚΤΟ Στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, ενώ τον Οκτώβριο 2013 θα στείλει φοιτητές της Σχολής του στην Καρδίτσα, στο Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και την άνοιξη 2014 θα δεχτεί στο Μπαχρέιν φοιτητές από την Καρδίτσα, ανταποδίδοντας έτσι τη φιλοξενία.

Έχει οργανώσει 6 νέα ταχύρυθμα τμήματα(υπό έγκριση στο Υπ. Παιδείας), επίσης έχει κάνει 7 προτάσεις συνεργασίας με το Υπ, Πολιτισμού (υπό έγκριση στο Υπ. Πολιτισμού) και κάνει, ακόμη, αυτές τις μέρες σειρά σεμιναρίων με συναδέλφους του για μια μη κυβερνητική οργάνωση καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων που πρόσκειται στο Υπ. Πολιτισμού.

Για τις αρχές Δεκεμβρίου οργανώνει την παρουσίαση και προβολή της Σχολής του στην Διεθνή έκθεση Design, στο Μπαχρέιν (BIDW-BAHRAIN INTERMATIONAL WEEK) με περίπτερο 36 μ2, ενώ έχει αναλάβει την αποκλειστικότητα ως Σχολή την διεξαγωγή όλων των σεμιναρίων και ομιλιών κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Ακόμη, ο Δρ Αλεξίου θα συμμετέχει στην ίδια έκθεση με δικό του εκθεσιακό χώρο, στον οποίο θα εκθέσει δικά του έργα ζωγραφικής (πρώτη ατομική έκθεση στη Μ Ανατολή). Τέλος εργάζεται πυρετωδώς για τη διεύρυνση των τμημάτων της Σχολής ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς της Μ Ανατολής, αλλά και διεθνώς.

          Τι ήταν αυτό που έκανε τον Δρα Αλεξίου έναν πετυχημένο Ακαδημαϊκό στην Μ Ανατολή; η σκληρή δουλειά, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα και η απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από το Προεδρείο του Πανεπιστημίου.

          Εμείς σαν περιοδικό από την μία ευχόμαστε στον Δρα Αλεξίου καλή επιτυχία στα σχέδιά του και από την άλλη, επιτέλους αυτός ο τόπος να βρει τον τρόπο και τους απαραίτητους εκείνους μηχανισμούς, ώστε να κρατήσει εδώ το αξιόλογο αυτό ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό.