HUETTEMANN

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ Δ. ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΑΝΕΛ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

Στις αρχές του 2000 πολλές εταιρίες που ασχολούνταν με ειδικές ξύλινες κατασκευές σύνθετης ξυλείας, άρχισαν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν συστήματα προκάτ για κατοικίες. Η στροφή αυτή και η αναζήτηση μιας πιο οικολογικής κατοικίας οδήγησε τις εταιρίες στην παραγωγή ξύλινων συστημάτων κατασκευής με τεράστια πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος-τοιχοποιίας.

Μία καινοτόμος τέτοια ιδέα είναι η χρησιμοποίηση ενός δομικού ξύλινου στοιχείου (HBΕ) της εταιρίας HUETTEMANN, το οποίο προσφέρεται σε δύο πλάτη, 56cm και 36cm, μήκους έως 13,5μ. και σε πάχη από 10 έως 24cm, τα οποία τοποθετούνται κάθετα, κουμπώνουν μεταξύ τους και βιδώνονται με ειδικές βίδες δημιουργώντας μία μασίφ ξύλινη τοιχοποιία ικανή, με ανάλογο στατικό πάχος, να αντέξει το φορτίο μίας πολυώροφης κατασκευής.

Σήμερα στην Ευρώπη, με αυτόν και παρόμοιους τρόπους, έχουν κατασκευαστεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων έως και 9 ορόφων.

Ειδικά στον ελλαδικό χώρο, τα πλεονεκτήματα αυτής της κατασκευής (HBΕ) σε σχέση με τις προκάτ κατασκευές τοιχοποιίας, είναι ότι τα πάνελ συναρμολόγησης τοιχοποιίας (HBΕ-WΑ) είναι μασίφ, ελαφριά και ευκολοδούλευτα. Ακόμα και για κατασκευές σε δυσπρόσιτες περιοχές, με πολύ στενούς δρόμους, δεν απαιτούνται βαριά γερανοφόρα μηχανήματα.

Η κατασκευή είναι ταχύτατη στην συναρμολόγηση, εντελώς αντισεισμική, ιδανική για προσθήκες.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Aquila της Ιταλίας μας έδειξε, ότι οι μελλοντικές κατασκευές κτιρίων θα έχουν, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, ξύλινο σκελετό. Αυτός δεν εκτίθεται, πλέον, στις καιρικές συνθήκες, λόγω θερμοπρόσοψης και εσωτερικής επένδυσης της τοιχοποιίας με γυψοσανίδα, καθώς και λόγω της ξήρανσης της ξυλείας στο 10 % υγρασίας, γεγονός που καταστρέφει τις πρωτεΐνες του ξύλου, δηλαδή την τροφή των παρασίτων, και καθιστά αυτό αναλλοίωτο στον χρόνο.

Η πυρασφάλεια της κατασκευής είναι ένα από τα πλεονεκτήματά της, σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος ή χάλυβα. Στους 400-5000 C, όταν το ξύλο αρχίζει να φλέγεται, το μπετόν έχει χάσει σχεδόν το 50% της αντοχής του και ο χάλυβας στους 3560 παύει να παραλαμβάνει φορτία.

Τέλος, το χαμηλό κόστος της κατασκευής με (HBΕ) καθώς και η δημιουργία βιοκλιματικού περιβάλλοντος με την καλύτερη δυνατή θερμομόνωση, έγιναν η αιτία να επιλεγεί η κατασκευή με(ΗΒΕ) της εταιρίας HUETTEMANN για την επέκταση-ανακατασκευή διώροφης πτέρυγας μοναστηριού στη Δυτική Ελλάδα, σε περιοχή όπου ακόμη και η πλάκα κοιτόστρωσης κατασκευάστηκε με μεγάλη δυσκολία.

Η κατασκευή ήταν στενόμακρη (μήκους 27μ.) πίσω και πάνω από παλαιά πέτρινα κτίσματα, τα οποία έπρεπε να μείνουν ανέπαφα.

Η ιδιομορφία του εδάφους, λόγω ύπαρξης βράχων, υποχρέωσε την κατασκευή του ισογείου σε τρία διαφορετικά επίπεδα, η δε πρόσβαση στο υπό κατασκευήν κτίριο γινόταν μέσω ενός διαδρόμου το πλάτος του οποίου, σε μερικά σημεία, δεν ξεπερνούσε τα 80cm. Όλα τα υλικά της κατασκευής έπρεπε να μεταφερθούν με τα χέρια σε απόσταση έως και 25 μέτρα.

Η κατασκευή ξεκίνησε στις 27.09.2012 με την τοιχοποιία του ισογείου και εντός 71 εργάσιμων ημερών το έργο παραδόθηκε.

Οι τοιχοποιίες του ισογείου και ορόφου κατασκευάστηκαν με πάνελ HBΕ-WΑ των 10cm πάχους, η οροφή ισογείου με πάνελ HBE-DA πάχους 14cm και πρόβολο 1,30μ. (τον διάδρομο του 1ου ορόφου) και η οροφή του 1ου ορόφου με πάνελ ΗΒΕ-DA των 10εκ. Στα κελιά και στον διάδρομο του 1ου ορόφου, οι δοκοί της σκεπής επιλέχτηκε να είναι εμφανείς με επικάλυψη ραμποτέ 13cm.

Οι εξωτερικές θερμοπροσόψεις έγιναν με πετροβάμβακα 120kg/m3, πάχους 12 και 10cm, ώστε να επιτευχθεί μια εντελώς άκαυστη κατασκευή. Η στέγη του κτιρίου μονώθηκε με 12εκ. πετροβάμβακα.

 Τα δάπεδα του 1ου ορόφου αφού ηχομονώθηκαν με ειδικό πετροβάμβακα και στεγανοποιήθηκαν, στρώθηκαν με κολυμβητή τσιμεντοκονία και τοποθετήθηκαν κεραμικά πλακίδια. Όλες οι τοιχοποιίες επιστρώθηκαν με γυψοσανίδες και σπατουλαρίστηκαν.

 Σήμερα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει , ότι η νέα πτέρυγα της μονής, που βρίσκεται ανάμεσα στα πέτρινα και συμβατικά κτίρια με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιία, είναι κατασκευασμένη από ένα σκελετό πάνελ σύνθετης ξυλείας (HBΕ).