Ιδανική για επενδύσεις η Αίγυπτος

Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi gives his speech during the closing session of Egypt Economic Development Conference (EEDC) in Sharm el-Sheikh, in the South Sinai governorate, south of Cairo, March 15, 2015.REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: BUSINESS POLITICS) - RTR4TEV1

Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αίγυπτος θα ανέβει στην 122η θέση στην κατάταξη που αφορά την έναρξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή της Παγκόσμιας Τράπεζας, πλέον νέα deals και επιχειρήσεις μπορούν πολύ εύκολα να ξεκινήσουν στην Αίγυπτο και μάλιστα με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση από τους κρατικούς φορείς. Κάτι που αν μη τι άλλο καθιστά ιδανικό το πεδίο για τους υποψήφιους επενδυτές.

Η Αίγυπτος ανέβηκε πέντε θέσεις σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα του 2017, εξέλιξη που κάνει ακόμα πιο θελκτική τη χώρα για νέες επενδύσεις. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά που η Αίγυπτος ήταν στην 131η θέση από τις 189 χώρες που είχαν μελετηθεί, η χώρα κατάφερε στις αρχές του 2016 να αναρριχηθεί στην 126η θέση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα κατακτήσει την 122η θέση.

Αυτή τη χρονιά η χώρα κατάφερε να πετύχει 56,64 πόντους, περνώντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διευκόλυνε την έναρξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συγχωνεύοντας τις διαδικασίες, καθώς εισήγαγε μια και μοναδική υπηρεσία η οποία ελέγχει το φορολογικό και νομικό καθεστώς κάθε επιχείρησης. Ο μοναδικός περιορισμός της αιγυπτιακής κυβέρνησης αφορούσε τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα και τις αναλήψεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την υλοποίηση των εισαγωγών τους.

Όμως τον Αύγουστο το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στα άτομα να αρχίσουν επιχειρήσεις με ένα άτομο, ως μέρος των προσπαθειών της για την ενθάρρυνση έναρξης νέων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο την έναρξη ενός τετραετούς προγράμματος για την αύξηση της χρηματοδότησης των νέων επιχειρήσεων και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις εκείνες που η κυβέρνηση θεωρεί βασικούς συντελεστές στους τομείς των επενδύσεων και της παραγωγής.