ITEC: ένα μάθημα για να γυρίσει μία νέα σελίδα

Η ιταλική πολυεθνική Rothoblaas αποτελεί σημείο αναφοράς στον κλάδο των κατασκευών ξυλείας εδώ και 30 χρόνια. έχει συνηθίσει να είναι μπροστά από την εποχή και να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε διάφορα επίπεδα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα προϊόντα που σχεδιάζει, μελετά και δημιουργεί, αλλά και για τα μαθήματα κατάρτισης που προσφέρει στους πολλούς επαγγελματίες και μαθητές που φοιτούν εδώ και χρόνια στο Rothoschool. Άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, με πολλές διαφορετικές ιστορίες και ανάγκες έχουν περάσει από τις πόρτες Rothoblaas, και ένα πράγμα που έχουν συνειδητοποιήσει στην εταιρεία είναι ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος για όλους. Είτε στο σχεδιασμό, είτε στην κατασκευή ή στη μάθηση.

Ο Τεχνικός Διευθυντής, Luca Sestigiani, λοιπόν, είχε μια έξυπνη διαίσθηση και μια πολύ καλύτερη ιδέα: γιατί να μην δωθεί στους επαγγελματίες που δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τον κόσμο της ξυλείας η ευκαιρία να επεκτείνουν τις ευκαιρίες εργασίας τους;

Ας δούμε τι λέει με δικά του λόγια:

Από πού προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του μαθήματος ITEC;

Η ιδέα, η οποία χρονολογείται από το 2019, προέκυψε από την ανάγκη ανταπόκρισης στα ολοένα και συχνότερα αιτήματα για τεχνική υποστήριξη από σχεδιαστές που ήθελαν και εξακολουθούν να θέλουν να μαθαίνουν συχνότερα για τον δομικό σχεδιασμό κτιρίων από ξύλο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός σχεδιαστών, που ήδη εργάζονται στον τομέα και προέρχονται από χώρες όπου η ξυλεία είναι ήδη εδραιωμένη σε δομικό επίπεδο, χρειάζεται να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα σχεδιασμού με ειδικούς στον τομέα καθηγητές. Πολλοί άλλοι επαγγελματίες, που δεν εργάζονται ακόμα στον κόσμο της ξυλείας αλλά θα ήθελαν να μπουν επαγγελματικά σε αυτόν, χρειάζονται ειδικούς που μπορούν να τους καθοδηγήσουν σε αυτό το υπέροχο μονοπάτι

 

Σε ποιο target group στοχεύετε;  

Το ITEC είναι ένα εντατικό μάθημα τόσο για έμπειρους όσο και για άπειρους επαγγελματίες.

Για το λόγο αυτό το μάθημα χωρίζεται σε δύο εντατικές εβδομάδες, η μία το καλοκαίρι και η άλλη το χειμώνα, με σαφώς διαφοροποιημένο τεχνικό επίπεδο.

Η πρώτη συνεδρία είναι αφιερωμένη σε λιγότερο έμπειρους ανθρώπους που προέρχονται από άλλους τομείς, όπως οι κατασκευές από σκυρόδεμα και χάλυβας, ή για νεοαποφοιτήσαντες σχεδιαστές που έχουν ακολουθήσει διαφορετική πορεία εκπαίδευσης. Η δεύτερη συνεδρία, αντ’ αυτού, έχει σχεδιαστεί για όσους ήδη σχεδιάζουν ξύλινες κατασκευές αλλά θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν ή για όσους έχουν παρακολουθήσει το πρώτο μάθημα και θέλουν να έχουν πιο εις βάθος γνώση».

Γιατί εντατικό μάθημα;

Όλα τα μαθήματα μηχανικής διαρκούν περίπου 60 ώρες κατανεμημένες σε πολλές εβδομάδες. Εάν το μάθημα ήταν 4 ώρες την εβδομάδα, θα χρειαζόταν 15 εβδομάδες για να το ολοκληρωθεί ο κυκλος. Μπορείτε να φανταστείτε έναν επαγγελματία που εργάζεται ήδη με πλήρη απασχόληση να παρακολουθεί ένα μάθημα 15 εβδομάδων; Δεν έχουν όλοι τέτοιο χρόνο και ειδικά δεν θα μπορούσαν όλοι να παρακολουθήσουν διά ζώσης.. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το μάθημα και να δώσουμε στους επαγγελματίες την ευκαιρία να έχουν όλη αυτή τη γνώση σε μόλις δύο εβδομάδες

 

Πώς προχώρησε η δημιουργία του μαθήματος;

” Η αρχική σκέψη μεγάλωσε και, μετά από άτυπη έγκριση από το δίκτυό μας, προχωρήσαμε στην πράξη. Έχουμε καλέσει τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου προκειμένου να δώσουμε στην ITEC τον διεθνή και υψηλού επιπέδου χαρακτήρα που περιμένει ο κόσμος από εμάς.

Στην αρχή επικοινωνήσαμε με τον Daniele Casagrande, ειδικό στον τομέα της σεισμικής μηχανικής που εφαρμόζεται σε κατασκευές ξύλου, ο οποίος εργάζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τον Ghasan Doudak, καθηγητή δομικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, ο οποίος έδωσε επίσης μια ομιλία στο Ted για τον αειφόρο σχεδιασμό, και στη συνέχεια με τον Andrea Frangi από τη Ζυρίχη, ένα πολύ σημαντικό όνομα στην παγκόσμια βιομηχανία πυρκαγιάς. Έπειτα ζητήσαμε την παρουσία του Roberto Modena, ο οποίος εργάζεται στον τομέα του σχεδιασμού και της εκτέλεσης ξύλινων κατασκευών από το 1997 και είναι ο συγγραφέας, μαζί με τον καθηγητή Maurizio Piazza και τον καθηγητή Roberto Tomasi, συγγραφέα του βιβλίου “Strutture in legno. Materiale, calcolo e progetto secondo le nuove normative europee” και δύο από τους μηχανικούς μας: τον Paolo Grossi, ο οποίος έχει διδακτορικό στις ξύλινες κατασκευές και έχει αναλάβει μεταδιδακτορικό στη διαδικασία γήρανσης του βιολογικού υλικού και τον Matteo Andreottola, μηχανικό ειδικευμένο στην εκπαίδευση και τις κατασκευές ξύλου, με εμπειρία στο σχεδιασμό μεγάλων κατασκευών.

Θέλαμε τους καλύτερους επαγγελματίες του κόσμου.

Ποια είναι τα θέματα του εντατικού μαθήματος;

Θα εξετάσουμε μαζί έννοιες που σχετίζονται με τους οικοδομικούς κανονισμούς από διάφορες απόψεις. Δεν μιλάω μόνο για τον Ευρωκώδικα αλλά και για το Καναδικό βορειοαμερικανικό πρότυπο και το αμερικανικό NDS, για να δώσω μια γενική εικόνα. Τα κύρια θέματα θα περιλαμβάνουν: τη δομική σύλληψη στη βάση του σχεδιασμού, κωδικούς υπολογισμού, σχεδιασμό δομικών στοιχείων, υπολογισμό παραμόρφωσης, κραδασμούς, συνδέσεις, αλλά και αντοχή, σεισμική και πυρκαγιά υπολογισμός και μοντελοποίηση. Εν ολίγοις, όλη η γνώση που θα ανατρέψει ένα νέο φύλλο για πολλούς σχεδιαστές και θα φέρει μια πνοή φρέσκου αέρα στην ξύλινη κατασκευή.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Rothoblaas ως φορέα καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας, αλλά κυρίως ως «λύτη προβλημάτων». Αυτό είμαστε και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο για να ανακαλύψετε το πρόγραμμα ITEC και εγγραφείτε εάν θέλετε να αποκτήσετε ολοκληρωμένη ικανότητα στο σχεδιασμό ξυλείας, επεκτείνοντας έτσι τις ευκαιρίες εργασίας σας!