SCM Autostore: Η αποθήκευση του μέλλοντος σήμερα

Η SCM παρουσιάζει το Autostore, τη νέα αυτόματη αποθήκη ανταλλακτικών που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022 και ιδρύθηκε στην περιοχή της πρώην Fonderia ως μέρος των εργασιών ανακαίνισης και αναβάθμισης στο βιομηχανικό εργοστάσιο στο Ρίμινι.

Ένα φουτουριστικό έργο όπως φαίνεται από τα στοιχεία: 30 χιλιάδες αντικείμενα σε μια κατασκευή 900 m2, σε ύψος 5,5 μέτρων (πάνω από 13 επίπεδα αποθήκευσης) και με 24 χιλιάδες αρθρωτά κουτιά ικανά να χωρέσουν έως και 30 κιλά τεμαχίων το καθένα.

Το νέο σύστημα επιτρέπει σημαντικά κέρδη όσον αφορά τον χώρο που καταλαμβάνεται, αν αναλογιστούμε ότι μία παραδοσιακή αποθήκη, για ανταλλακτικά μεγαλύτερου μεγέθους, χωράει 4.000 σε μια περιοχή που είναι πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος.

Πάνω απ ‘όλα, σημαίνει ότι η SCM μπορεί να παρέχει μια πιο αποτελεσματική, καλύτερης ποιότητας υπηρεσία επιταχύνοντας κατά 75% τις λειτουργίες παραλαβής και μειώνοντας τους χρόνους αποστολής κατά 30%. Καθημερινά, διεκπεραιώνονται περίπου 300 αποστολές που περιέχουν χιλιάδες εξαρτήματα με μέγιστο χρόνο παράδοσης 48 ώρες από τη στιγμή που γίνεται η παραγγελία.

Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη σε 19 ρομπότ που τροφοδοτούνται από δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 12 volt, ικανές να μαζεύουν ένα κομμάτι κάθε 45 δευτερόλεπτα, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η επίτευξη μέγιστης ενεργειακής απόδοσης και μεγάλης διάρκειας με την πάροδο του χρόνου, με κατανάλωση ενέργειας μικρότερη από 0,1 kWh ανά ρομπότ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το Autostore χρησιμοποιεί 19 ρομπότ για τις λειτουργίες συλλογής, ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ομάδα Service&Parts έχει παραμείνει αμετάβλητος.

«Οι χειριστές είναι οι ίδιοι με πριν, αλλά τώρα εκτελούν καθήκοντα χειρισμού και ελέγχου που είναι αναμφίβολα λιγότερο κουραστικά ή επαναλαμβανόμενα – τονίζει ο Luca Maggiani , manager του τμηματος.

H διαδικασία

Οι προμηθευτές παραδίδουν στον χώρο υποδοχής όπου κάθε τεμάχιο σαρώνεται, καταγράφεται, ζυγίζεται και μετράται, έτσι ώστε ο χειριστής να μπορεί να επιλέξει το καταλληλότερο κουτί στο οποίο θα το τοποθετήσει. Σε εκείνο το σημείο, είναι το Autostore που υποδεικνύει σε ποιο κουτί πρέπει να τοποθετηθεί το κομμάτι, χρησιμοποιώντας μια ακτίνα φωτός. Μετά από πρόσθετους ελέγχους, το κουτί φορτώνεται στην αποθήκη. Τα ρομπότ ασχολούνται μόνο με τη φόρτωση και την επιστροφή των κουτιών στον χειριστή, αλλά εργάζονται συνεχώς για τη βελτιστοποίηση της οργάνωσης των χώρων, τακτοποιώντας τα διάφορα κουτιά στις καλύτερες θέσεις ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης των εξαρτημάτων που περιέχονται σε αυτά, που καθορίζεται από ακριβείς αλγόριθμους.

Ο χειριστής μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή ρωτώντας το σύστημα για να καθορίσει την ακριβή θέση κάθε κομματιού.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης έως και διακοσίων παραγγελιών σε μια συνεχώς ενημερωμένη και εφοδιασμένη βάση δεδομένων. Αυτό καθιστά πιο εύκολο τον χειρισμό όλων των δεδομένων που περιβάλλουν τη δραστηριότητα, την παρακολούθηση κάθε μεμονωμένου στοιχείου που παραδίδεται και την εκτέλεση προηγμένων αναλύσεων που μπορεί να είναι χρήσιμες για το μέλλον, ακόμη και από την άποψη της προγνωστικής συντήρησης.