Steel Frame και Timber Frame: Τα οφέλη των συστημάτων dry κατασκευής

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη κατά το σχεδιασμό, για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αξία ενός αρχιτεκτονικού έργου. Η τεχνική κατασκευής είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί, μιας κι είναι ο μόνος παράγοντας που υλοποιεί σωστά τον προτεινόμενο σχεδιασμό και καθορίζει την αποτελεσματικότητα του έργου από άποψη χρόνου, κόστους, εργασίας, φινιρισμάτων και τελικής ποιότητας.

Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας αποβλήτων. Σύμφωνα με τον Elcio Carelli, οικονομολόγο και ειδήμων της περιβαλλοντικής τεχνολογίας, το 60% των συνολικών αποβλήτων που παράγονται στις πόλεις της Βραζιλίας προέρχεται από τις αστικές κατασκευές. Η Diana Scillag, διευθύντρια του Συμβουλίου Βιώσιμων Κατασκευών της Βραζιλίας (CBCS), διαπίστωσε ότι ενώ μόνο το 20% έως 50% των φυσικών αγαθών καταναλώνονται στην πραγματικότητα από τον κλάδο, τα αστικά στερεά απόβλητα διπλασίασαν αυτόν τον αριθμό.

Τα παραδοσιακά συστήματα κατασκευής όπως η τοιχοποιία και το σκυρόδεμα, εκτός από τη σπατάλη των πόρων απαιτούν και περισσότερο χρόνο, σε σύγκριση με τα προκατασκευασμένα. Η σκέψη για εναλλακτικές λύσεις ικανές να προσαρμοστούν σε διαφορετικές περιοχές, που είναι οικονομικά αποδοτικές και γρήγορες στην εφαρμογή, έχει γίνει προτεραιότητα μεταξύ αρχιτεκτόνων και οικοδόμων. Η χρήση προκατασκευασμένων υλικών σε ένα σύστημα συναρμολόγησης εξαλείφει τη χρήση τσιμέντου και επιτρέπει την ολοκλήρωση της κατασκευή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν δύο κύρια μοντέλα: ένα ατσάλινο και ένα ξύλινο πλαίσιο.
Σκελετοί από προφίλ χάλυβα ή ξύλου χτίζουν ελαφριά πλαίσια, τα οποία στη συνέχεια ανυψώνουν τα στοιχεία που αποτελούν τους χώρους, όπως οι τοίχοι. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με τα κεραμικά και τα τσιμεντένια μπλοκ, τα πλαίσια κλείνουν εξωτερικά από τσιμεντοσανίδες και εσωτερικά από γυψοσανίδες, οι οποίες στη συνέχεια λαμβάνουν άλλες επιστρώσεις (βαφή, ταπετσαρία κ.λπ.). Ειδικές μεμβράνες τοποθετούνται στρατηγικά μεταξύ των στρωμάτων του “σάντουιτς” για θερμική-ακουστική επεξεργασία.

Το σύστημα Steel Frame διανέμεται ευρέως σε ευρωπαϊκές χώρες. Έχει παραχθεί μαζικά με συγκεκριμένες διαστάσεις και απόσταση για να συνδυαστεί με βιομηχανικά παραγόμενα προφίλ και αρμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το έργο, ο χάλυβας που χρησιμοποιείται μπορεί να ποικίλει σε πάχος και τύπο. Κανονικά, οι ορθοστάτες έχουν μέγιστες αποστάσεις σε άξονα περίπου 600 mm και στην περίπτωση υδραυλικών τοιχωμάτων, περίπου 400 mm. Στις στέγες, η μεταλλική δομή δέχεται συνήθως κυματοειδή ή πλακίδια τσιμεντοκονίας. Λόγω της αρθρωτής απόστασης που ρυθμίζεται μεταξύ των ορθοστατών, τα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) πρέπει να είναι στρατηγικά τοποθετημένα και σχεδιασμένα μαζί με την τεχνική ανάπτυξη του έργου.
Αυτό το σύστημα παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα μιας και πρόκειται για γρήγορη και καθαρή εργασία. Η ευελιξία του ξεχωρίζει καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κτίρια έως τεσσάρων ορόφων και σε εμπορικά έργα. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η δυνατότητα ανακύκλωσης χάλυβα.

Το σύστημα Timber Frame είναι ένα πολύ διαδεδομένο σύστημα στην αμερικανική επικράτεια. Έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας κατά την επεξεργασία, παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και έχει υψηλή αντοχή στα φορτία. Τις περισσότερες φορές, γίνονται δομικοί υπολογισμοί για να βρεθούν οι σωστές διαστάσεις των προφίλ ξύλου και να τοποθετηθούν έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο. Στη συνέχεια, οι ξύλινες πλάκες OSB τοποθετούνται μαζί με τσιμέντο και μια επένδυση για να σχηματίσουν τον τοίχο. Εσωτερικά, μεμβράνες περιλαμβάνονται για την ενίσχυση της θερμικής και ακουστικής μόνωσης.
Μια σειρά στρατηγικών διατρήσεων είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν την τοποθέτηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτό το σύστημα είναι τόσο ανθεκτικό όσο οι τοίχοι τοιχοποιίας και διαρκεί περίπου 100 χρόνια. Τέλος, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλο και περισσότερες πόλεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατασκευής αναπτύσσοντας τεχνικές ικανές να συνδυάσουν ποιότητα και βιωσιμότητα, οικονομική αποδοτικότητα και μαζική παραγωγή. Τα dry συστήματα κατασκευής (πλαίσιο από χάλυβα και πλαίσιο από ξύλο) μπορούν να προσφέρουν τα παραπάνω οφέλη και είναι εξαιρετικά παραδείγματα συστημάτων για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.