Πυράντοχες πόρτες

Ο συγκεκριμένος τύπος πόρτας είναι απαραίτητος για την προστασία ενός χώρου από πυρκαγιά, μιας και μπορούν να σώσουν πρωτίστως ζωές και μετέπειτα περιουσίες. Οι πόρτες πυρασφάλειας, κρατάνε μακριά τη φωτιά από έναν χώρο και προσφέρουν πολύτιμο χρόνο για ασφαλή διαφυγή των ενοίκων. Για να το πούμε απλά, σώζουν ζωές! Οι πυράντοχες πόρτες πρέπει να φέρουν μερικά συγκεκριμένα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, τόσο αναγκαία, τα οποία μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί και νόρμες κατασκευής, οι οποίες διασφαλίζουν ότι μια πυράντοχη πόρτα θα προσφέρει την ασφάλεια την οποία υπόσχεται!

Βασικά χαρακτηριστικά μιας πυράντοχης πόρτας
Οι πυράντοχες πόρτες αποτελούνται από διάφορα εξαρτήματα, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για την πυραντοχή. Από τι αποτελείται μια πυράντοχη πόρτα;

1. Πυρήνας: Αποτελείται από ένα υπερσυμπιεσμένο και πυράντοχο ξύλο, όπου πέρα από πυραντοχή, προσφέρει και ηχομόνωση. Τα λεπτά πυραντοχής εξαρτώνται από το υλικό και το πάχος του πυρήνα (πχ για 30 λεπτά αντοχής, το πάχος πρέπει να είναι 44 χλστ, για 60 λεπτά 54 κ.ο.κ.)
2. Θερμοδιογκούμενο: Είναι το είδος του ελαστικού το οποίο μπαίνει στην κάσα  η περιμετρικά του φύλλου της πόρτας, ακόμα και στον πυρήνα. Η λειτουργία του: Μόλις πιάσει φωτιά η πόρτα, το θερμοδιογκούμενο διογκώνεται και «ασφαλίζει» την πόρτα ενισχύοντας την πυραντοχή της.
Έχετε κατά νου πως ότι μπαίνει σε μια πυράντοχη πόρτα, πρέπει να είναι πυράντοχο (μεντεσέδες, κλειδαριά). Επίσης πρέπει να μπαίνει και σούστα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα κλείνει αυτόματα η πόρτα για να μην εξαπλωθεί τυχόν πυρκαγιά.

Το βασικό checklist της πυράντοχης πόρτας!
Πιστοποίηση: Τι να ψάξετε;
Για το ταμπελάκι που αναγράφει τι είδους πιστοποίηση φέρει η εν λόγω πόρτα.
Γιατί;
Γιατί χωρίς το συγκεκριμένο ταμπελάκι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι πυράντοχη η πόρτα

Κενά: Τι να ψάξετε;
Ελέγξτε τα κενά γύρω από τη πόρτα. Αν είναι κλειστή πρέπει να είναι λιγότερα από 4 χλστ το κενό. Το κενό στο κάτω μέρος της πόρτας πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, (έως 8 χλστ), αλλά είναι κάτι που εξαρτάται από τον τύπο της πόρτας. Ιδανικά δεν θα πρέπει να βλέπετε φως κάτω από εκεί.
Γιατί;
Γιατί  τα κενά είναι αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής, και έχουν ως αποτέλεσμα ο καπνός και η φωτιά να μην ταξιδέψουν στην άλλη μεριά με ευκολία.

Θερμοδιογκούμενο: Κάντε έναν οπτικό έλεγχο γύρω από τη πόρτα, αρχικά για να δείτε ότι υπάρχει και κατά δεύτερον, ότι δεν έχει φθορές.
Γιατί;
Η λειτουργία του συγκεκριμένου υλικού είναι πως μόλις έρθει σε επαφή με τη θερμότητα διογκώνεται, κλείνοντας έτσι τη δίοδο της φωτιάς και του καπνού, συμβάλλοντας στη πυραντοχή της πόρτας.

Μεντεσέδες: Τσεκάρετε ότι όλοι είναι στη θέση τους, σωστά βιδωμένοι. Εννοείται ότι πρέπει να είναι πυράντοχοι.
Γιατί;
Γιατί μια σωστά συντηρημένη πυράντοχη πόρτα με τα σωστά εξαρτήματα θα προσφέρει και την ασφάλεια που θέλετε.

Μηχανισμός επαναφοράς: Σε μια πυράντοχη πόρτα, επιβάλλεται να υπάρχει ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ώστε η πόρτα να παραμένει πάντα κλειστή. Σαφώς και θα πρέπει να δουλεύει απροβλημάτιστα, χωρίς το παραμικρό «κόλλημα».
Γιατί;
Μα γιατί μια πυράντοχη πόρτα, έχει αξία, όταν παραμένει κλειστή, ώστε στην άσχημη στιγμή να μπορέσει να ασφαλίσει και να κρατήσει τη φωτιά μακριά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ταξινόμηση προϊόντων σε συμπεριφορά έναντι της φωτιάς

Πυράντοχες πόρτες