Πόρτες Ασφαλείας

Με την εγκληματικότητα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η χρήση των πορτών ασφαλείας τα τελευταία χρόνια γίνεται πλέον απαραίτητη. Οι επιλογές που έχει το αγοραστικό κοινό είναι πολλές, όπου κι ο πλέον απαιτητικός πελάτης θα βρει αυτό που θέλει. Όμως το σημαντικότερο είναι πως μια θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση αντιδιάρρηξης, η οποία θα πρέπει να κοινοποιείται στον καταναλωτή.

Για την ακρίβεια οι πιστοποιημένες πόρτες ασφαλείας φέρουν ειδική σήμανση επάνω στο θυρόφυλλο που αναγράφει:
i. Την  αντιδιαρρηκτική κλάση για την οποία έχουν  πιστοποιηθεί (π.χ. Class 4)
ii. Tον ευρωπαϊκό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο περιγράφονται οι  απαιτήσεις αντοχής των αντίστοιχων αντιδιαρρηκτικών κλάσεων
iii. Το όνομα του κατασκευαστή
Επίσης θα πρέπει να έχετε κατά νου πως το πιστοποιητικό αντιδιαρρηκτικής κλάσης για να είναι πραγματικά έγκυρο, πρέπει να αναγράφει το όνομα ή τον κωδικό του αντίστοιχου μοντέλου και να συνοδεύεται με τις αντίστοιχες τεχνικές – προδιαγραφές παραγωγής του μοντέλου αυτού. Η πιστοποίηση δεν ισχύει για όλα τα μοντέλα παραγωγής μίας εταιρείας παρά μόνο για ένα! Εξ ου και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής θωρακισμένων πορτών ασφαλείας ανά την Ευρώπη, έχουν τόσα πιστοποιητικά όσα και τα μοντέλα πορτών της προϊοντικής τους γκάμας.
Τύπος θωράκισης
Σημαντικό κατά την επιλογή μιας πόρτας ασφαλείας είναι ο τύπος θωράκισης. Υπάρχουν δυο τύποι θωράκισης: μονή θωράκιση και διπλή θωράκιση. Η μονή θωράκιση συνήθως αποτελείται από μια μονοκόμματη σκάφη ( εξωτερική πλευρά πόρτας ) και από 1 έως 3 νεύρα (εσωτερική πλευρά πόρτας). Η διπλή θωράκιση διαθέτει και αυτή μια μονοκόμματη σκάφη (εξωτερική πλευρά πόρτας) 3 ή και περισσότερα νεύρα εσωτερικά, θερμομόνωση (απαραίτητη για ενεργειακά καλυτέρους χώρους), ηχομόνωση και τέλος εσωτερικά της πόρτας ένα μονοκόμματο φύλλο μετάλλου. Άρα λοιπόν όσο μεγαλύτερη η θωράκιση τόσο πιο στιβαρή είναι η πόρτα παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τύπος και ποιότητα φύλλου χάλυβα
Το κυρίως κομμάτι μιας πόρτας ασφαλείας είναι κατασκευασμένο από φύλλο χάλυβα (λαμαρίνα). Σημαντικό είναι η ποιότητα και το πάχος. Η καλύτερη ποιότητα λαμαρίνας για την κατασκευή μια θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας είναι η ηλεκτρογαλβανιζέ λαμαρίνα η οποία δεν σκουριάζει (τον τύπο αυτό λαμαρίνας χρησιμοποιούν στην αυτοκινητοβιομηχανία). Το πάχος της λαμαρίνας κυμαίνεται από 0,5 -1,5 mm. Το πιο σύνηθες και το οποίο πληροί όλα τα στάνταρ ασφαλείας και αντοχής είναι το 1 mm.

Μεταλλικό κάσωμα
Το μεταλλικό κάσωμα είναι αυτό που στηρίζει την πόρτα ασφαλείας. Σημαντικοί παράγοντες είναι το πάχος, η διαμόρφωση και η βαφή του κασώματος. Το σωστό πάχος λαμαρίνας ενός κασώματος είναι τα 2 mm. Το προφίλ του κασώματος πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει την μέγιστη αντίσταση σε προσπάθεια παραβίασης της πόρτας.

Τύπος κλειδαριάς
Ο τύπος της κλειδαριάς σε μια πόρτα ασφαλείας έχει το σημαντικότερο ρόλο για την ασφάλειά μας. Οι σύγχρονες κλειδαριές είναι οι κλειδαριές κυλίνδρου. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι και για αυτό θα πρέπει να προσεχθούν κάποια σημεία που μας παρέχουν επιπλέον ασφάλεια. Μαζί με την κλειδαριά τοποθετείται ο κύλινδρος ασφαλείας και το defender (προστασία του κυλίνδρου). Όπως και στις κλειδαριές έτσι και στους κυλίνδρους ασφαλείας υπάρχουν πολλοί τύποι. Κύλινδροι ασφαλείας που η αντιγραφή του κλειδιού μπορεί να γίνει μόνο με την κάρτα ιδιοκτησίας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επενδύσεις
Οι επενδύσεις σε μια πόρτα ασφαλείας ικανοποιούν κυρίως το αισθητικό κομμάτι και κάποιες φορές προστατεύουν την πόρτα από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως βροχή, υγρασία κτλ. (επενδύσεις αλουμινίου). Οι τύποι των επενδύσεων χωρίζονται σε:

  • Επενδύσεις λούστρου MDF με φυσικό καπλαμά
  • Επενδύσεις Laminate
  • Επενδύσεις αλουμινίου
  • Κεραμικές επιφάνειες
  • Ξύλου

Υπάρχουν σχέδια παντογράφου, χειροποίητα, με inox επιφάνειες κ.τ.λ. Δείτε τα σχέδια εδώ. Σπάνιες είναι οι επενδύσεις με μασίφ ξύλο λόγω του υψηλού κόστους. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η επιλογή της κατάλληλης επένδυσης για το χώρο που θα τοποθετηθεί η πόρτα ασφαλείας. Για παράδειγμα σε μια πόρτα η οποία είναι εκτεθειμένη σε βροχή, υγρασία κ.τ.λ. δεν θα πρέπει να γίνει επιλογή μιας επένδυσης λούστρου ή laminate αλλά αλουμινίου.

Τοποθέτηση
Το τελευταίο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η τοποθέτηση της πόρτας ασφαλείας στον χώρο μας. Πολλές εταιρείες έχουν δικά τους συνεργεία τα οποία είναι άρτια καταρτισμένα για την άριστη τοποθέτηση του προϊόντος τους. Είναι πολύ σημαντικό μια πόρτα ασφαλείας να τοποθετηθεί σωστά αποφεύγοντας στο μέλλον προβλήματα είτε λειτουργίας είτε της ασφάλειάς μας.