Αντώνης Ζώντος: Συνθέτουμε λύσεις, και για όποιον αντιλαμβάνεται το σύγχρονο business

Με πλούσια εμπειρία 20 ετών, διατελώντας και διευθύνων στέλεχος σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις, ο Αντώνης Ζώντος αναλύει το νέο του επαγγελματικό εγχείρημα, την εταιρία Sense of Group.

  Καταρχάς θα  θέλαμε να εξιστορήσετε τους επαγγελματικούς σταθμούς στην διαδρομή σας έως σήμερα

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την προβολή τόσο στο πρόσωπό μου όσο και στην δραστηριότητα της SENSE of Material.

Έχοντας στις αποσκευές μου σπουδές πάνω στα οικονομικά, Business Administration , Marketing και HR management, δραστηριοποιήθηκα σε πολλά και διαφορετικά πεδία μέσα στην πάροδο του χρόνου.

Είχα τη τιμή στο παρελθόν να αποτελέσω διευθύνων στέλεχος σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις όπως στον όμιλος Μαρινόπουλου, Marks&Spencer, LVMH-Sephora, Καυκά και όμιλο Στασινόπουλου. Κάθε μία από αυτές τις επιχειρηματικές οντότητες μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με διαφορετικά πεδία δραστηριότητας, και να συνδέσω το fashion και το luxury με την τεχνολογία, το σχεδιασμό και την κατασκευή με τα υλικά που την  αφορούν. Αυτό πρόσδωσε μια διαφορετική οπτική με την οποία αντιλαμβάνομαι τo business, θα έλεγα με κάθε σεβασμό πιο global.

Μετά το πέρας άνω των 20 ετών σε ανώτατες θέσεις σε όλους αυτούς του οργανισμούς, φτάνουμε στο νέο μου επαγγελματικό εγχείρημα, την εταιρία Sense of Group, αυτό που όλη η αγορά γνωρίζει με τον εμπορικό τίτλο SENSE of Material . Όπως αντιλαμβάνεστε η SENSE of Material είναι η οποία είναι απόρροια της τεχνογνωσίας & της εμπειρίας που αποκόμισα από τις προηγούμενες επαγγελματικές μου δραστηριότητες. Όλο αυτό συνδυάστηκε αντίστοιχα με τους συνεργάτες μου, που διεύρυναν ακόμη περισσότερο το αντικείμενο της εταιρίας και ενίσχυσαν το γνωστικό μας υπόβαθρο και το προϊοντικό μείγμα.

–   Έχετε εισάγει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο όσον αφορά τον τομέα της κατασκευαστικής και εμπορικής δραστηριότητας . Ποια ήταν η ανάγκη που προέκυψε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχετε και καλύπτουν την ανάγκη των πελατών σας

Δε μπορώ να κρύψω πως για πολλά χρόνια είχα στο μυαλό μου αυτό το μοντέλο, σε διάφορες εκφάνσεις και μορφές αλλά σε αυτή τη κατεύθυνση. Πορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια με μια βασική αρχή, εάν καταπιαστείς με κάτι, πρέπει να το κάνεις καλύτερα από κάθε άλλο, πρέπει να προσπαθείς για την τελειότητα, κάτι λιγότερο είναι απλά μετριότητα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τύχη παρά σκληρή δουλεία και προετοιμασία για να μπορέσεις να είσαι έτοιμος να αδράξεις την ευκαιρία. Ξέρετε ο Αριστοτέλη μας το δίδαξε αυτό αιώνες πριν, και πορεύομαι με αυτή τη ρήση καθημερινά.

Βέβαια εάν δεν έχεις δίπλα σου μια ομάδα που να είναι στην ίδια κατεύθυνση και να ενστερνίζεται τις ίδιες αναζητήσεις, πόσο μάλλον να τις ενισχύει, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Και εγώ είμαι τυχερός να έχω δίπλα μου συνεργάτες που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, είμαστε ομάδα, brother in arms, εάν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια ξενική έκφραση.

Το συγκέρασμα λοιπόν της πολυετούς εμπειρίας & τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση που κάναμε μαζί με τους συνεργάτες μου για την ελληνική αγορά,  μας έδειξαν πως το μοντέλο μας  είναι μοναδικό και έχει χώρο ανάπτυξης στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. Δεν σας κρύβω πως υπάρχουν ήδη προτάσεις για επέκτασή του και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η ιδέα προέκυψε από τις απαιτήσεις στον κατασκευαστικό τομέα σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των σύγχρονων έργων σε πλήρη κλίμακα, αφού δημιουργούνται νέες συνθήκες στην αναζήτηση προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών.

Η SENSE of Material είναι ένας μοναδικός οργανισμός που συνδυάζει πολυετή εμπειρία και πάθος για τα υλικά κατασκευής. Παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα διαφοροποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών, υποστηρίζοντας τόσο τους πελάτες μας όσο και τους συνεργάτες μας

Η σύνθεση και η κάλυψη ευρύτερου φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα η εξειδίκευση είναι απόλυτη απαίτηση.

Το One Stop Shop σε μια εντελώς νέα διάσταση αλλά σε μια πιο Boutique λειτουργία. Η ομάδα ειδικών μας μπορεί να σχεδιάσει και να παραδώσει έγκαιρα, προϊόντα και λύσεις με βάση τις ανάγκες του κάθε έργου να σταθεί δίπλα ως σύμβουλος σε κάθε συνεργάτη μας.

Σε αυτό θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω. Γενικότερα δεν συμπαθώ πολύ τα κλισέ και τις βαρύγδουπες δηλώσεις και ανακοινώσεις. Όταν λοιπόν με τους συνεργάτες μου, αποφασίσαμε ότι μπορούμε βάση των εμπειριών μας, της πολυετούς συνεργασίας μας με τους πιο επώνυμους προμηθευτές υλικών, να παρουσιάσουμε το μοντέλο του One stop shop σε όλο το εύρος των υλικών κατασκευής, από το ψυχρό κέλυφος και μέσα, γνωρίζαμε από τη πρώτη κιόλας στιγμή πως ήταν κάτι μοναδικό. Θεωρούσαμε και θεωρούμε παρόλα ταύτα πως είναι απαίτηση της νέας εποχής.

Δε σας κρύβω πως το πρώτο καιρό, ειδικότερα σε potential πελάτες και έργα που μας προσέγγισαν, υπήρξε μια επιφύλαξη κατά πόσο μπορεί μια εταιρία να είναι τόσο καλή σε τόσο μεγάλο εύρος υλικών, και εννοώ να έχει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να δώσει το added value και όχι απλά να κάνει παραγγελιοληψία. Εύλογα λοιπόν εμείς έπρεπε να κάμψουμε αυτούς του ενδοιασμούς και συνεχίζουμε να το κάνουμε καθημερινά.

Εμείς λοιπόν δεν δίνουμε απλά ένα προϊόν, συνθέτουμε λύσεις, και για όποιον αντιλαμβάνεται το σύγχρονο business, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και challenging.

Αυτός είναι ο λόγος που το πελατολόγιο μάς έχει συνεργασίες από τις πλέον επώνυμες και καινοτόμες αρχιτεκτονικές ομάδες (ΚΑF-Architects, ATENO κα) , τεχνικές εταιρίες που δουλεύουν με σύγχρονους τρόπους (όπως η Yo.Kon) καθώς το τελικό χρήστη που μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης μιας βίλλας ή ενός εστιατορίου με την ομάδα του, που εν τέλει είναι εκείνοι που χρησιμοποιήσουν τους χώρους που δημιουργούμε.

  Ποια στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζουν μία εταιρεία ώστε να είναι αποτελεσματική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;

Συνέπεια, επαγγελματισμός, όραμα, πάθος, στρατηγική, ποιότητα, αισθητική, καινοτόμες ιδέες και πρωτοπορία! Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο είναι να τα συνδυάσεις όλα αυτά μαζί. Aυτό στη δική μου θεώρηση πραγμάτων δεν είναι ακατόρθωτο, και είναι εκείνο που μας κάνει να εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για να το πετύχουμε.

Έχουμε λάβει συνειδητά την απόφαση να συνεργαζόμαστε απευθείας με όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, στους τομείς δραστηριότητας μας, οι οποίες μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους από την πρώτη στιγμή. Ήταν ομόφωνη απόφαση να επιλέξουμε συνέπεια και ποιότητα από το γρήγορο κέρδος και τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εταιρίες όπως η Kronospan, Thermory, Mirage, Laufen, Jacuzzi, KTL, BiHome, Bright, Electron, Tarkett, Tremme, Cocif, και πολλές άλλες , οι κορυφαίοι δηλαδή, κάθε μία στο χώρο της, να είναι άμεσοι συνεργάτες μας.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ ειδικότερα στη Thermory, για λογαριασμό της οποίας λειτουργούμε ως αντιπρόσωποι για την ευρύτερη περιοχή. Η Thermory είναι η κορυφαία εταιρία thermowood και προϊόντων σάουνας στο κόσμο. Έχουμε την τύχη να μας έχει εμπιστευτεί για την αντιπροσώπευση του συνόλου των προϊόντων και λύσεών της.

Μιλάμε για κορυφαία ποιότητα θερμικά επεξεργασμένων ξύλων διαφόρων ειδών, όπως δεσμποτάκι, πεύκο, έλατο κ.α. και με δεκάδες διαφορετικά προφίλ και διαστάσεις. Ήδη στην ελληνική αγορά, η εταιρία του Χρήστου Ντάβα, ενός πραγματικά εξαιρετικού συνεργάτη και επιχειρηματία,  θα έχει σε stock τους κυριότερους κωδικούς για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών και έργων. Η επιλογή της επιχείρηση του Χ.Ντάβα μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού αποτελεί παράδειγμα αναζήτησης του διαφορετικού και της εξέλιξης, και εμείς με τέτοιους συνεργάτες θέλουμε να πορευόμαστε μαζί.

Θεωρώ εδώ και χρόνια ότι το θερμικά επεξεργασμένο ξύλο θα γίνει το must και στην ελληνική αγορά, κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Όλα τα βραβευμένα αρχιτεκτονικά έργα τη τελευταία δεκαετία σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο γίνονται με thermowood και τα περισσότερα εξ αυτών με Thermory.

Πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί από τις ιδιότητες που προσδίδει στα ξύλα αυτή η επεξεργασία, καθώς και το πλήθος χρήσεων, από cladding μέχρι decking.

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε ασχολούμαστε ενεργά τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο με έργα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Abu Dhabi και Dubai. Έχουμε ασχοληθεί με procurement και reverse engineering και έχουμε ολοκληρώσει επιτυχημένα ήδη έργα σε αυτές τις μεριές του κόσμου. Παραδώσαμε ανακαίνιση ενός 40όροφου κτιρίου κατοικιών στο Houston, στο οποίο ασχοληθήκαμε με το procurement και το sourcing σε μεγάλο εύρος των interior materials. Aυτή τη στιγμή δουλεύουμε ένα έργο 900 διαμερισμάτων και κοινόχρηστων χώρων στη Νέα Υόρκη, που είναι και το μεγαλύτερο έργο που έχουμε την τιμή να ασχοληθούμε έως και σήμερα.

Αυτή η δραστηριότητα έχω τη γνώμη πως μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το εύρος των προϊόντικών μας λύσεων, αφού εμπλεκόμαστε από ξύλο, πλακάκι , φωτισμό, μοκέτα, πατώματα, αλουμίνια έως το τελικό προϊόν, κουζίνα, ντουλάπα κα, και από την άλλη να κάνει τον οργανισμό μας να εργάζεται με διαφορετικά standards λειτουργίας.

Το τελευταίο χρόνο, λόγω ακριβώς των έργο στο εξωτερικό, ασχοληθήκαμε ενεργά και με το FF&E (Furniture, Fixture & Equipment), που ειλικρινώς δεν ήταν ποτέ μέσα στο εύρος των αρχικών μας επιδιώξεων . Τα έργα αυτά και η εμπιστοσύνη των πελατών μας μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα και αυτό, είναι πολύ όμορφο, γιατί μας πάει ένα βήμα παρακάτω κάθε φορά. Πάντα με γνώμονα

Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως παρόλα που ακούγεται εύκολη η ενασχόληση σε τέτοιου επιπέδου έργα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μπορέσεις να ανταγωνιστείς ξένες εταιρίες με χρόνια περγαμηνές και τεχνογνωσίας σε αυτό αντικείμενο. Από την άλλη αυτό σε οδηγεί να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος και βελτιώνειτο επίπεδο ποιότητας της λειτουργίας μας.

  Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη περίοδο και πώς βλέπετε να διαγράφεται η αγορά του Real Estate στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη του;

Οι στόχοι μας για την Ελλάδα είναι αρκετά φιλόδοξοι. Θεωρούμε ότι όλα αυτά που εκτελούμε στο εξωτερικό έχουν χώρο και στην Ελληνική αγορά. Εδώ είναι η έδρα μας και θα παραμείνει. Ήδη ασχολούμαστε με προδιαγραφές και κατασκευή έργων, με έμφαση στις βίλλες, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και το HORECA.

Οι εταιρικοί μας στόχοι είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο της λειτουργίες μας εσωτερικά με έμφαση στο operations excellence, και να παρουσιάσουμε στην Ελλάδα σύνθεση λύσεων και προϊόντων που θα καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατασκευών.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε πλειάδα έργων που προετοιμάζονται στην Ελλάδα παρά τα ερωτηματικά που εγείρονται και έχουν να κάνουμε με την αύξηση των τιμών στο real estate.

Παρά τα ερωτηματικά που μπορεί να υπάρχουν λόγο του επιπέδου κόστους των υλικών και γης, είμαι από τους λίγους που θεωρεί πως η Ελλάδα – και αναφέρομαι σε συγκεκριμένους προορισμούς –  για την  επόμενη 5ετια που μπορώ να έχω μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη θα είναι άκρως δελεαστική. Αυτό δε βασίζεται σε απλά αίσθηση αλλά ανάλυση που έχει γίνει από πλευράς μας καθώς και συναντήσεων εργασίας. Η ενασχόλησή μου με το εξωτερικό μου ενισχύει αυτή τη πεποίθηση.

Εν κατακλείδι αναμένω ακόμη περεταίρω αύξηση στην αγορά του real estate και συνέχιση την ίδια πορείας στη κατασκευή. Όλα αυτά βέβαια με τη προϋπόθεση μιας σχετικής πολιτικής σταθερότητας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων ή τουλάχιστον μη εχθρικής αντιμετώπισής τους.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως έχει αλλάξει και θα συνεχίσει ακόμη πιο έντονα αυτή η αλλαγή, τόσο ο τρόπος προσέγγισης των έργων όσο και η ποιότητα των υλικών για την κάλυψη των αναγκών τους.

Περισσότερα θα έπρεπε όλους τους επαγγελματίες της αγοράς να μας προβληματίζει το γεγονός, πώς θα γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, πώς θα μπορούμε να είμαστε update σε υλικά και προτάσεις καινοτόμων λύσεων, πώς θα μπορούμε να παρουσιάζουμε το διαφορετικό και πώς θα ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα. Εμείς στη SENSE of Material αυτό θα προσπαθήσουμε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ειλικρινώς για την ευκαιρία που μου δώσατε να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου και να παρουσιάσω, στο μέτρο του δυνατού, τη SENSE of Material.