Στρατηγική Renovation Wave: η ενεργειακή ανακαίνιση στο προσκήνιο!

Ο EPF χαιρετίζει θερμά τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική Renovation Wave: «Ένα κύμα ανακαίνισης για την Ευρώπη – για τη μετατροπή των κτιρίων μας σε πράσινα κτίρια, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη βελτίωση της ζωής».

Αυτή η στρατηγική στοχεύει σε ανακαινισμένα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή από τον άνθρακα  σε ένα από τους πλέον υψηλούς σε κατανάλωση, τομείς στην Ευρώπη, υπεύθυνο για το ένα τρίτο των εκπομπών της Ευρώπης.

Το Renovation Wave είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία έως και 160.000 βιώσιμων πράσινων θέσεων εργασίας και για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο πλαίσιο της αποκατάστασης μετά τον Covid-19, μειώνοντας παράλληλα δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και διασφαλίζοντας ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους ευρωπαίους πολίτες. Εκτός από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αυτή η στρατηγική Renovation Wave, είναι η μοναδική ευκαιρία για να μετατραπεί το οικοσύστημα οικοδόμησης της Ε.Ε. σε αποθήκη άνθρακα, μειώνοντας τις εκπομπές του «μέσω της προώθησης της πράσινης υποδομής και της χρήσης οργανικών οικοδομικών υλικών τα οποία μπορούν να αποθηκεύουν άνθρακα, όπως η ξυλεία από ανανεώσιμες πηγές».

«Ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα των κτιρίων και βελτιστοποιώντας την αποθήκευση άνθρακα σε φυσικά, ανανεώσιμα οικοδομικά προϊόντα και λύσεις, όπως τα πάνελ με βάση το ξύλο, κάνουμε ένα σημαντικό άλμα προς την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Clive Pinnington, Διευθύνων Σύμβουλος του EPF.

Ο κ. Alexis Kuhl, Σύμβουλος Κλίματος και Περιβάλλοντος του EPF πρόσθεσε: «Διασφαλίζοντας ότι το οικοδομικό οικοσύστημα είναι κατάλληλο να φέρει εις πέρας μια ενεργειακά βιώσιμη ανακαίνιση, βασισμένη σε φιλικές προς το κλίμα λύσεις, είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Ο EPF υποστηρίζει σθεναρά τον στόχο της ΕΕ να έχει ως προτεραιότητα την ανακαίνιση κτιρίων για τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυαρχίδας «Ανακαίνιση» .