Χτίζοντας με ξύλο: Τα πλεονεκτήματά του!

Η κατασκευή με ξύλο είναι ασύγκριτη, μιας και διακρίνεται για την πρακτικότητά της, την ανθεκτικότητα σε βάθος χρόνου, αλλά και την ζεστασιά που προσφέρει. Το θαύμα του απόλυτου ανανεώσιμου υλικού υπερέχει σε όλα τα σημεία για μια κατασκευή που θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που όλο και περισσότεροι επαγγελματίες από όλο τον κόσμο τονίζουν τα αμέτρητα οφέλη του ξύλου για το περιβάλλον και την υγεία. Ένα φυσικό υλικό που συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ακόμα και πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Τα πρακτικά πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης της πιστοποιημένης ξυλείας σε οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο- είτε πρόκειται για εσωτερικό είτε για εξωτερικό χώρο- είναι αδιαμφησβήτητα.

Δομικά, η αναλογία αντοχής- βάρους της ξυλείας είναι περίπου 20% υψηλότερη από το χάλυβα και έως και πέντε φορές υψηλότερη από το μη οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατασκευασμένη ξυλεία είναι δυνατότερη και πιο σταθερή από την απλή ξυλεία και μπορεί να προσφέρει ανώτερη αντοχή στους σεισμούς για τα κτίρια που κατασκευάζονται σε σεισμογενείς περιοχές. Ακόμα και στην περίπτωση της πυρκαγιάς, ο αργός και σταδιακός τρόπος που καίγεται το ξύλο παρέχει μία ασφάλεια σε αυτό το τρομακτικό περιβάλλον.

Λειτουργικά, η ταχύτητα κατασκευής είναι μεγαλύτερη καθώς ένα πλαίσιο ξυλείας μπορεί να κοπεί και να τροποποιηθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο από την κατασκευή με τούβλο. Με την ικανότητα του ξύλινου πλαισίου να επενδυθεί με οποιοδήποτε εξωτερικό υλικό, δεν υπάρχουν όρια στο σχεδιασμό, το μέγεθος ή την εμφάνιση. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, η εργασία με ένα μη τοξικό υλικό σημαίνει ότι είναι εύκολο στο χειρισμό και το άγγιγμα και δεν διαρρέει χημικούς.

Αισθητικά, οι πολλές διαβαθμίσεις αλλά και τα είδη ξυλείας επιτρέπουν να χρησιμοποιείται εκτενώς εσωτερικά. Ωστόσο, για να τονίσουμε την ευελιξία και την ομορφιά του, το ξύλο μπορεί να δημιουργήσει την τέλεια πρώτη εντύπωση και εξωτερικά. Και όταν συντηρείται σωστά, το ξύλο μπορεί να διαρκέσει για εκατοντάδες χρόνια, ωριμάζει όμορφα, μπορεί εύκολα να επανατοποθετηθεί και να δεν διαβρώνεται.

Ωστόσο η ξυλεία θριαμβεύει έναντι άλλων ευρέως χρησιμοποιούμενων δομικών υλικών, με λιγότερο εμφανείς τρόπους. Η ξυλεία καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια κατά την παραγωγή της και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει υλικά που απαιτούν μεγαλύτερη παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας, μειώνοντας ουσιαστικά το αποτύπωμα άνθρακα ενός κτιρίου.

Επιπλέον, περίπου το ήμισυ του ξηρού βάρους ενός ζωντανού δέντρου είναι άνθρακας – η τεχνική του ονομασία είναι βιογενής άνθρακας – ο οποίος αποθηκεύεται για όσο διάστημα υπάρχει το ξύλο. Η χρήση ξυλείας κατά την κατασκευή αποθηκεύει τον άνθρακα για όσο διάστημα υπάρχει το κτίριο, συχνά πολλές δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο θετικό. Η κυτταρική δομή του ξύλου εξασφαλίζει μόνωση καλύτερη 15 φορές από την τοιχοποιία, 400 φορές από το χάλυβα και 1770 φορές από το αλουμίνιο. Αυτές οι ιδιότητες φυσικής μόνωσης συμβάλλουν στη μείωση των ενεργειακών αναγκών για θέρμανση και ψύξη – συνεπώς και στη χρήση ορυκτών καυσίμων – όταν το ξύλο χρησιμοποιείται σε παράθυρα, πόρτες και δάπεδα.

Μεγάλο όφελος για τον πλανήτη και τον άνθρωπο!

Ο πραγματικός νικητής της χρήσης ξύλου είναι ο πλανήτης, ωστόσο υπάρχουν και πολλά προσωπικά οφέλη μέσω της σύνδεσης μας με τη φύση. Η έκθεση The House, Health Humanity που δημοσιεύτηκε από το Planet Ark το 2015, προσδιορίζει τα μακροπρόθεσμα φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη από το να περιβαλλόμαστε από ξύλο στην εργασία, την ξεκούραση αλλά και το παιχνίδι.

Και στην έκθεση που ακολούθησε συστήθηκε το concept της βιοφιλίας, που ουσιαστικά είναι η αγάπη της ζωής που στηρίζεται στη φυσική μας συνάφεια με τη φύση και ουσιαστικά επεξήγησε τη ζεστή αίσθηση και την άνεση που βιώνουμε όταν περιβαλλόμαστε από ξύλο.

Πολλές μελέτες σχετικά με το βιοφιλικό design, έχουν δείξει ότι η συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου καθώς και τα επίπεδα της ελεύθερης έκφρασης βελτιώνονται με την παραμονή σε ένα περιβάλλον από ξύλο. Με παρόμοιο τρόπο όπως γίνεται όταν ξοδεύουμε χρόνο στη φύση. Μειώνεται η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακοί παλμοί και τα επίπεδα του στρες ενώ βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα επειδή εξισορροπεί την υγρασία.

Τα χαλαρωτικά αποτελέσματα του βιοφιλικού σχεδιασμού εκτείνονται από τα σπίτια στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, όπου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη μάθηση και την παραγωγικότητα. Υπάρχουν ωστόσο και τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση του κινδύνου άνοιας, της διαμονής στο νοσοκομείο αλλά και τη κατά συνήθεια απουσία.