Αυτό είναι το τρίτο ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο

Ο νέος πύργος της White Arkitekter άνοιξε και είναι κι επίσημα το τρίτο ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο.

Πρόκειται για το πολιτιστικό κέντρο Sara το οποίο είναι το δεύτερο ψηλότερο ξύλινο κτίριο σε οποιαδήποτε σκανδιναβική χώρα και το τρίτο ψηλότερο στον κόσμο πίσω από το 18όροφο Mjøstårnet της Voll Arkitekter κοντά στο Όσλο και τον 24όροφο πύργο HoHo στη Βιέννη.

Βρίσκεται στο Skellefteå, στη Σουηδία και φιλοξενεί μια γκαλερί τέχνης, μουσείο, βιβλιοθήκη και θέατρο. Διαθέτει επίσης φιλόξενες ανέσεις, όπως πολυώροφο εστιατόριο, ξενοδοχείο και σπα.

«ΤοΚέντρο υλοποιείται με την ξυλεία ως ένα τεράστιο, δομικό υλικό, όχι απλώς ένα επιφανειακό στρώμα στην κορυφή για επίδειξη», ανέφεραν οι σχεδιαστές Robert Schmitz και Oskar Norelius. «Είναι συμπαγές, ζεστό και ανθρώπινο και μπορείς να το νιώσεις. Συμπαγείς κολώνες, δοκοί, πλάκες και τοίχοι διαμορφώνουν τα δωμάτια και τους δίνουν τη δική τους μοναδική έκφραση. Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι μάρτυρες της δημιουργικότητας που εμφανίζεται πίσω από τα παρασκήνια», είπε ο Schmidt.

«Η “Sara” είναι ένα θησαυροφυλάκιο χωρίς αποκλεισμούς για τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, την κοινότητά τους και τον πολιτισμό τους», είπε. «Έχει εντυπωσιακούς και μαγευτικούς χώρους που προσφέρουν στους επαγγελματίες δημιουργούς τα μέσα για να εμπνεύσουν και να ηλεκτρίσουν. Αλλά αυτό δεν αποκλείει τις ίδιες αναζωογονητικές αρένες που βοηθούν στην προσέλκυση ομορφιάς από εκείνους στην ευρύτερη κοινότητά μας που ωθούνται να δημιουργήσουν».