Μία εκκλησία από ξύλο

Η νέα εκκλησία του Ørestad, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο ορόσημο για την Κοπεγχάγη. Το ξύλινο οικοδόμημα 1.750 τμ είναι και το πρώτο εκκλησιαστικό κτίριο που ξεκινά να κατασκευάζεται εδώ και 30 χρόνια στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ο Henning Larsen παρουσίασε τη βραβευμένη ιδέα σε συνεργασία με την Platant και τη Ramboll, και παρέχουν υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και εξωραϊσμού.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2024 και ο ναός θα καθαγιαστεί το 2026.

Σύμφωνα με τον Global Design Director Jacob Kurek, «η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια εκκλησία που να μπορεί να τραβήξει την προσοχή, ανέγγιχτη από τη φασαρία της πόλης, γεμάτη με χώρους ξεχωριστής απλότητας που προσφέρουν στους κατοίκους παρηγοριά από την καθημερινή τους ζωή. Έχοντας ως αποστολή να σχεδιάσουμε ένα κτίριο που θα μείνει στο μυαλό σας, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του.”

Το σχέδιο του Henning Larsen προκαλεί την αίσθηση του να στέκεσαι κάτω από έναν θόλο δέντρων σε ένα δάσος, με ξύλινους θόλους οροφής μέσα από τους οποίους διαχέεται φως.

Η εκκλησία μια προστατευμένη αυλή, ένα εκκλησιαστικό γραφείο και χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινοτικά γεύματα, μικρές συναυλίες, γιόγκα, χορό ή διαλέξεις, καθώς και ένα παρεκκλήσι που μπορεί να τροποποιηθεί για να φιλοξενήσει μια ποικιλία υπηρεσίες και εκδηλώσεις.