Ποια οικοδομικά υλικά είναι οικολογικά;

Στο τρέχον σενάριο μιας κλιματικής κρίσης, η σκέψη για ένα αρχιτεκτονικό έργο χωρίς τον καθορισμό οικολογικών κατευθυντήριων γραμμών έχει γίνει πρακτικά μη αποδεκτή. Ένας από τους κύριους τομείς που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους, ο κατασκευαστικός τομέας αναζητά ολοένα και περισσότερο νέους τρόπους και μέσα που μπορούν να καταστήσουν τα έργα πιο βιώσιμα και, κατά κάποιο τρόπο, να μετριάσουν τη ζημιά στο περιβάλλον. Η σκέψη για οικολογικά υλικά μπορεί να είναι ένα από τα θεμελιώδη βήματα, αλλά ποια υλικά είναι αυτά;

Εξ ορισμού, για να θεωρηθεί οικολογικό, ένα υλικό πρέπει να ακολουθεί ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά όπως: να είναι κατασκευασμένο από πρώτη ύλη που ανανεώνεται ταχέως ή που είναι ανακυκλώσιμη, βιοαποδομήσιμη ή ευαίσθητη στη μετατροπή σε άνθρακα. Η συλλογή, η εξαγωγή και η κατασκευή τους πρέπει να γίνονται τοπικά, αποφεύγοντας τις μακρινές μετατοπίσεις. Οι εισροές του πρέπει να καλλιεργούνται ή να συγκομίζονται βιολογικά ή βιώσιμα και να είναι απαλλαγμένες από τοξίνες· και να είναι ανθεκτικό, εύκολο στη συντήρηση και εύκολο στην επαναχρησιμοποίηση. Παρακάτω, θα εστιάσουμε σε μερικά από τα υλικά με βάση το ξύλο που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις:

Μπαμπού

Αν σχεδιάζαμε το ιδανικό οικοδομικό υλικό, θα έμοιαζε πολύ με μπαμπού. Το millennial φυτό, που χρησιμοποιείται ευρέως στη Νοτιοανατολική Ασία, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε άλλες περιοχές λόγω των χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων του, που περιλαμβάνουν το χαμηλό κόστος, τον εύκολο χειρισμό και τη χαμηλή ενέργεια για την παρασκευή του. Το υλικό που δεσμεύει και αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα έχει αποδείξει σε εργαστηριακές δοκιμές ότι επιτυγχάνει εντυπωσιακές δομικές ικανότητες. Η συμπιεσμένη δύναμη είναι αντίστοιχη με αυτή του σκυροδέματος, ενώ η αντοχή του σε εφελκυσμό φτάνει τα νούμερα του χάλυβα.

Αλλά είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι όλα αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα είδη, τα οποία είναι περισσότερα από 1500 και αναπτύσσονται φυσικά σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, ειδικά σε περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, η εγκατάστασή του απαιτεί ελάχιστα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Πρέπει να λαμβάνει επαρκή επεξεργασία για την προστασία των παρασίτων, καθώς και να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το έδαφος ή τη βροχή.

Πιστοποιημένη Ξυλεία

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναρωτιούνται: Είναι βιώσιμη η χρήση ξύλου στην αρχιτεκτονική; Καθώς είναι ανανεώσιμο υλικό, επομένως, είναι δυνατή η χρήση του χωρίς περαιτέρω ζημιά στο περιβάλλον, εφόσον ο ρυθμός εξόρυξής του επιτρέπει την αποκατάσταση του δάσους και διατηρεί βιώσιμο ολόκληρο τον κύκλο. Για να εξασφαλιστεί αυτό, υπάρχουν διαφορετικές σφραγίδες που επαληθεύουν το ξύλο και εγγυώνται την ποιότητά του, όπως το FSC (Forest Stewardship Council) και το INMETRO Brazilian Forest Certification System (Cerflor).

Ένα ήδη παραδοσιακό οικοδομικό υλικό, το ξύλο είναι ικανό να αποθηκεύσει περίπου έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε κυβικό μέτρο. Επιπλέον, ο εύκολος χειρισμός του επιτρέπει στο εργοτάξιο να είναι πιο αποδοτικό, μειώνοντας τον χρόνο κατασκευής και καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή κατασκευών.