Ξύλινος πύργος ύψους εκατό μέτρων θα κατασκευαστεί έως το 2026

Το ύψους 100 μέτρων, το Rocket&Tigerli είναι σχεδιασμένο από το στούντιο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού Schmidt Hammer Lassen (SHL). Όταν ολοκληρωθεί –και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα είναι το «ψηλότερο ξύλινο κτήριο κατοικιών στον κόσμο», ξεπερνώντας το σημερινό που φτάνει τα 85 μέτρα.

Με έδρα το Winterthur της Ελβετίας, το κτήριο μαζικής ξυλείας Rocket&Tigerli έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει γύρω του για μια ενεργή και ελκυστική γειτονιά, βαθιά εναρμονισμένη με το ιστορικό πλαίσιο της περιοχής.

Το κτίριο θα αποτελείται από τέσσερις τομείς  διαφορετικού ύψους που συνδυάζουν κανονικές κατοικίες, φοιτητικές κατοικίες, εστιατόριο, χώρους λιανικής, sky-bar, σπα και ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την SHL, ο πυρήνας του σκυροδέματος έχει αντικατασταθεί με ξύλο, με αποτέλεσμα η μεμονωμένη δοκός να μπαίνει με μικρότερο βάρος. Αυτό καθιστά δυνατή την κατασκευή ψηλότερων κατασκευών ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής επιτυγχάνει χαμηλότερη ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα.

Το Rocket&Tigerli αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Implenia και το ελβετικό πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και σχεδιάστηκε από την SHL και το τοπικό ελβετικό αρχιτεκτονικό στούντιο Cometti Truffer Hodel.

Το έργο αποτελεί ένα ορόσημο στην κατασκευή κτιρίων από ξύλο – όχι μόνο λόγω των 100 μέτρων του, αλλά και επειδή εισάγει ένα σύστημα κατασκευής που εξετάζει το ξύλο ως «φυσικό υποκατάστατο» του σκυροδέματος.

Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο για εγκατάσταση των κατοίκων μέχρι το 2026.