Πώς να επιλέξετε το υλικό μιας σκάλας

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε σκάλες κάθε μέρα, αλλά λίγες φορές σταματάμε για να σκεφτούμε το σχέδιό τους ή τη λειτουργία τους. Με τα σκαλοπάτια και τα κάγκελα τους, αποτελούν εύκολα ένα από τα πιο θεμελιώδη αρχιτεκτονικά στοιχεία σε κάθε σπίτι. Εκτός από την ασφαλή, απλή και εύκολη πρόσβαση από τον έναν όροφο στον άλλο, οι αρχιτέκτονες δημιουργούν μοναδικές χωρικές φόρμες και δυνατά γραφικά μέσω των σκαλοπατιών. Επομένως, οι καλές σκάλες είναι κάτι περισσότερο από απλά μέσα κάθετης κυκλοφορίας. Μέσω της δυναμικής και της κλίμακας τους, μπορούν να γίνουν ο πρωταγωνιστής ενός.

Οι σκάλες έχουν εξελιχθεί δραστικά όλα αυτά τα χρόνια. Από τα περίπλοκα, διακοσμημένα σχέδια του Art Nouveau, μέχρι τη σημερινή πιο μινιμαλιστική, καθαρή αισθητική. Με καινοτόμες τεχνολογίες και βελτιωμένες μεθόδους κατασκευής, οι σκάλες μπορούν πλέον να υιοθετήσουν περίπλοκα γλυπτά σχήματα, να εξερευνήσουν νέες δημιουργικές δυνατότητες και ακόμη και να αμφισβητήσουν δομικούς περιορισμούς. Και χάρη σε αυτήν την υψηλή ευελιξία σχεδιασμού, υπάρχουν πρακτικά ατελείωτες επιλογές για να διαλέξετε όταν επιλέγετε τη σωστή εφαρμογή για το σπίτι σας. Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς δεν αντικαθιστούμε πολύ συχνά τις εσωτερικές σκάλες, επομένως είτε πρόκειται για νέα έργα είτε για ανακαινίσεις, είναι σημαντικό για τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους ιδιοκτήτες σπιτιού να επιλέγουν με σύνεση.

 

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το σχεδιασμό μιας σκάλας

Πριν από οποιαδήποτε αισθητική απόφαση, ένας από τους πρώτους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο προϋπολογισμός, καθώς μπορεί αυτόματα να περιορίσει υλικές και στυλιστικές επιλογές. Ο χάλυβας, για παράδειγμα, είναι συνήθως πιο ακριβός από το ξύλο – ακριβώς όπως οι σπειροειδείς σκάλες είναι πιο ακριβές από τις ευθείες. Δεύτερον, η τήρηση των οικοδομικών κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά ή ηλικιωμένα μέλη στο νοικοκυριό που μπορεί να χρειάζονται πιο στιβαρές σκάλες χωρίς ατυχήματα. Η επιλογή περιορίζεται επίσης από το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου. Ενώ ένας μεγαλύτερος χώρος απαιτεί μια μεγάλη σκάλα, ένας μικρότερος μπορεί να χωρέσει μόνο μια κυρτή ή σπειροειδή σκάλα. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμάστε πώς να υπολογίζετε τις διαστάσεις της σκάλας.

 

Η σημασία της επιλογής των σωστών υλικών

Ανεξάρτητα από το στυλ, το οποίο τείνει να καθορίζεται από το μέγεθος του χώρου ούτως ή άλλως, ίσως η πιο σημαντική απόφαση αφορά το κύριο υλικό με το οποίο θα κατασκευαστεί η σκάλα – σκυρόδεμα, ξύλο, χάλυβας ή γυαλί, μεταξύ άλλων. Αλλά γιατί είναι αυτό τόσο κομβικό; Η επιλογή του σωστού υλικού όχι μόνο συμβάλλει στην αισθητική ενός σπιτιού. Καθορίζει επίσης τη δομική ακεραιότητα, τις επιδόσεις, τους περιορισμούς του κύκλου ζωής και του σχεδιασμού, καθώς και τον επηρεασμό του κόστους και του όγκου της κυκλοφορίας. Τελικά, όλα εξαρτώνται από το προσωπικό γούστο και τις προτεραιότητες. Ενώ ορισμένοι μπορεί να προτιμούν μια γυάλινη σκάλα για να ταιριάζει με ένα πολυτελές στυλ, άλλοι μπορεί να θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα με μια σκάλα από σκυρόδεμα.

Σκυρόδεμα: μοντέρνο και ανθεκτικό

Το σκυρόδεμα, με τη μοναδική του ικανότητα να χυτεύεται σε οποιοδήποτε περίπλοκο σχήμα, είναι το πιο δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας σκάλας. Προσφέροντας μια μοντέρνα εμφάνιση, είναι ιδιαίτερα σε τάση στην ακατέργαστη, εκτεθειμένη μορφή του. Επειδή η διαδικασία κατασκευής – από την προετοιμασία της βάσης έως τη σκλήρυνση του υλικού – μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα και ακατάστατη, οι σκάλες από σκυρόδεμα έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος από αυτές από χάλυβα ή ξύλο. Παρέχουν, ωστόσο, εξαιρετική απορρόφηση θορύβου και θερμότητας, αντοχή στη φωτιά, αντοχή και ανθεκτικότητα, με απαράμιλλη ικανότητα να αντέχουν βαριά φορτία και υψηλές κρούσεις. Και δεδομένου ότι το σκυρόδεμα μπορεί να θρυμματιστεί για να επαναχρησιμοποιηθεί ξανά σε νέα μείγματα, αυτές οι σκάλες μπορούν επίσης να κατασκευαστούν με βιώσιμο τρόπο.

Ξύλο: ζεστό και ευέλικτο

Χάρη στη ζεστασιά τους και τη ζεστασιά που εμπνέεται από τη φύση, οι ξύλινες σκάλες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, επιτυγχάνοντας μια παραδοσιακή ρουστίκ αίσθηση ή μια κομψή μοντέρνα εμφάνιση. Αλλά δεν είναι όλες οι επιλογές ξύλου ή ξυλείας κατάλληλες για σκάλες. Αντί για βιομηχανοποιημένο ξύλο όπως κόντρα πλακέ ή MDF, η καλύτερη επιλογή τείνει να είναι το μασίφ ξύλο όπως το έλατο, η οξιά, η βελανιδιά ή η καρυδιά. Αν και διαφέρουν ως προς την τιμή και τις οπτικές ιδιότητες, γενικά έχουν πολύ καλή απόδοση στις σκάλες. Αν και το εκτεθειμένο ξύλο δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ όσο ο χάλυβας, είναι δυνατό να επιτύχετε εξαιρετική απόδοση με βελτιωμένες μεθόδους κατασκευής, μια τακτική συντήρηση και φινιρίσματα όπως το Shellac και το Lacquer. Χωρίς αυτή τη φροντίδα, η σκάλα είναι πιθανό να υποστεί ζημιές στην καθημερινή χρήση.

Χάλυβας: βιομηχανικός και εύκαμπτος

Με την εκλεπτυσμένη βιομηχανική εμφάνιση να κερδίζει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, οι σκάλες από χάλυβα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Το υλικό είναι εύκαμπτο και μπορεί να κατασκευαστεί σε πολλά διαφορετικά στενά σχήματα – βαμμένα πάνω ή αφήνονται εκτεθειμένα, διάτρητα ή συνεχόμενα. Αντοχή σε μεγάλη πίεση, οι σκάλες από χάλυβα διαρκούν μια ζωή. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν το υλικό επαναχρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, η αντοχή και η αντοχή του δεν διακυβεύονται ποτέ. Αυτές οι σκάλες συναρμολογούνται επίσης εύκολα με παξιμάδια και μπουλόνια ή με συγκόλληση, συνήθως γρηγορότερα και φθηνότερα στην εγκατάσταση από τις ξύλινες σκάλες, για παράδειγμα. Ωστόσο, ο χάλυβας μπορεί να είναι πολύ θορυβώδης, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις σε χώρους του σπιτιού που απαιτούν ησυχία.

Γυαλί: πολυτελές και εκπληκτικά δυνατό

Το γυαλί είναι η απόλυτη επιλογή για την επίτευξη μιας υπερσύγχρονης πολυτελούς εμφάνισης. Δίνοντας την εντύπωση ότι περπατάτε στον αέρα, τα διάφορα επίπεδα διαφάνειάς του επιτρέπουν στο φυσικό φως να περνάει σε διαφορετικές εντάσεις. Αρχικά, το γυαλί και οι σκάλες δεν φαίνονται συμβατά. Αλλά χάρη σε σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις, ένα άλλοτε ευαίσθητο υλικό έχει αποκτήσει τώρα μεγάλη αντοχή. Με τη χρήση ειδικού αρχιτεκτονικού γυαλιού που είναι χημικά επεξεργασμένο, σκληρυμένο και πλαστικοποιημένο, είναι δυνατή η κατασκευή γυάλινων σκαλοπατιών με μεγάλη αντοχή. Μπορούν να αντέξουν την καθημερινή φθορά, καθώς και τους κραδασμούς και τις κρούσεις. Ωστόσο, μεταξύ άλλων κοινών υλικών, οι γυάλινες σκάλες εξακολουθούν να παραμένουν οι λιγότερο ανθεκτικές, που χρειάζονται την πιο τακτική συντήρηση.

Πηγή: Archdaily