Ξύλινοι πύργοι ανεμογεννητριών

Η σουηδική εταιρεία τεχνολογίας ξύλου, Modvion, και η φινλανδική εταιρεία προϊόντων ξύλου, Metsä Wood, συμφώνησαν να προμηθεύσουν ξυλεία από πλαστικοποιημένο καπλαμά (LVL) για τους ξύλινους πύργους ανεμογεννητριών της Modvion.

«Η κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανανεώσιμα υλικά μπορεί να επιτρέψει την καθαρή μηδενική παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο», δήλωσε ο Pär Hallgren, Επικεφαλής Προμηθειών στη Modvion. «Η Metsä Wood είναι ένας σημαντικός συνεργάτης στο ταξίδι μας για να γίνουμε κορυφαίος προμηθευτής της επόμενης γενιάς πύργων βιώσιμων ανεμογεννητριών, που θα μας κάνουν επίσης έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές LVL».

Η Modvion κατασκευάζει αρθρωτούς πύργους ανεμογεννητριών χρησιμοποιώντας πλαστικοποιημένη ξυλεία καπλαμά (LVL), όπου η Metsä Wood είναι βασικός προμηθευτής της Modvion. Το υλικό είναι απαραίτητο για το σχεδιασμό, καθώς η αναλογία αντοχής προς βάρος έχει ως αποτέλεσμα ελαφρύτερους πύργους με λιγότερη ανάγκη για ακριβές ενισχύσεις.

Εκτός από τα τεχνικά πλεονεκτήματα του LVL, επιτρέπει επίσης ριζικές μειώσεις των εκπομπών. Σύμφωνα με μια ανάλυση κύκλου ζωής που διεξήχθη από το σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο RISE, ένας ξύλινος πύργος ανεμογεννήτριας μειώνει τις εκπομπές κατά 90% σε σύγκριση με έναν πύργο από χάλυβα του ίδιου ύψους και φορτίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ξύλο αποθηκεύει επίσης άνθρακα, ο πύργος γίνεται αρνητικός άνθρακας, καθώς δεσμεύει περισσότερο CO2 από αυτό που εκπέμπει κατά την κατασκευή. Για να διασφαλίσει τη μέγιστη αποθήκευση άνθρακα, η Modvion σχεδιάζει να επαναχρησιμοποιήσει το ξύλινο υλικό μετά τον παροπλισμό του πύργου της ανεμογεννήτριας.

«Οι όγκοι ξύλου που χρειάζονται για έναν πύργο Modvion είναι μεταξύ 300 – 1200 κυβικών μέτρων ανάλογα με το ύψος και το φορτίο. Αυτό σημαίνει χωρητικότητα αποθήκευσης άνθρακα LVL μεταξύ 240 – 950 τόνων CO2eq ανά πύργο», δήλωσε ο Pär Hallgren.

Το επόμενο ορόσημο της Modvion είναι η κατασκευή του πρώτου της εμπορικού πύργου ανεμογεννητριών το 2023. Ο ξύλινος πύργος θα εγκατασταθεί με μια ανεμογεννήτρια 2 μεγαβάτ στην κορυφή και θα βρίσκεται σε συνολικό ύψος 150 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων. Η Metsä Wood είναι ο προμηθευτής του LVL για αυτό το καινοτόμο έργο.