Σε ποιους χώρους του σπιτιού ενδείκνυται το ξύλινο δάπεδο

Το ξύλινο δάπεδο ή και το laminate, αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για την επένδυση των δαπέδων κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων. Το ξύλινο δάπεδο προσδίδει στυλ και χαρακτήρα σε έναν χώρο, καθώς η εμφάνιση του αποπνέει ζεστασιά και διαχρονικότητα. H Imperial Floor Gallery ως ειδικός στα ξύλινα πατώματα, αναλύει σε ποιους χώρους του σπιτιού ενδείκνυται το ξύλινο δάπεδο και τι πρέπει να προσέξετε.

Τι να προσέξετε:

  • Θα πρέπει να αξιολογήσετε παράγοντες όπως, το αν έχετε πολύ μικρά παιδιά ή κατοικία ζώα ή ακόμη και το κάθε πότε υποδέχεστε επισκέπτες, ώστε να εξετάσετε το επίπεδο της φθοράς που θα δέχεται το δάπεδο σας. Σκληρά ξύλα όπως η δρύς και η καρυδιά είναι απόλυτα κατάλληλα για αυτό τον χώρο, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε επιλογές όπως το πεύκο.
  • Διαλέξτε κατάλληλο ξύλο ή Laminate αν έχετε ενδοδαπέδια θέρμανση. Η οξιά για παράδειγμα δεν είναι κατάλληλη. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο υπόστρωμα των πλωτών δαπέδων & Laminate να ενδείκνυται για την ενδοδαπέδια.
  • Υπάρχει και η επιλογή του ενδοδαπέδιου δροσισμού. Η αυστριακή εταιρία ξυλείας Admonter, δίνει πιστοποίηση όχι μόνο για μέγιστη απόδοση στην ενδοδαπέδια θέρμανση, αλλά και στον δροσισμό.

Σε ποιους χώρους όμως του σπιτιού είναι ένα ξύλινο δάπεδο η σωστή επιλογή;

ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Το καθιστικό,  είναι συνήθως το κεντρικό δωμάτιο στο σπίτι και ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους στο σπίτι. Τα ξύλινα πατώματα στο καθιστικό είναι μια  δημοφιλής επιλογή, λόγω της “ζεστασιάς” που προσφέρει στην συχνή χρήση. Το δάπεδο του καθιστικού πρέπει να είναι ανθεκτικό, να αντέχει σε μια σχετικά συνεχή κυκλοφορία, να είναι άνετο και ζεστό κάτω από τα πόδια, και να είναι εύκολο να καθαριστεί και να συντηρηθεί.

Ξύλο ή laminate, μασίφ ή ημιμασίφ, μεγάλες σανίδες ή ψαροκόκκαλο, καθαρό ή με ρόζο, καθώς και χρώμα,  είναι θέμα αισθητικής. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το ξύλο είναι η τελεια επιλογή!

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ

Το υπνοδωμάτιο σε αντίθεση με το καθιστικό, είναι ένας χώρος μη ιδιαίτερα κινήσιμος, οποτε η επιλογή μας είναι ευκολότερη. Μπορούμε σαφώς να κινηθούμε σε πιο οικονομικά ξύλινα δάπεδα, όπως είναι τα τρισάνιδα. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά, μπορούμε να επιλέξουμε ένα laminate το οποίο έχει υψηλότερη αντοχή στα χτυπήματα και τις γρατζουνιές.

KOYZINA

Η κουζίνα θεωρείται μια από τις ημι-υγρές περιοχές του σπιτιού, λόγω της παρουσίας ατμού από το μαγείρεμα, νερού από το πλύσιμο ή απο μια πιθανή διαρροή απο τις σωληνώσεις του νερoχύτη.

Το ξύλο διαστέλλεται και συστέλλεται καθώς τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας αυξάνονται και πέφτουν, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό στην κουζίνα όπου η θερμότητα και ο ατμός έχουν σημαντική παρουσία. Όταν συστέλλεται το ξύλο, αυξάνεται η πιθανότητα διαρροής υγρασίας μέσω των κενών των σανίδων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς από το νερό. Το ημιμασίφ ξύλινο πάτωμα, ωστόσο, έχει υψηλή δομική σταθερότητα και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην επεκτείνεται και να συστέλλεται στον ίδιο βαθμό με το δάπεδο από μασίφ ξύλο. Αυτό καθιστά το κατασκευασμένο ξύλο καλύτερο για την αντιμετώπιση αλλαγών στη θερμοκρασία και την υγρασία, και ως εκ τούτου μια καλή επιλογή δαπέδων για κουζίνες.

ΜΠΑΝΙΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ξύλο στο μπάνιο είναι από μόνο του μια πρόκληση!

Λόγω της ύπαρξης νερού και υγρασίας, το ξύλινο δάπεδο δεν συνιστάται για χρήση σε μπάνια. Ακόμα και το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο από σκληρό ξύλο, το οποίο είναι καλύτερο στην αντιμετώπιση της υγρασίας και της υγρασίας από το μασίφ ξύλο, δεν συνιστάται για το μπάνιο.

Αν όμως είναι διακαής μας πόθος, έχουμε δυο λύσεις:

  • Χρήση ξυλείας εξωτερικού χώρου deck, ειδικής επεξεργασίας. Τέτοια ξύλα είναι τα Ιroko, Massaraduba, Bangirai, Thermo Ash, Dabema, Anjelim. Στα ξύλα αυτα η επεξεργασία τους είναι τέτοια που τα επιτρέπει να εκτίθενται σε συνθήκες απόλυτης υγρασίας και τα καθιστά μια λύση μπάνιου για τους αιώνιους λάτρεις τοιυ ξύλου!
  • Χρήση άλλου υλικού με εμφάνιση ξύλου και αντοχή στην υγρασία. Μια τέτοια λύση θα ήταν να εγκαταστήσετε δάπεδο LVT. Το LVT είναι ένας τύπος δαπέδου βινυλίου που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις φυσικές επιλογές δαπέδων από ξύλο. Ωστόσο, επειδή είναι vinyl, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τα υψηλά επίπεδα νερού και υγρασίας. Το LVT είναι αδιάβροχο, πολύ εύκολο να καθαριστεί και ζεστό σε αίσθηση στα πόδια. Και χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή και το σχεδιασμό του vinyl, το LVT είναι σχεδόν μη διακριτό από τα πραγματικά ξύλινα δάπεδα.