Πλωτό ή κολλητό δάπεδο; Τι είναι καλύτερο για την περίπτωση σας

Το ξύλινο δάπεδο ανέκαθεν κυριαρχούσε και κυριαρχεί στις κατασκευές δεδομένου ότι ως φυσικό υλικό είναι ζωντανό και φιλικό καθώς καταφέρνει να συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες λύσεις που κατά καιρούς προτείνονται. Το ημιμασιφ δάπεδο μάλιστα, έχει επιπλέον και την ευκολία της επιλογής της τοποθέτησης: πλωτό ή κολλητό.

ΠΛΩΤΑ  ΔΑΠΕΔΑ

Πλωτά ονομάζονται τα ξύλινα δάπεδα (ή laminate) τα οποία τοποθετούνται κουμπωτά επάνω σε ειδικό υπόστρωμα, πάνω στην υπάρχουσα επιφάνεια (τσιμέντο, ξυλο, πλακακι, μαρμαρο).

Ένα από τα θετικά που έχει το πλωτό δάπεδο, είναι ότι δεν καταστρέφει το ήδη υπάρχον. Επίσης είναι πολύ εύκολο στην τοποθέτηση και οικονομικότερο σε σχέση με το κολλητό.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Να είναι (σχετικά) λεία η κάτω επιφάνεια.

Το υπόστρωμα: Επιλέξτε ένα υπόστρωμα που να πληροί τις ανάγκες σας. Αν για παράδειγμα έχετε ενδοδαπέδια θέρμανση, θα πρέπει το υπόστρωμα να είναι κατάλληλο και να μην εμποδίζει την ζέστη να ανέβει προς τα επάνω. Αν θέλετε ηχομόνωση, υπάρχουν στην αγορά ηχομονωτικά υποστρώματα που μειώνουν τον θόρυβο κατά 21dΒ

Τα κουμπώματα: θα πρέπει να είναι click. Ακόμη καλύτερα αν έχουν και 5G (με λάστιχο στο σόκορο)

Το πλωτό δάπεδο “κινείται”. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε αρμούς διαστολής σε όλες τις πόρτες και αφήνουμε 1 πόντο κενό γύρω στον χώρο για να μπορεί το πάτωμα να κινηθεί.

ΚΟΛΛΗΤΑ ΔΑΠΕΔΑ

Κολλητό ονομάζεται το δάπεδο που κολλιέται σε τσιμεντοκονία ή απευθείας σε ήδη υπάρχον δάπεδο.  Το κολλητό δάπεδο είναι πιο συμπαγές και έχει -για πολλούς-καλύτερη αίσθηση στο περπάτημα, καθώς απορροφάται ο χτυπογενής θόρυβος.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Απαραίτητη προϋπόθεση για καλό κολλητό δάπεδο, είναι να τοποθετηθεί σε εντελώς επίπεδη, σταθερή και στεγνή επιφάνεια. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να επέμβουμε διορθωτικά με ειδικά αστάρια. Χρησιμοποιούμε κόλλα συμβατή με τα αστάρια και προσέχουμε να μην απλώνεται πολύ υλικό και σε μεγάλη έκταση κατά την τοποθέτηση, για να  να υπάρχει καλή πρόσφυση με το ξύλο κατά την κόλληση.

Αν επιλέξετε αγυάλιστα δάπεδα, μεταξύ κόλλησης και βερνικώματος/λαδώματος θα πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος τουλάχιστον μιας εβδομάδας για να έχει πάρει το κάθε ξύλο την οριστική του θέση.

Η κόλλα πρέπει να είναι ελαστική, ώστε να απορροφά οποιαδήποτε “κίνηση” του δαπέδου.

Ότι από τα δύο και αν επιλέξετε είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε τα εξής:

Η επιφάνεια στην οποία θα στρωθεί το ξύλινο μας δάπεδο πρέπει να να είναι απόλυτα στεγνή. Πολλές φορές τα χρονικά μας περιθώρια είναι στενά, όμως η επιτυχημένη επίστρωση είναι αυτή που γίνεται σε επιφάνεια χωρίς υγρασία. Ειδικά αν πέσει τσιμεντοκονία, θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι οτι έχει στεγνώσει καλά πριν προχωρήσετε στην επίστρωση των ξύλινων δαπέδων, γιατι η υγρασία σταδιακά θα αποκολλήσει ή θα “φουσκώσει” τα δάπεδα. Πολλοί τεχνίτες μάλιστα, διαθέτουν και υγρασιόμετρα

Μετά την παράδοση των ξύλινων σανίδων στο χώρο τοποθέτησης, το δάπεδο δεν πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως. Αντίθετα συνιστάται, η παραμονή των υλικών στο χώρο για τουλάχιστον 48 ώρες ή και περισσότερο έτσι ώστε η υγρασία του ξύλου να ισορροπήσει με την υγρασία του περιβάλλοντος. Βέβαια, οι συνθήκες του περιβάλλοντος στον εσωτερικό χώρο πρέπει να είναι φυσιολογικές και τα επίπεδα υγρασίας να βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα.

Η ομάδα του IMPERIAL FLOOR GALLERY είναι κοντά σας απο την αγορά, μέχρι την τοποθέτηση για να σας καθοδηγήσει και να σας συμβουλέψει, ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Εκθεσιακός χώρος: Μιχαήλ Ψελλού 11 & Βιντσέντζου Κορνάρου 22, 54655 Κηφισιά Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 488440
Ε: info@imperialfloor.gr
W: imperialfloor.gr