Τεχνολογία ξύλου κι επίπλου: Ένα εξαιρετικό εξάμηνο

Η πανδημία έχει σίγουρα επηρεάσει όλες τις οικονομικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων, των εργαλείων και του εξοπλισμού για την επεξεργασία ξύλου και την παραγωγή επίπλων. Αυτή η τάση έχει κάποιες «ιδιαιτερότητες» που εντοπίστηκαν σαφώς στην ανάλυση από το Γραφείο Μελετών της Acimall, της ένωσης εταιρειών του κλάδου, περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι παραγγελίες μηχανημάτων και εργαλείων ξύλινης επίπλωσης αυξήθηκαν κατά 100,3 % σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2020. Η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές-επιβεβαιώνοντας την παραδοσιακή εξαγωγή του κλάδου-σημείωσε αύξηση 88,7 %, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά 190,8 %. Αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά σημαντικά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι συγκρίνονται με το πρώτο εξάμηνο του 2020, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία η πανδημία «Covid 19» είχε τον ισχυρότερο αντίκτυπό της σε ολόκληρο το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα του κόσμου. Παρ ‘όλα αυτά, αυτή η τάση ανάπτυξης είναι σημαντική, όχι μόνο μια απλή “ανάκαμψη” αλλά μια σημαντική διαρθρωτική επέκταση.

Σε επίπεδο εξαμήνου, το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρουσίασε θετική τάση σε σύγκριση με τους προηγούμενους έξι μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά 42,2 % (συν 31,9 % για τη διεθνή ζήτηση, συν 49,2 % στην Ιταλία).

«Αυτά τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και μας βοηθούν να ξεχάσουμε τα προβλήματα που έχουμε περάσει στη βιομηχανική και οικονομική μας ζωή», δήλωσε ο Luigi De Vito, πρόεδρος της Acimall. «Αν συνυπολογίσουμε  ότι η περίοδος Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 κατέγραψε αύξηση 40,2 % σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, δεν μπορούμε να λέμε ότι πρόκειται μόνο για μια «ανάκαμψη» αλλά για μια οργανική και διαρθρωτική τάση. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα μερικές αμφιβολίες για το εγγύς μέλλον, κυρίως λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, συστατικών και αδρανών. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τον χρόνο παράδοσης των προμηθειών υλικού, ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει η ανοδική τάση των τιμών », κατέληξε ο De Vito.

Η βιομηχανία μηχανημάτων επίπλων ξύλου και η βιομηχανία επίπλων έχουν ξεπεράσει αυτήν την πολύ δύσκολη σεζόν χάρη σε ισχυρά μηχανικά, βιομηχανικά, χρηματοοικονομικά και επιχειρηματικά ιδρύματα για να υποστηρίξουν το ράλι των τελευταίων μηνών. Αυτό το αποτέλεσμα υποστηρίχθηκε επίσης από τα κίνητρα του νέου ιταλικού σχεδίου 4.0 Μετάβαση, και παρόμοια μέτρα που θεσπίστηκαν σε πολλές χώρες. Η ιταλική βιομηχανία προσφέρει συνεχώς πολύ προηγμένη τεχνολογία, ως αποτέλεσμα της ικανότητάς της να καινοτομεί και να κάνει επιχειρήσεις, η οποία πάντα διακρίνει τους “made in Italy” παίκτες.