Με ποιοτικά, οικονομικά προϊόντα, προσαρμοσμένα στην ανάγκες των πελατών απαντά η ελληνική αγορά προϊόντων μελαμίνης στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, και στα εισαγόμενα φθηνά και χαμηλής ποιότητας προϊόντα εξ Ανατολών, υποστηρίζει ο κ. Δ. Κουταλιάγκας, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο «ΕΠΙΠΛΕΟΝ». Οι εταιρίες θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες, εκτός από τα προϊόντα τους και υπηρεσίες, δηλαδή ολοκληρωμένες λύσεις, ώστε παρά τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοραστικής τους δύναμης να ξέρουν που θα στραφούν, δίνοντας σταδιακά και ώθηση στην αγορά μελαμίνης.
Ερώτηση: Σε τι ποσοστό διαμορφώνεται σήμερα το μερίδιο των προϊόντων μελαμίνης στην ελληνική αγορά ξύλου, και τι ποσοστό της εν λόγω υποαγοράς (niche market) διαθέτει η Alfa Wood?
Απάντηση: Eίναι γνωστό, ότι όπως και σε όλα τα οικοδομικά υλικά σήμερα, δουλεύουμε με το 20% της αγοράς του 2008. Άρα, αντίστοιχα και η αγορά της μελαμίνης στην Ελλάδα, κατά την άποψή μου, δεν θα ξεπερνά σε όγκο τα 80.000 -90.000 μ3. Με βάση αυτόν τον όγκο, η ελληνική βιομηχανία παραγωγής μελαμίνης κατέχει το 50-55% του συνόλου της συγκεκριμένης υποαγοράς, και το υπόλοιπο ποσοστό φυσικά εισάγεται από την Τουρκία, τα Βαλκάνια και την Αυστρία. Είναι αρκετά θλιβερό, το ότι αυτή η πρωτοφανής οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, οδήγησε στην εξάλειψη σχεδόν της ελληνικής βιομηχανίας ξύλου, με αποτέλεσμα να κατακλύζουν πλέον την αγορά προϊόντα, που άλλες εποχές δεν θα τολμούσαμε να τα συγκρίνουμε ποιοτικά με τα αντίστοιχα ελληνικά.
Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια σε σχέση με τη ζήτηση για τα προϊόντα μελαμίνης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Απάντηση: Η μελαμίνη τα τελευταία 5 χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή του επίπλου πανευρωπαϊκά. Παρακολουθώντας τις διεθνείς εκθέσεις επίπλου, διαπιστώνουμε τη σταδιακή αντικατάσταση των επίπλων από καπλαμά και λούστρο με έπιπλα από μελαμίνη. Σε αυτό βοήθησε και η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις επιφάνειες των μελαμινών, που οδήγησε στη βελτίωση της αφής τους. Έτσι, έχουμε μελαμίνες νεότερης γενιάς, θα έλεγα, που αισθητικά δεν διαφέρουν από τον καπλαμά ή το λακαριστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία επίπλου να προβάλλει ένα πολύ οικονομικότερο μοντέλο παραγωγής επίπλου, και να προσφέρει λύσεις σε όλα τα καταναλωτικά στρώματα αγορών. Η ευρωπαϊκή κρίση επηρέασε γενικότερα τις τάσεις και τις στρατηγικές marketing όλων των μεγάλων παραγωγών μελαμίνης, οι οποίοι προκειμένου να κρατήσουν τις παραγωγές τους σε υψηλά επίπεδα και να σταθούν «όρθιοι», προχώρησαν σε νέες τεχνικές προώθησης των προϊόντων τους, στο λανσάρισμα καινούργιων κωδικών και στην υιοθέτηση καινούργιων τεχνολογιών.
Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είχε και θα έχει μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και στους Έλληνες βιοτέχνες. Εμείς, ως AlfaWood, επενδύουμε σ’ αυτή τη νέα τεχνολογία τωνανάγλυφων μελαμινών εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια, διαθέτοντας 30 μοντέρνους χρωματισμούς, σε συνδυασμό με 4 διαφορετικές ανάγλυφες επιφάνειες,προκειμένου να προσφέρουμε στους Έλληνες κατασκευαστές λύσεις που θα μπορούννα ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κέντρα που έχουν αρχίσει ήδη να δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, χρειάστηκαν επενδύσεις, και οι επενδύσεις με τη σειρά τους χρειάστηκαν αρκετά μεγάλα κεφάλαια, τα οποία λόγω της απουσίας των τραπεζών, καταλαβαίνετε ότι τα εξασφαλίσαμε με πολλές θυσίες. Ωστόσο, προχωρήσαμε σε αυτές τις κινήσεις για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν, για να ξεφύγουμε από τη σύγκριση και το "πόσο κάνει" με τα εξ Ανατολών χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα, και ο δεύτερος λόγος ήταν, για να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις στον Έλληνα κατασκευαστή, ώστε κι αυτός με τη σειρά του, να παρουσιάσει οικονομικά μοντέλα επίπλου μέσα από τις σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού αντιστεκόμενος στα διεθνή μονοπώλια.
Ερώτηση: Ποιά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μελαμίνης που προσελκύουν το ολοένα και αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με την φυσική ξυλεία?
Απάντηση: Η μελαμίνη είναι ένα εύκολο προϊόν στην επεξεργασία του, διαθέτει σημαντική ποικιλία χρωμάτων σε απομίμηση ξύλου, μεγάλη ποικιλία επιφανειών, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο πολλές περισσότερες εναλλακτικές σε σχέση με κάθε άλλου είδους ξύλου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα καθαρά βιομηχανικό προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει άλλες μορφές ξυλείας, που προσφέρει παρόμοιο αισθητικό αποτέλεσμα, αποτελώντας παράλληλα μια πολύ πιο οικονομική λύση. Για το λόγο αυτό, ιδίως στις μέρες μας η μελαμίνη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς επίπλου.
Ερώτηση: Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς μελαμίνης τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη;
Απάντηση: Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε λόγο για αισιοδοξία, μετά από μια συνεχή πτώση της αγοραστικής δύναμης, η οποία σημειώνεται μέχρι και σήμερα. Εκείνο που προσπαθούμε, μέσα από καθημερινό αγώνα, να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πελάτες μας, στα «θέλω» και τα «πρέπει» της αγοράς μας. Θεωρώ ότι η αισιοδοξία πρέπει να πηγάζει από τη δημιουργία, και όχι από την απομίμηση. Ότι πρέπει να έχει στόχους και να βλέπει πιο μακριά από το σήμερα.
Ερώτηση: Ποιό είναι το προφίλ των εταιριών που θεωρείτε ότι θα κυριαρχήσουν στη συγκεκριμένη αγορά;
Απάντηση: Αναλύοντας το σήμερα στην αγορά του επίπλου και κατ’ επέκταση στην αγορά της μελαμίνης, θα δούμε ότι ο ιδιώτης -ο οποίος σημειωτέον είναι και ο μοναδικός έμμεσος πελάτης μας, αφού δεν υπάρχουν έργα (projects) και οικοδομικήδραστηριότητα – πριν καταλήξει σε κάποια αγορά, εξαντλεί όλο του το χρόνο στην έρευνα αγοράς. Κάνει έρευνα τιμών, marketing, τάσεων, και κυρίως ψάχνει για την καλύτερη σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας.
Αυτό και μόνο, πρέπει να μας αφυπνίσει σε σχέση με το προφίλ που θα πρέπει να έχουν οι εταιρίες του χώρου την «επομένη» ημέρα. Η μεταπώληση των προϊόντων ξύλου θα γίνεται από λιγότερους ενδιάμεσους, διότι οι τιμές πώλησης τους θα πρέπει να κυμαίνονται σε ανταγωνιστικά επίπεδα .Αυτό, έχει ήδη και θα έχει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό σαν αποτέλεσμα την μεταμόρφωση του ξυλεμπορικού σε κέντρο επεξεργασίας και υπηρεσιών, προσφέροντας σε όλους τους έτοιμες λύσεις. Κατ’ επέκταση και οι προμηθεύτριες εταιρίες θα πρέπει να εξυπηρετούν το δίκτυο τους, παρέχον&ta