Οι 38 παρουσιάσεις – διαλέξεις παρείχαν μια συνολική επισκόπηση των πλέον σημαντικών τάσεων στον τομέα της τυποποίησης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η νέα δομή του προγράμματος πρόσφερε περισσότερο χώρο και χρόνο για ανταλλαγή ιδεών. Το πρακτικό workshop που πραγματοποιήθηκε έγινε δεκτό από περισσότερους από 100 κατασκευαστές παραθύρων.
Όλα για την ποιότητα και την ασφάλεια
Ο Καθ. Ulrich Sieberath, προσέγγισε το θέμα από την σκοπιά των καταναλωτών που θέλουν καλή ποιότητα και ασφάλεια σε προσιτές τιμές. Οι δυνητικοί αγοραστές παράθυρων όμως αισθάνονται αβέβαιοι ως προς το αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού των σημάτων ποιότητας με μη διαφανή κριτήρια και ασαφείς απαιτήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το ift Rosenheim έχει παρουσιάσει ένα σύγχρονο σήμα ποιότητας, καθώς και την ιδέα της «προσανατολισμένης στη χρήση ποιότητας κατασκευής», στην οποία προσδιορίζεται στο πλαίσιο του σκοπού της χρήσης. Το αρχικό αποτέλεσμα της προσέγγισης αυτής είναι η κατευθυντήρια γραμμή ift «παράθυρα σε σχολικά κτίρια», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σαν πρώτο μέρος μιας νέας σειράς κατευθυντήριων γραμμών.
Συνολικά 14 διαλέξεις ασχολήθηκαν με θέματα όπως η πρόληψη ζημιών από τυφώνες, δομικά στοιχεία σε ειδικές κατασκευές, ζωντανές επιδείξεις τεχνικών διάρρηξης και δοκιμές χαλαζοθύελλας, ηλεκτρονικά συστήματα συναγερμού ως συμπληρωματική αγορά ή την επιτυχή πώληση παραθύρων με αναγνωρίσιμη και δοκιμασμένη ποιότητα, αλλά και και χαρακτηριστικά ασφαλείας, αντί τις διαφημιστικές και «παραπλανητικές υποσχέσεις».
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του επαγγελματία
Εκτός από αυτό, υπήρξαν μια σειρά από παρουσιάσεις – διαλέξεις που διευκολύνουν τη δουλειά του επαγγελματία, όπως για παράδειγμα, ο καθηγητής Feldmeier με τον απλό υπολογισμό διαστασιολόγησης πάχους του υαλοπίνακα σύμφωνα με DIN 18008, ή ο Michael Rossa (ift) για το αποδεικτικό EnEV (Κανονισμός Εξοικονόμησης Ενέργειας) «προστασία κατά της ζέστης του καλοκαιριού» με τη βοήθεια διαγραμμάτων υπολογισμού. Ο Wolfgang Jehl (ift) αποκάλυψε 7 χρυσούς κανόνες για τη σωστή τοποθέτηση και ο Ingo Leuschner (ift) παρουσίασε την ανάλυση και την αποφυγή συχνών ζημιών, με την οποία μπορεί να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των καταγγελιών.
Μια ενδιαφέρουσα εικόνα του κόσμου της υψηλής τεχνολογίας του αύριο πρόσφερε η ενότητα «ψηφιακός κόσμος».
Ο Johannes Reischbock περιέγραψε το «νέο ωραίο κόσμο» του «Building Information Modelling» (BIM). Απώτερος στόχος είναι ο σχεδιασμός των κτιρίων σε CAD με 3D plus metadata για υλικά, λειτουργίες και ιδιότητες των δομικών στοιχείων. Ο νέος αυτός κόσμος για το BIM δεν είναι πλέ-
ον μακρινό μέλλον, αλλά ξεκινά το 2016 για όποιον θέλει να προσφέρει παράθυρα για δημόσια κτίρια στην Αγγλία. Ο Lars Anders όμως έφερε το ακροατήριο πίσω στην πραγματικότητα, μιας και το BIM δεν λειτουργεί σε περίπλοκα πετάσματα. Αρχιτέκτονες, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει επιτυχώς κτίρια με BIM, απέκλεισαν το πέτασμα και το όρισαν ως «μαύρο κουτί» και άφησαν το λεπτομερή σχεδιασμό σε σχεδιαστές και κατασκευαστές πετασμάτων. Η θετική αντίδραση των συμμετεχόντων έδειξε ότι η νέα δομή του προγράμματος με περισσότερες παρουσιάσεις / διαλέξεις και περισσότερο χρόνο για την ανταλλαγή ιδεών ήταν η σωστή επιλογή, όπως ακριβώς και το πρακτικό workshop για τους κατασκευαστές παραθύρων, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 επαγγελματίες. Σε συνδυασμό με τις ποικίλες παρουσιάσεις / διαλέξεις από κορυφαίους ομιλητές, όλοι οι 850 συμμετέχοντες, εκ των οποίων πάνω από το 50% ήταν κατασκευαστές, πήραν μαζί τους πολλά σημαντικά ερεθίσματα για την εταιρεία τους και τη δουλειά τους. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Καθ. Ulrich Sieberath ήταν πολύ ικανοποιημένος στο παραδοσιακό βαυαρικό βράδυ κ αι υποσχέθηκε για την επόμενη χρονιά να λάβει υπόψη και να εφαρμόσει τις προτάσεις βελτίωσης των συμμετεχόντων, έτσι ώστε η Διεθνής Ημερίδας Παραθύρων και Πετασμάτων στο Ρόζενχαϊμ να παραμένει ο πιο σημαντικός τόπος συνάντησης για τον κλάδο παράθυρων και πετασμάτων, ακόμη και στο μέλλον.