Αλκιβιάδης Καλαμπόκης «Οι Ελληνες εξαγωγείς στρέφονται με επιτυχία στις αναδυόμενες αγορές»

 

Συναντήσαμε τον πρόεδρο του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, ο οποίος μας μίλησε για τις εξαγωγές, το μέλλον του ξύλου, το σχέδιο του ΟΠΕ για την Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, για το μέχρι τώρα έργο του στη θέση του προέδρου αλλά και τη μετάβασή του από τον ιδιωτικό τομέα σε μία δημόσια θέση.

Συνέντευξη στην Ελένη Κεχαγιά

1. Δεκαέξι μήνες στο τιμόνι του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου τι έχετε αλλάξει στον τρόπο και στη φιλοσοφία της λειτουργίας του.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου είναι ένας κρατικός φορέας που στηρίζεται στη χρηματοδότηση του κράτους για την υλοποίηση των δράσεων του και τη προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Λειτουργεί με πρακτικές ιδιωτικού τομέα, γιατί έτσι απαιτεί η παγκόσμια αγορά, αλλά η κρατική του φύση και οι τακτικές που χρόνια υιοθετούνται, δυστυχώς δεν μπορεί να παρακαμφθούν και να αλλάξουν. Η γραφειοκρατία και οι δυστοκίες που προκύπτουν από αυτήν, πρόκειται να παρακαμφθούν, με τη λειτουργία σχεδίου για την διευκόλυνση των εμπορευματικών συναλλαγών μέσω του portal Single Window. Ενα project που αποτελεί καλή πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών που μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, προκειμένου και η Ελλάδα να αναπτύξει τακτική διευκόλυνσης των καθημερινών συναλλαγών των Ελλήνων εξαγωγέων. Ο ΟΠΕ είναι ο φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου project. Τα αποτελέσματα των τελευταίων 16 μηνών, που έχω αναλά- βει τα καθήκοντα μου ως Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, είναι θετικά, με μειωμένες τις λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες κατά 50%, με μειωμένες τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους κατά 40%, με αύξηση των δράσεων του 2011 σε ποσοστό 30% και αυτές του 2012 σε ποσοστό 47% και με παράλληλη μείωση του προσωπικού του Οργανισμού κατά 50% περίπου με την ετήσια χρηματοδότηση να έχει καταλήξει στο 1/5 σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών και των υποχρεώσεων του προς τρίτους, αποτελεί μια μεγάλη νίκη του Οργανισμού γιατί συνδυάζεται με το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του έχει μειωθεί στο 1/5 σε σχέση με το παρελθόν και σηματοδοτεί την αντίληψη ότι και ο δημόσιος τομέας αν στηρίξει μια συγκροτημένη και συγκεκριμένη προσπάθεια, που δεν έχει καμία σχέση με τις λογικές του παρελθόντος, μπορεί τα νούμερα και οι αριθμοί του να εκπλήξουν θετικά, όπως συνέβη και τον ΟΠΕ, έναν οργανισμό που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Δυστυχώς αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς, γιατί όταν μειώνονται τα νούμερα και πετυχαίνονται οικονομίες κλίμακας, κάποιοι μένουν εκτός νυμφώνος. Μέχρι να μείνω στη Διοίκηση του Οργανισμού, η τακτική αυτή θα είναι για μένα ιερό ευαγγέλιο, που ότι κι αν γίνει δεν θα πάρω πίσω. Ευτυχώς για μένα, τον ΟΠΕ και τους εργαζόμενους αλλά και για τους ίδιους τους εξα-γωγείς που ωφελούνται από τις δράσεις του ΟΠΕ, τα νούμερα και οι αριθμοί μας δικαιώνουν. Με τα παραπάνω, έχω τη πεποίθηση ότι έβαλα το λιθαράκι μου στη βελτίωση του έργου του ΟΠΕ και ίσως όχι τόσο στη βελτίωση της φιλοσοφίας του.

2. Oταν αναλάβατε είχατε δηλώσει ότι ο ΟΠΕ θα αποτελέσει το σπίτι όλων των Ελλήνων εξαγωγέων προκειμένου η Ελλάδα να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για αυτό;

Ο ΟΠΕ πρέπει να αποτελεί τη στέγη των Ελλήνων εξαγωγέων. Ο στόχος του άλλωστε ήταν και είναι η επιτυχημένη παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων, των προϊόντων και υπηρεσιών τους αλλά και του πολιτισμού και της κουλτούρας του τόπου μας στο παγκόσμιο χάρτη. Η εδραίωση της ελληνικής γαστρονομίας στο παγκόσμιο ιστό, ως βάση της μεσογειακής, αλλά και η γνωριμία των ξένων καταναλωτών με ποικιλία άλλων προϊόντων, όπως τα δομικά υλικά και οι κατασκευές, τα καλ- λυντικά, η ενέργεια, η γούνα και πολλά άλλα, είναι ουσιαστικός σκοπός του ΟΠΕ. Κατά τη δική μου θητεία, από τον Μάιο του 2011, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να φιλοξενήσουμε στο σπίτι του ΟΠΕ ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, σε νέα εκθεσιακά γεγονότα, με περισσότερες παράλληλες δράσεις, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, όπου ο ΟΠΕ προσπαθεί με ιδίους πόρους και χωρίς κρατική χρηματοδότηση να καλύψει τις δράσεις του. Παράλληλα, για την καλύτερη συνεργασία με τους κλάδους, στις εγκαταστάσεις μας στεγάζονται τα γραφεία της ΕΔΟΑΟ, του ΣΕΘ, του ΠΑΣΕΚΤ και του ΣΕΑΟΠ. Με αυτή τη λογική, ναι, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θέλουμε να συνεχίσουμε αλλά και να βελτιώσουμε τα βήματα και τη πορεία μας.

3. Πόσο επηρεάζει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας την αύξηση του όγκου των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις της ύφεσης και να συμβάλλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Η οικονομική κρίση, όπως είναι φυσικό, έχει επηρεάσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με συνέπεια οι ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν μια ανάλογη πτώση σε αρκετές εξ αυτών. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, παραμένουν στις πρώτες θέσεις αλλά με αισθητά χαμηλότερα ποσά πωλήσεων. Οι απώλειες, όμως, που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές χώρες δεν επηρεάζουν, ευτυχώς, τη δυναμική του εξαγωγικού τομέα της χώρας μας καθώς μεγάλο μέρος των εξαγωγέων έχει στρέψει την προσοχή του σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά σε άλλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Αυστραλία. Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των εξαγωγέων είναι ένα ακόμα εμπόδιο της καθημερινότητας του Ελληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα και έχει στερήσει σημαντικό όγκο εξαγωγών για τη πατρίδα μας.

Η εποχή απαιτεί πρακτικές λύσεις και καινοτομίες. Η στροφή των Ελλήνων εξαγωγέων προς τρίτες αναδυόμενες χώρες με τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία, έχει αποδειχθεί σωστή και επιτυχής.

4. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικότερες σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του &