SOKEE | Hσυμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία

Άνω του 1 δις ευρώ και 8.400 θέσεις εργασίας η συνολική συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2022

Tα στοιχεία μελέτης της Oxford Economics που παρουσίασε ο ΣΟΚΕΕ επιβεβαιώνουν τη δυναμική του κλάδου στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν κατά την διοργάνωση για την κοπή της πίτας του Σύνεδσμου Οργανωτών-Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδας.

Με τη συμμετοχή μελών του ΣΟΚΕΕ, πολύτιμων συνεργατών και σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Συνδέσμου την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στο Electra Palace Hotel.

Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη και ο Ταμίας του ΣΟΚΕΕ κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος έκοψαν τη βασιλόπιτα και ευχήθηκαν σε όλους για τη νέα χρονιά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε κλήρωση με δώρα για τους τυχερούς προσφορά των εταιρειών carpo, Fresh Line, Kyvernitis Travel και Forum SA.

Η συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία

Τα στοιχεία μελέτης της Oxford Economics που παρουσίασε ο ΣΟΚΕΕ επιβεβαιώνουν τη δυναμική του κλάδου στη χώρα μας Έσοδα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις, περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και συνεισφορά 246 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας, ήταν η άμεση συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2022, χρονιά ανάκαμψης του τομέα από την κρίση της πανδημίας. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα μεγέθη της συνολικής συμβολής του στην οικονομία της χώρας τη συγκεκριμένη χρονιά, με έσοδα (άμεσα, έμμεσα και προκαλούμενα) της τάξης του 1,062 δισ. ευρώ, συμβολή 499 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και υποστήριξη 8.400 θέσεων εργασίας, που καταδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου των εκθέσεων στην Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, το 2022 οι εκθέσεις στην Ελλάδα «κάλυψαν» περίπου 480.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου, ενώ με βάση τη συνολική οικονομική επίπτωση των 1,062 δισ. ευρώ και τη συνολική εκθεσιακή χωρητικότητα 147.500 τ.μ. της Ελλάδας (όπως αναφέρεται στον Παγκόσμιο Χάρτη Χώρων της UFI), τα συνολικά έσοδα ανά τετραγωνικό μέτρο χωρητικότητας ανήλθαν σε περίπου €7.200. δυναμική του κλάδου των εκθέσεων στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη της Oxford Economics για τη συμβολή των εκθέσεων στην ελληνική οικονομία, η οποία παρουσιάστηκε από τον Σύνδεσμο Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ) σε εκδήλωση, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΟΚΕΕ, σε συνεργασία με την UFI, την Παγκόσμια Ένωση του Εκθεσιακού Κλάδου.

Εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία της μελέτης UFI Global Barometer Report, που παρουσίασε ο Nick Dugdale-Moore, Διευθυντής της UFI για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων στον κόσμο μετά την Ινδία, και με διαφορά η πρώτη στην Ευρώπη.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, στην ομιλία του τόνισε ότι ο εκθεσιακός κλάδος έχει μεγάλη αξία για την ελληνική οικονομία, καθώς εισφέρει σημαντικά έσοδα. «Η συμβολή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς κάθε ευρώ μετράει για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το 2024 θα είναι χρονιά ανάπτυξης, αναμένουμε ανάπτυξη 2,9%, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα τρέξει το 2024».

Ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε και το Fiscal Structural Plan, ένα νέο εργαλείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε., το οποίο θα ξεκινήσει το 2024: πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο προσδιορίζονται οι στόχοι λειτουργίας του κράτους με πενταετή διάρκεια, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα – δηλαδή, δεν μπορεί να αυξηθεί το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης πάνω από 3,6% και προβλέπεται συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορεί να καλύψει ό,τι περιλαμβάνεται στην στοχοθεσία.

Ο Αλέξης Λαγουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΚΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΡΟΤΑ Α.Ε., τόνισε ότι: «Ένα σημαντικό πόρισμα της μελέτης της Oxford Economics αποτελεί ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ, ο οποίος ανέρχεται σε 2,1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγει ο εκθεσιακός κλάδος, η Ελληνική οικονομία απολαμβάνει επιπλέον 1,1 ευρώ από έμμεσες και προκαλούμενες δραστηριότητες».