Κυριότερα είδη ξύλινων πατωμάτων και ξυλεία κατασκευής τους!

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ξύλινων πατωμάτων θα πρέπει εκτός των κριτηρίων εμφάνισης, να πληρoύν και την προϋπόθεση σκληρότητας, η οποία μετριέται με την μέθοδο Brunell (είσοδος σφαίρας εγκάρσιας επιφάνειας ενός κ.μ. μέσα στο ξύλο). 

Σύμφωνα με την μέθοδο Brunell η τιμή αυτή θα πρέπει να είναι άνω του 2,5 χλγμ/τμ. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το επίπεδο της σκληρότητας αυτής της τιμής, σημειώνεται ότι το ξύλο της  καρυδιάς μόλις που αγγίζει αυτή τη τιμή. Πρακτικά λoιπόν, τα είδη ξυλείας που θα χρησιμοποιηθούν για παρκέτα θα πρέπει να έχουν σκληρότητα μεγαλύτερη από αυτή του  το ξύλου της καρυδιάς.

Τα κυριότερα είδη ξύλου από τα οποία κατασκευάζονται παρκέτα είναι:

Δρυς
Είτε Ευρώπης, είτε Αμερικής, αποτελεί την κλασική επιλογή σε όλα τα σημαντικά δείγματα Αρχιτεκτονικής και είναι γνωστό για την σταθερότητα του και το χρυσαφένιο του χρώμα.

Doussie
Ίσως το πιο σκληρό ξύλο διεθνώς που γίνεται πάτωμα. Εξαιρετικά ανθεκτικό στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας, με  κοκκινωπές αποχρώσεις και προέλευση την Κεντροδυτική Αφρική.

Golden Oak
Πολύ σταθερό και σκληρό ξύλο, εισάγεται από την Κεντροδυτική Αφρική. Η φωτεινότητα που δίνει στον χώρο το κάνει ιδανικό για εφαρμογή σε αθλητικούς χώρους.

Iroko
Ξύλο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ναυπηγική, το Iroko βρίσκει επιτυχημένη εφαρμογή στα πατώματα. Ανοιχτόχρωμο στην αρχή, καθώς ωριμάζει αποκτά ένα βαθύ σκούρο χρώμα.

Cameron
Υψηλής  ποιότητας ξύλο, διατηρεί σταθερό το χρώμα του, ένα γλυκό μελί που χαρίζει μία ζεστή πολυτέλεια στην διακόσμηση του σπιτιού.

Hard Maple 
Ξύλο από  σφένδαμο, ένα από τα ωραιότερα δέντρα του δάσους, το Hard Maple χαρίζει ένα ελκυστικό πάτωμα με λεπτές ευδιάκριτες βένες.

Padouk
Με προέλευση την Αφρική, το Padouk είναι ένα σταθερό και σκληρό ξύλο. Ευμετάβλητο στο φως, μεταβάλλεται μετά την τοποθέτηση, από φωτεινό σ’ένα βαθύ κοκκινωπό χρώμα που δίνει στο χώρο την αίσθηση της απόλυτης πολυτέλειας.

Sapelli
Ξύλο, που ανήκει στην οικογένεια των μαονοειδών, με βαθύ καφεκόκκινο χρώμα, χαρίζει ένα ξεχωριστό αέρα πολυτέλειας.

Κυριότερα είδη ξύλινων πατωμάτων 

Εμποτισμένα: Ημιέτοιμα προϊόντα τα οποία διαμέσου μιας κατεργασίας υψηλής πίεσης, τα ξύλα εμβαπτίζονται σε χημικά και χρώμα. Τα χημικά αυτά και το χρώμα εισέρχονται στους πόρους του ξύλου κατά την φορά του πάχους του και δημιουργούν πολύ ανθεκτικά πατώματα στην φθορά και την υγρασία. Πολύ συχνά αυτά τοποθετούνται σε μέρη με μεγάλη κυκλοφορία όπως μαγαζιά, δημόσιοι χώροι, εστιατόρια κλπ.

Βιομηχανικά: Πατώματα τα οποία αποτελούνται από τρεις στρώσεις ξύλου, κολλημένα μεταξύ τους υπό υψηλή πίεση με την προσθήκη κόλλας. Η φορά των βενών του ξύλου της πάνω στρώσης «τρέχει» σε αντίθετη φορά με την φορά των βενών της δεύτερης και τρίτης στρώσης εξουδετερώνοντας έτσι τις κινητικές τάσεις του ξύλου, συμβάλλοντας στην μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτό το προϊόν είναι διαθέσιμο σε διάφορα πάχη τα οποία εξαρτώνται από τον αριθμό των στρώσεων (οι στρώσεις συνήθως είναι 3 έως 5). Η χρήση τους προορίζεται για τους χώρους εκείνους στους οποίους η τοποθέτηση μασίφ ξύλου δεν είναι εφικτή (συνήθως λόγω έλλειψης του απαραίτητου χώρου). Οι πιο συνηθισμένοι χώροι αφορούν σπίτια υπό ανακαίνιση, playrooms, κουζίνες, μαγαζιά και γενικά χώρους με υγρασία.

Μασίφ: Είναι δάπεδα τα οποία είναι εξολοκλήρου από μονοκόμματο ξύλο. Είναι διαθέσιμα ως προ-βερνικωμένα και ακατέργαστα. Οι τρόποι τοποθέτησης περιορίζονται σε κάρφωμα και κόλλημα, με τις διαστάσεις τους συνήθως είναι από 12mm –22mm πάχος και 50mm -180mm φάρδος. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτουν τα μασίφ πατώματα, αφορά την δυνατότητα που παρέχουν στην κάλυψη των αναγκών τόσο σε τοποθέτηση (για παράδειγμα ενδοδαπέδια θέρμανση), όσο και σε γκάμα επιλογής όπου υπάρχει η δυνατότητα της μοναδικότητας, τόσο σε προϊόν όσο και σε είδος φινιρίσματος. Υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης του χρώματος και του φινιρίσματος, 4-5 φορές κατά την διάρκεια του ωφέλιμου χρόνου ζωής.

Laminate: Τα παρκέτα Laminate είναι ένας τύπος έτοιμου παρκέτου, το οποίο είναι συνυφασμένο με τα ξύλινα πατώματα παρότι μόνο το εσωτερικό του αποτελείται από στοιχεία ξύλου. Κατασκευάζονται από άριστης ποιότητας laminate, πρεσαρισμένο σε υψηλής πυκνότητας ινοσανίδα HDF(High Density Fiberboard), σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Φελλού: Ο φελλός είναι ο εξωτερικός φλοιός της φελλοδρυός (Querqus suber), η οποία φύεται στις ακτές της Πορτογαλίας και Ισπανίας. Το εξωτερικό μέρος του φλοιού (ξηρόφλοιο) απομακρύνεται κάθε 10 περίπου χρόνια, χωρίς αυτό να έχει καμία δυσμενή επίδραση στο δένδρο. Ο φελλός είναι άριστο προϊόν για κατασκευή πατωμάτων λόγω των θερμομονωτικών ιδιοτήτων του και της αισθητικής υπεροχής του. Τα πατώματα φελλού είναι ιδανικά για δωμάτια παιδιών και γενικά για όλο το σπίτι, συνήθως όμως είναι πιο ακριβά από άλλους τύπους πατωμάτων. Τα στοιχεία πατώματος είναι προβερνικωμένα  με υψηλής αντοχής ακριλικά βερνίκια ή πολυουρεθάνης. Η τοποθέτησή τους επάνω σε λεία επιφάνεια από υπόστρωμα ξυλοπλάκας ή λεία και επίπεδη επιφάνεια τσιμεντοκονίας ή υπαρχόντων πλακιδίων, γίνεται με ειδική κόλλα πολυουρεθάνης.

Ειδικά δάπεδα αθλητικών εγκαταστάσεων

Πρόκειται για ειδικές κατασκευές σύνθετων δαπέδων υψηλής ποιότητας και μεγάλης αντοχής, για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστά γυμναστήρια. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα συστήματα δαπέδων, ανάλογα με το είδος του σπορ που παίζεται επάνω σε αυτά. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κυρίως προϊόντα ξύλου, γιατί αυτά συγκεντρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα αντοχής, ελαστικότητας, διάρκειας και αισθητικής. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και συνδυασμός πλαστικών βυσμάτων πάκτωσης, ενώ επίσης υπάρχουν και έτοιμα προκατασκευασμένα πλαίσια συνδεόμενα – αποσυνδεόμενα, που τοποθετούνται ή αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονατι, ανάλογα με την επιδιωκόμενη αθλητική δραστηριότητα.