Φάκελος εξωστρέφεια: Μία μεγάλη έρευνα για τις εξαγωγές

To περιοδικό ΕΠΙΠΛΕΟΝ ακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, προσπαθεί μέσα από την επικοινωνία με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναδείξει την πραγματικότητα σε σχέση με τις δυνατότητες των ελληνικών εταιρειών ώστε να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Ηδη αρκετές εταιρείες κατάφεραν με επιτυχία να έχουν σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, αποσπώντας μάλιστα ιδιαίτερες διακρίσεις τόσο για την ποιότητα όσο και για τη συνέπεια τους. Εμείς επικοινωνήσαμε με μεγάλες εταιρίες του κλάδου, οι οποίες έδωσαν χρήσιμες απαντήσεις, μέσα από την προσωπική τους εμπειρία.

Της Ελένης Κεχαγιά

1. Σε ποιό βαθμό μπορεί ο κλάδος να κερδίσει μερίδιο στις ξένες αγορές και τί  δυνατότητες υπάρχουν;

2. Ποιά είναι η έως τώρα εμπειρία σας στην προσπάθειά σας να εξάγετε στο εξωτερικό και τι αποτέλεσμα είχε;

3. Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εταιρεία στην δραστηριότητα αυτή τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στη δυνατότητα επικοινωνίας με το εξωτερικό;

4. Διαπιστώσατε δυσπιστία των ξένων πελατών για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί;

5. Από το κράτος υπάρχει πραγματική βοήθεια; Αντίστοιχα το τραπεζικό μας σύστημα, παρέχει υποστήριξη δεδομένης της μειωμένης αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών.Τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος για να είναι αποδοτικότερημια τέτοια κίνηση.

6. Πόσο βοηθάει τα ελληνικά προϊόντα ξύλου, επίπλου και υλικών η υιοθέτηση του design, οι καινοτόμες εφαρμογές και η ισχυροποίηση ενός δυνατού ονόματος.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

 

 

Οδυσσέας Νικολαΐδης- Nimac Group-Nikolaidis Machines

  1. Οι κλάδοι ελληνικής παραγωγής προϊόντων ξύλου, παραγωγής επίπλου και παραγωγής μηχανημάτων ξύλου, θα μπορούσαν ακόμη και τώρα να κερδίσουν μερίδιο στις ξένες αγορές. Είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρέπει να βγούμε στις αγορές και μάλιστα αρχικά στις ευνοϊκότερες για τα ελληνικά προϊόντα. Ευνοικότερες μπορεί να είναι π.χ οι βαλκανικές χωρες λόγω απόστασης και λόγω ότι αποδέχονται ήδη την ανωτερότητα των ελληνικών προϊόντων. Ακόμα μπορεί να είναι κάποιες νέες αγορές π.χ.χώρες στη Μ.Ανατολή που απο παράδοση εκτιμούν τους έλληνες και την ελληνική κουλτούρα. Η ακόμη και κάποιες προηγμένες χώρες που αναζητούν το οικονομικό αλλά ποιοτικό ευρωπαϊκό προιόν. Δυνατότητες υπάρχουν. Θέλει όμως συλλογική και οργανωμένη δουλειά. Τελειοποίηση σε όλους του τομείς. Και πάντα με γνώμονα την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.
  2. Η εμπειρία μας στις εξαγωγές ξεκινάει απο την αρχή της ίδρυσης της εταιρίας μας το 1977 και το όραμά της για ποιοτικά μηχανήματα και καθιέρωση στις ξένες αγορές. Μετά απο συνεχής έρευνα και ανάπτυξη των μηχανημάτων ξεκινήσαμε τη δεκαετία 1990, σποραδικά εξαγωγές στις βαλκανικές χώρες. Αργότερα απο το 2000 και μετά λόγω σημαντικών γνωριμιών, εκθέσαμε τα μηχανήματά μας με αντιπροσώπους στη Ρωσσα και στο Ντουμπάι. Το 2003 στείλαμε πολλά κομμάτια απο τα τότε καινοτόμα τεμαχιστικά post forming σε μεγάλο οίκο της Ισπανίας. Στην πορεία των χρόνων, προσπαθήσαμε να μπούμε σε πολλές αγορές συμμετέχοντας είτε μόνοι μας,είτε με αντιπρο- σωπο στις εκθέσεις. Σε άλλες υπήρχε συνέχεια και σε άλλες όχι. Ουσιαστικά όμως έτοιμοι και οργανωμένοι για εξαγωγές είμαστε την τελευταία 5ετία μετά την μετεγκατάστασή μας στις νέες μας σύγχρονες εγκαταστάσεις και την μεταπήδηση στην νέα γενιά μηχανών. Μηχανές με έλεγχο από υπολογιστή, υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με την καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και πάνω απ' ολα με ολοκληρωμένη και άμεση υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε, ανελλιπώς, στην μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου στον κλάδο, στην Ligna της Γερμανίας. Χάρης στη συνεχή παρουσία μας σε αυτή την έκθεση καταφέραμε να ανοίξουμε συνεργασίες σε πολλά μέρη της γής. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε στη Ν.Αμερική, σε χώρες της Μ.Ανατολής.στην Αγγλία και στην Πολωνία μέσω αντιπροσώπων. Η εμπειρία μας είναι ότι είναι δυσκολότερο να διατηρηθείς στις ξένες αγορές από το να ξεκινήσεις εξαγωγές.
  3. Μία εταιρία που θέλει να στηριχτεί στις εξαγωγές της, πρέπει να έχει ήδη λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα σε οργανωτικό επιπεδο και είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των αγορών. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι επικοινωνιακά, κουλτούρας και αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές. Δυστυχώς έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια προιόντα απο άλλες προηγμένες ευρωπαικές χώρες και είναι δύσκολο αυτό να ανατραπεί.
  4. Δυσπιστία υπάρχει. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,διότι στις ξένες αγορές καθημερινά λαμβάνουν μηνύματα απο την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Οπότε έχοντας ήδη τη δυσκολία να μπεί κάποιος άγνωστος ελληνας σε μία νέα αγορά πρέπει να αντιμετωπίσει και το σκόπελο της αρνητικής Ελληνικής εικόνας. Εμείς συμμετέχοντας στα τόσα χρόνια σε εκθέσεις αντιμετωπίζαμε το φαινόμενο της δυσπιστίας γιατί δεν είχαν ξαναδεί ελληνικό μηχάνημα. Τώρα αντιμετωπίζουμε τη δυσπιστία και το φόβο αν θα αντέξουμε ώς εταιρία οικονομικά γιατί η χώρα μας, είναι σε αμφίρροπη κατάσταση. Αυτό για να αντιμετωπιστεί θέλει συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια. Πρέπει να συσπειρωθούν οι καλά οργανωμένες ελληνικές εταιρίες του κλάδου που πληρούν τις προυποθεσεις και να δημιουργήσουν ένα ελληνικό γκρούπ με κοινά συμφέροντα. Να μπεί κάποιος φορέας ιδιωτικός ή κρατικός και να αναλάβει την προώθηση και τη διαχείριση αυτής της ενέργειας. Φτιάχνοντας ένα ελληνικο brand name, αναζητώντας τις κατάλληλες αγορές και προωθώντας απο κοινού τα ελληνικά προιόντα στο εξωτερικό. Ομαδική συμμετοχή σε εκθέσεις. Πρόσκληση επιχειρηματιών. Σε αυτή τη βάση είναι σίγουρο ότι μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον της πολιτείας. Θέλει βέβαια και όλες οι εταιρίες να δωσουν τον καλυτερο τους εαυτό. Να προσπαθήσουν να βγάλουν καινοτόμα προϊόντα. Εξυπνα σχεδιασμένα.
  5. Σημαντική