Έρευνα : Eυρωπαική βιομηχανία παρκέτων

H Ευρωπαική βιομηχανία παρκέτων το 2013

 

Σχεδόν μετά από 7 χρόνια παρατεταμένης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η συνολική εικόνα της αγοράς των παρκέτων είναι εμφανώς αναβαθμισμένη. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο θετικός αντίκτυπος έχει γίνει  αισθητός σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, παραδοσιακά μεγάλες και σημαντικές αγορές για τη βιομηχανία παρκέτων.

 

Με περισσότερη αισιοδοξία από τις προβλέψεις του  Ευρωπαϊκού  Συνδέσμου Παρκετοποιίας (FEP)  που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο στα πλαίσια της έκθεσης  DOMOTEX στο Ανόβερο, ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις για την αγορά στην Ευρωπαική Ένωση, η οποία υπέστη μόνο μικρές αλλαγές. Η γενική εικόνα, όπως αναμενόταν, δεν είναι ενιαία, με σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.
Συγκριτικά με  το 2012 τα συνολικά στοιχεία για την κατανάλωση του 2013 μειώθηκαν κατά 2,6%. Σε ό, τι αφορά την παραγωγή η τάση που ήδη σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η μεταφορά παραγωγής σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της επικράτειας FEP, ενισχύθηκε περαιτέρω με μείωση 1,81% στα 67.000.000m2 , ενώ η ευρωπαϊκή παραγωγή εκτός των χωρών FEP υπολογίζεται σε 77.000.000 m2.
 

Η συνολική κατανάλωση του 2013 ανά προϊόν,  παραμένει παρόμοια με την εικόνα που ισχύει από το 2010 με το πολυκολλητό να καταλαμβάνει το 78%  της κατανάλωσης και το μασίφ το 20% .