Οι διεθνείς οικονομικές προοπτικές για το 2014 Μεγαλύτερη & ευρύτερη ανάπτυξη

Στην πρόσφατη περιοδική έκδοση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Global Economic Prospects Report», σημειώνεται ότι: «Πέντε χρόνια μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης το 2014, που οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη των υψηλού εισοδήματος οικονομιών.» Εντούτοις, οι συντάκτες του άρθρου εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι: Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2014 εξαρτώνται σημαντικά από την πορεία και τις δομικές αλλαγές που συντελούνται στην οικονομία της Κίνας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην επίσης πρόσφατη και επικαιροποιημένη περιοδική έκδοση «Global Economic Prospects Report», τοποθετείται με αντίστοιχο τρόπο: «Ο ρυθμός βελτίωσης της οικονομίας διεθνώς ήταν μεγαλύτερος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Μάλιστα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τη διετία 2014–15, κατά ένα μεγάλο μέρος εξαιτίας της αποκατάστασης του καλού κλίματος στις προηγμένες οικονομίες. Σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, η μεγαλύτερη εξωτερική ζήτηση από τις προηγμένες οικονομίες θα ενισχύσει την ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα της κάθε οικονομίας χωριστά αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα.»

Οικονομικά Αποτελέσματα 2013
Το παγκόσμιο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 3% το 2013 από 3,1% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Η μεγάλη πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας «τράβηξε» συνολικά προς τα κάτω την ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών και συγκεκριμένα από 1,4% το 2012 σε 1,3% το 2013. Επιπλέον, ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Μεξικού και αρκετών νοτιοανατολικών ασιατικών χωρών, οδήγησε σε μείωση του συνολικού  ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αύξησης από  4,9% το 2012 σε 4,7% το 2013 (Παγκόσμια Τράπεζα). Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο 2014.

Προοπτικές για το 2014
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό της τάξεως του 3,7% την τρέχουσα χρονιά, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται με 2,2% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 5,1% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτικών τραπεζών αναμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα  αποκτήσει δυναμική στην πλειοψηφία των χωρών.

Ευρώπη
Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το 2013, παρά το γεγονός ότι αρκετές οικονομίες πλήττονται από την οικονομική κρίση σημαντικά. Το 2014 οι αναλυτές αναμένουν η βαθειά κρίση χρέους να μην παραμείνει τόσο βαθειά και οι εγχώριες δαπάνες ν’ αυξηθούν, ωθώντας προς τα πάνω και τις εξαγωγές. Εντούτοις, οι περισσότεροι επίσης αναμένουν ότι η υψηλή ανεργία, η περιορισμένη πίστωση, κα οι "σφιχτοί" κυβερνητικοί προϋπολογισμοί θα κρατήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την ανάπτυξη από αυτή των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί  1,2% το 2014, όπως και  η Παγκόσμια Τράπεζα,  το ΔΝΤ, οι Wells Fargo και Barclays. Η βρετανική οικονομία παρουσιάζει πραγματική ανάπτυξη από το 2013, λόγω της αύξησης των τιμών στα σπίτια και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η HSBC, το ΔΝΤ και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους που προβαίνουν σε οικονομικές προβλέψεις, αναμένουν φέτος η ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία να διαμορφωθεί μεταξύ  2,4% και 2.6%.

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
Η οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής- από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν- μειώθηκε από 4,1% το 2012 σε ένα κατ' εκτίμηση 2,4% το 2013 (ΔΝΤ). Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, στο Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και οι πολιτικές αναταραχές σε αρκετές  χώρες ήταν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των οικονομιών στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πολλές από αυτές τις χώρες, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 3,3% στο περιφερειακό ΑΕΠ το 2014, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες παραγωγούς πετρελαίου θα ωθήσει την ανάπτυξη στο  4,%, από 1,9% το 2013.

Επιπτώσεις στον κλάδο ξυλείας
Εάν το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξηθεί με πολύ γρηγορότερο ρυθμό αυτή τη χρονιά-όπως οι περισσότεροι οικονομολόγοι και τραπεζίτες αναμένουν- η διεθνής ζήτηση για προϊόντα ξύλου θα πρέπει επίσης να αυξηθεί γρήγορα.