Ανάπτυξη της αμερικάνικης σκληρής ξυλείας στην Ανατολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AHEC (American Hardwood Export Council) κατά το 2014 σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές της σκληρής ξυλείας προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με τις συνολικές εξαγωγές να φτάνουν σε αξία τα 56,3 εκατομμύρια δολάρια και σε όγκο, τα 71.761 κυβικά μέτρα.

Η αύξηση στο τζίρο εξαγωγών συγκριτικά με το 2013 είναι της τάξεως του 19,5%, ενώ η αύξηση στον όγκο των εξαγωγών άγγιξε το 6,4%.

Αύξηση όμως σημειώθηκε και στις εξαγωγές του καπλαμά για τις ίδιες αγορές, όπου ο τζίρος άγγιξε τα 22,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% συγκριτικά με το 2013.

Οι αγορές που απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αμερικάνικων εξαγωγών είναι του Κατάρ, του Λιβάνου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και της Ιορδανίας. Όμως υπήρξαν κι αγορές που δεν άνθισαν όσο περίμεναν οι εξαγωγείς. Πιο συγκεκριμένα μικρή κάμψη συγκριτικά με το 2013 εμφάνισαν οι αγορές του Πακιστάν της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και του Μαρόκου. Παρόλα αυτά όμως ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών σκληρής ξυλείας κατέληξε στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με δεύτερο να έρχεται το Πακιστάν με 9.769 κυβικά μέτρα, 3η η αγορά της Τουρκίας με 8.858 κυβικά μέτρα ξυλείας, καθώς και η αγορά της Αιγύπτου με 8.614 κυβικά μέτρα.

 

Άνθηση στη ζήτηση και του καπλαμά

Πολύ καλά ήταν όμως τα οικονομικά αποτελέσματα και από τις εξαγωγές καπλαμά προς τις προαναφερθείσες αγορές. Πιο συγκεκριμένα η αγορά της Αιγύπτου απέδωσε 8.750.000 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 23% συγκριτικά με το 2013. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός πως η αγορά της Τουρκίας σημείωσε μεγάλη άνθηση, όντας ο δεύτερος πιο σημαντικός προορισμό για καπλαμά, με τις συνολικές εισαγωγές που πραγματοποίησε να αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό όμως που σημειώνει και το AHEC, είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαγωγέας σκληρής ξυλείας με μια σημαντική όμως υποσημείωση: Οι παραγωγοί τόσο σκληρής ξυλείας, όσο και καπλαμά, δραστηριοποιούνται και παράγουν στην Ευρώπη, την Άπω Ανατολή, αλλά και την Μέση Ανατολή. Αυτό που σημειώνουν επομένως οι οικονομικοί αναλυτές είναι πως τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνται στα στοιχεία των εξαγωγών, είναι αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνει το Αμερικάνικο Ινστιτούτο.

 

Αυξημένη η αγορά της Τουρκίας

«Η αγορά των προϊόντων ξυλείας στην Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μιας και τόσο ο τομέας των κατασκευών, όσο κι εκείνος του επίπλου έχουν  αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι γεγονός πως η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο για την επεξεργασία ξύλου, αλλά λόγω της σημαντικής της ικανότητας στην παραγωγή καπλαμά, όπου με τις με σημαντική  μονάδες παραγωγής που υπάρχουν στην χώρα, κατορθώνει να παράγει καπλαμά της τάξεως των 1 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Στον τομέα των κατασκευών υπάρχει αυξημένη ζήτηση, τόσο για έπιπλα, ξύλινα δάπεδα, αλλά και για κουφώματα, τομείς που αυξάνουν την ζήτηση ξυλείας γενικότερα», δήλωσε ο Roderick Wiles, Διευθυντής τουAHEC για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Ωκεανία.