Κίνα: Στοπ στην παραγωγή πάνελ λόγω τιμών

Έχει αναφερθεί ότι πολλές επιχειρήσεις πάνελ ξύλου στην πόλη Shuyang της επαρχίας Jiangsu σταμάτησαν ή περιόρισαν την παραγωγή μεταξύ 22 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι γι ‘αυτό, ο ένας είναι οι τοπικές επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου που πρέπει να διενεργούν επιθεωρήσεις ασφαλείας, ο άλλος είναι ότι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών οδήγησε σε ασθενή ζήτηση.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων τόσο στην πόλη Shuyang όσο και σε ορισμένες πόλεις στην επαρχία Shandong σταμάτησαν την παραγωγή καθώς οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν μετά το νέο έτος.

Ενδεικτικά, η τιμή της μελαμίνης, η οποία παλαιότερα ήταν 4.000-5.000 γουάν  ανά τόνο (520-650 ευρώ) , είναι πλέον ακατάλληλη με τις τιμές στο Shuyang να φτάνουν τα 13,000 γουάν  ανά τόνο (1.690 ευρώ).

Οι επιχειρήσεις παραπονιούνται ότι το εμπόριο έχει εξελιχτεί σε πρόκληση. Το περιβάλλον της εγχώριας αγοράς για έπιπλα σπιτιού και πάνελ ξύλου εξασθενεί σε μεγάλο βαθμό επειδή η αγορά κατοικιών υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς. Αυτές οι οικογένειες που χρειάζονται να εφοδιάσουν το σπίτι τους αναζητούν τώρα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές.

Μόνο οι παραγωγοί επώνυμων προϊόντων τα πάνε καλά. Για τις επιχειρήσεις πάνελ ξύλου, ο τομέας της επίπλωσης εσωτερικών χώρων αποτελεί πρόκληση καθώς οι τελικοί καταναλωτές βρίσκονται σε μια νέα κατάσταση. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν γρήγορα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.