Ξύλινα διακοσμητικά πάνελ

του Γιώργου Μαντάνη, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, mantanis@uth.gr

Το ξύλο διακρίνεται για τον οικολογικό “χαρακτήρα” του και τη σχεδιαστική “ευελιξία” του. Η επένδυση ή/και η διακόσμηση ενός χώρου με στοιχεία από ξύλο χαρίζει ένα καλαίσθητο και φυσικό αποτέλεσμα, το οποίο ταιριάζει τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε σύγχρονες κατασκευές. Για την παραγωγή διακοσμητικών ξύλινων πάνελ χρησιμοποιείται είτε συμπαγής (μασίφ) ξυλεία, είτε προϊόντα ξύλου.

Ένα νέο ξυλώδες προϊόν -το Weathertex®, που κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά- σε μορφή πάνελ, με ρητίνη τη φυσική λιγνίνη του ξύλου, το οποίο έχει καφετί χρώμα και βάφεται πολύ καλά, έχει δείξει εξαιρετική σταθερότητα διαστάσεων και διάρκεια στο χρόνο σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριό μας, στην Καρδίτσα. Το ινώδες προϊόν διατίθεται σε διακοσμητικά αρθρωτά πάνελ, ποικίλων μορφών (ανάλογα με το επίπεδο ‘’διαφάνειας’’, που επιλέγεται σε κάθε εφαρμογή).

Το εν λόγω προϊόν παράγεται από είδος ευκαλύπτου που προέρχεται από καλλιεργούμενες δασικές φυτείες (forest plantations). Η όλη του τεχνολογία είναι «πράσινη». Το ίδιο το εργοστάσιο έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα, η πρώτη ύλη ξύλου προέρχεται από τοπικές νόμιμες υλοτομίες και αποτελείται από «καθαρό» μείγμα πρώτων υλών, ‘’σκληρής’’ ξυλείας (πλατυφύλλων) από αειφορικώς διαχειριζόμενα δάση συμπεριλαμβανομένων και των υπολειμμάτων υλοτομίας. Οι φυσικές ίνες ξύλου αποτελούν το 97% του υλικού, χωρίς πρόσθετες επιβλαβείς συνθετικές χημικές ουσίες. Το καινοτομικό προϊόν δεν περιέχει φαινόλες, συνθετικές ρητίνες, επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), ούτε καρκινογόνες ουσίες, όπως λ.χ. φορμαλδεΰδη που είναι παρούσα σε πολλά συγκολλημένα προϊόντα ξύλου. Η πράσινη φιλοσοφία επεξεργασίας και παραγωγής διαμορφώνουν το οικολογικό προφίλ του συγκεκριμένου προϊόντος. Ξύλο ευκαλύπτου υπό υψηλή πίεση αποϊνώνεται ελαφρά χωρίς να απομακρυνθεί η λιγνίνη. Είναι θετικό ότι κατά την επεξεργασία, εκχυλίζονται από το ξύλο ενώσεις όπως π.χ. ημικυτταρίνες, άμυλο και πηκτινικές ενώσεις, οι οποίες εκ φύσης είναι ουσίες ευπρόσβλητες από μύκητες και ξυλοφάγα έντομα (σαράκι, τερμίτες). Στη συνέχεια οι ξυλώδεις ίνες συμπιέζονται σε ένα πάνελ, με διαδικασία «αυτοσυγκόλλησης» με τη φυσική λιγνίνη και έτσι παράγεται το πάνελ αυτό που έχει αρνητικό αποτύπωμα σε αντίθεση με το θετικό -επιβαρυντικό- αποτύπωμα οποιουδήποτε άλλου μεταλλικού ή πλαστικού υλικού.

Οι τεχνικές ιδιότητες του προϊόντος αυτού, π.χ. πυκνότητα, αντοχή σε εγκάρσιο εφελκυσμό, αντοχή σε κάμψη, μέτρο ελαστικότητας, διαστασιακή σταθερότητα, αντοχή στην υγρασία, θερμομονωτικότητα, είναι πολύ ικανοποιητικές, ενώ δοκιμές που έγιναν στο Παν. Θεσσαλίας, πιστοποίησαν ότι είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες στα κλιματικά περιβάλλοντα της χώρας μας και ιδίως της νότιας Ευρώπης. Τα πάνελ, τα οποία υφίστανται μηχανικές κατεργασίες όπως η μασίφ ξυλεία (βλ. κοπή, τρύπημα, λείανση, στερέωση), δύναται να φινιριστούν σε ποικίλους χρωματισμούς, γεγονός που συνιστάται έντονα  για τη χώρα μας. Mε κατάλληλη βαφή, αποτελεί ένα ποιοτικό και αξιόπιστο «πράσινο» και οικολογικό προϊόν, ιδίως σε εξωτερικές ή εσωτερικές επενδύσεις, σε πέργκολες και επενδύσεις τοιχοποιίας, σε εξωτερικά χωρίσματα και καφασωτά.

Το προϊόν αυτό παράγεται μέσω μιας κατοχυρωμένης τεχνολογίας στην Αυστραλία και η ‘’πράσινη’’ φιλοσοφία επεξεργασίας και παραγωγής του διαμορφώνουν ένα μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα του προϊόντος.