26ο Διεθνές Φόρουμ Ξυλείας | Συνεργασία ή θάνατος

Μια προειδοποίηση προς τον κατασκευαστικό κλάδο και τους προμηθευτές

Το παρόν άρθρο της  Paola Govoni συνοψίζει την ομιλία του Jochen M. Wilms της W Ventures GmbH του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια της 26ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φόρουμ Οικοδομικής Ξυλείας (IHF) που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου του 2022, με τη συμμετοχή 2.600 επισκεπτών και 175 συνεργαζόμενων εταιρειών-εκθετών κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεμιναρίων και περιόδων μελέτης συμμετείχαν κεντρικοί ομιλητές από τη βιομηχανία, το πανεπιστήμιο, καθώς και από αρχιτεκτονικά γραφεία και εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Μιλώντας για την ψηφιοποίηση

Η ομιλία «Συνεργασία ή θάνατος. Μια προειδοποίηση προς τη βιομηχανία κατασκευών και τους προμηθευτές» βασίζεται στο δεδομένο ότι η «ψηφιοποίηση» είναι το κύριο θέμα που διέπει κάθε συζήτηση σήμερα. Ολοένα και πιο συχνά, γνωστές εταιρείες εξαφανίζονται από το προσκήνιο, ενώ οι ψηφιακές εταιρείες έχουν πάρει την πρωτοκαθεδρία σε κύριους βιομηχανικούς τομείς, με την πανδημία της Covid-19 να ενισχύει περαιτέρω την τάση αυτή τα τελευταία χρόνια. Οι ψηφιακές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε διάφορα επίπεδα. Δεν είναι μόνο ένα ζήτημα επικοινωνίας μεταξύ των brand και των πελατών τους, αλλά αφορά επίσης τις διαδικασίες και τις αλληλεπιδράσεις στο εσωτερικό των εταιρειών.

Οι εταιρείες που δεν καταφέρνουν να πάρουν στα σοβαρά το ζήτημα της «ψηφιοποίησης» με όλες τις σχετικές αλλαγές και συνέπειες, σύντομα δε θα έχουν καμία ελπίδα. Η «Olin School of Business» προβλέπει ότι το 40% όλων των κορυφαίων εταιρειών που υπάρχουν σήμερα, θα εξαφανιστούν από την αγορά σε δέκα περίπου χρόνια.

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Exxon ή η Shell ήταν οι κορυφαίες στον κόσμο. Σήμερα, η κατάταξη των δέκα κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως περιλαμβάνει πολλές ψηφιακές εταιρείες. Η έκθεση του ΟΗΕ για την ψηφιακή οικονομία παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το διαδίκτυο και την ψηφιακή οικονομία. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέχουν το 90% του μεριδίου της αγοράς στην ψηφιακή αξιακή αλυσίδα. Καμία από τις επτά υπερπλατφόρμες: Microsoft, Apple, Amazon, Google, Facebook, Tencent και Alibaba δεν είναι ευρωπαϊκή.

Οι εταιρείες αυτές εφαρμόζουν μια κοινή προσέγγιση. Όλες τους ιδρύθηκαν στο πλαίσιο της «Νέας Ψηφιακής Οικονομίας», διαθέτουν ψηφιακό DNA και επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε πλατφόρμες, που επαναπροσδιόρισαν πλήρως την προσφορά και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των υπηρεσιών με έναν ριζικά νέο και ανατρεπτικό τρόπο. Το προοίμιο μιας τόσο ισχυρής ανάπτυξης ήταν η εύκολη, αποδοτική και διαισθητική χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών με δυνατότητα πρόσβασης από κινητά τηλέφωνα σε περιεχόμενο και υπηρεσίες. Ψηφιακές συσκευές όπως το iPhone, το iPad ή ο φορητός υπολογιστής χρησιμοποιούνται για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Οι αμερικανικές εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση σε πολλούς κύριους τομείς, ακολουθώντας μια κοινή προσέγγιση, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πριν από λίγα μόλις χρόνια. Σκεφτείτε μόνο την τεράστια δύναμη της Amazon στον τομέα της λιανικής πώλησης.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια, νέες πλατφόρμες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και στον τομέα της βιομηχανίας B2B.

Τι γίνεται με τις γερμανικές ή τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ένα τέτοιο σενάριο;

Υπάρχουν ορισμένες ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν αποκτήσει μεγάλη διεθνή φήμη. Βλέπουμε τις εταιρείες της Παλαιάς Οικονομίας να κινούνται προς τα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, κάνοντας τουλάχιστον τα πρώτα βήματα. Αλλά αυτό είναι μόνο η εξαίρεση στον κανόνα. Μόνο όσοι θα μπορέσουν να οικοδομήσουν βήματα δημιουργίας αξίας μέσω κατάλληλων πλατφορμών ή θα καταφέρουν να τις χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους στόχους, θα επιτύχουν στον ψηφιακό κόσμο.

Ο,τι μπορεί να ψηφιοποιηθεί, θα ψηφιοποιηθεί

Τα πάντα και κάθε διαδικασία που μπορεί να ψηφιοποιηθεί, θα ψηφιοποιηθεί στο μέλλον, ίσως από μια εταιρεία Startup που δεν υπάρχει ακόμα, ενώ οι εταιρείες παλαιού τύπου και τα παραδοσιακά προϊόντα και υπηρεσίες θα ανήκουν πια στο παρελθόν.

Δείτε την πληροφόρηση. Παλαιότερα ανατρέχαμε στους μεγάλους τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας, σήμερα έχουμε τη Wikipedia.

Δείτε την επικοινωνία. Παλαιότερα γράφαμε και στέλναμε γράμματα. Τώρα έχουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το WhatsApp.

Το Cloud είναι η νέα «βιβλιοθήκη» για την αποθήκευση κανονικών και ευαίσθητων δεδομένων. Η διαχείριση των υπηρεσιών ταξιδιού και αναψυχής, των μεταφορών, των οικιακών τραπεζικών υπηρεσιών και των συστημάτων υγείας μπορεί να γίνει μέσω εφαρμογών.

Σε επιχειρηματικούς τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης και τα συστήματα πληρωμών, οι ψηφιακοί παίκτες κατέχουν ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Εστιάζοντας στον κατασκευαστικό κλάδο και στην αγορά ακίνητων

Τι συμβαίνει σε άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός κλάδος και η αγορά ακινήτων; Προς το παρόν δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να γεφυρώσουν το χάσμα με τις άλλες πιο ψηφιοποιημένες βιομηχανίες. Η ψηφιοποίηση και οι πλατφόρμες της αξιακής αλυσίδας φαίνεται να απουσιάζουν από την οικονομία της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και οι πωλήσεις των κτιρίων δεν αποτελούν αντικείμενο ψηφιακής δικτυακής προσέγγισης. Αυτό θα αφήσει χώρο για μεγάλους ψηφιακούς παίκτες και επενδυτές όπως η Amazon, η Alphabet και η Apple, οι οποίοι αδημονούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή την αγορά. Εξειδικευμένες ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα αναλύουν ήδη όλες τις σημαντικές διαδικασίες στην ευρωπαϊκή οικονομία της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων, αναζητώντας νέες ψηφιακές ιδέες για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικά χρόνια η Amazon επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την εξαγορά μιας εταιρείας που παρήγαγε συστήματα ανοίγματος θυρών. Η Google επένδυσε σε μια εταιρεία με περισσότερους από 1.000 μηχανικούς στον τομέα του Έξυπνου Σπιτιού. Αυτές οι εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθούν συναφές δεδομένο και για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ήρθε η ώρα για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IOT)

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πρέπει να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μιας νέας και πιο ψηφιακής δικτυακής προσέγγισης, προκειμένου να κατοχυρώσουν τις δεξιότητές τους και να διατηρήσουν τον ρόλο τους στην καινοτομία και στην τεχνολογία. Ειδικότερα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IOT) αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τη διαδικασία ψηφιοποίησης της οικονομίας της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη.

Θέματα όπως η ενεργειακή απόδοση, οι έξυπνες και αυτοελεγχόμενες θερμικές επιστρώσεις με προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες και γεωπερίφραξη θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος στη βάση μιας στοχευμένης και προσανατολισμένης σε πλατφόρμες συνεργασίας των κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών, έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχει ψηφιακή στρατηγική, αλλά μόνο η σωστή στρατηγική σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Άλλη μια καλή συμβουλή για το τέλος: «Αν δεν το κάνεις τώρα, κάποιος άλλος θα το κάνει σίγουρα».