Ξύλινα κουφώματα: Το χρώμα είναι παντού!

Σκοπός ενός συστήματος βαφής είναι να προσφέρει προστασία στη κατασκευή, να το διακοσμεί, και να βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση.

Οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις βιομηχανίες επίπλων, στις κατασκευές κτιρίων και χρωμάτων, στα ηλεκτρονικά, στον κλάδο της γεωργίας, ακόμα και στη μικροηλεκτρονική, αλλά και στις σημάνσεις των οδών.

Η βασική δομή του συστήματος βαφής (χρώματος ) αποτελείται από τα παρακάτω:
Από το διαλύτη (Οργανικός ή νερό)
Από τον παράγοντα διαβροχής
Από τον παράγοντα στιλπνότητας
Από τις χρωστικές
Από το πυκνωτικό

Οι δυο βασικές κατηγορίες χρωμάτων ανάλογα με το διαλύτη
Οργανικά: Συμβατικά, για παράδειγμα η λαδομπογιά
Πλεονεκτήματα: μεγάλος ανοιχτός χρόνος επεξεργασίας (δεν στεγνώνουν γρήγορα), έχουν μεγάλη λαμπρότητα και έχουν μειωμένη αύξηση βένας
Μειονεκτήματα: υψηλός VOC (υψηλές εκπομπές ), κίνδυνος πυρκαγιάς, είναι επικίνδυνα για την υγεία, μη ελαστικά εύθραυστα

Υδατοδιαλυτά: Ακρυλικό χρώμα, βαφή-PU
Πλεονεκτήματα: Γρήγορος χρόνος στεγνώματος, δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, μόνιμη ελαστικότητα, καλή αντοχή στις καιρικές συνθήκες, εύκολη εφαρμογή, εύκολο καθάρισμα
Μειονεκτήματα: αύξηση βένας, μεγαλύτερη προσπάθεια λείανσης, γρήγορο στέγνωμα.

Το χρώμα και η εφαρμογή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή ενός ποιοτικού ξύλινου παράθυρου με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.

Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες  για την κατασκευή ενός ποιοτικού παράθυρου;

Επιλογή Ξυλείας
Προετοιμασία ξύλου
Κατασκευή
Βαφή και Εφαρμογή της βαφής
Υαλοπίνακες
Μεταφορά & Προστασία
Τοποθέτηση
Πρωτόκολλο Αποδοχής από τον πελάτη
Φροντίδα και συντήρηση

Επιλογή συστήματος βαφής: Ποιος είναι ο σκοπός ενός συστήματος βαφής στην κατασκευή ενός παράθυρου;

Το σύστημα βαφής:
Προστατεύει την επιφάνεια του ξύλου από την υγρασία
Προστατεύει την επιφάνεια του ξύλου από τις UV ακτίνες
Ρυθμίζει την διαπερατότητα της υγρασίας στο ξύλο
Αναβαθμίζει την επιφάνεια του ξύλου

Το σύστημα βαφής δεν μπορεί:
Να στεγνώσει ένα υγρό ξύλο
Να προσφέρει προστασία σε μία άσχημα σχεδιασμένη κατασκευή
Δεν είναι για πάντα σταθερό χωρίς συντήρηση

Πρέπει να έχετε κατά νου πως ανάλογα με την ξύλινη κατασκευή θα πρέπει να επιλέγουμε το κατάλληλο προϊόν, αλλά και το ανάλογο σύστημα βαφής.

Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες των ξύλινων κατασκευών;
Σταθερή κατασκευή (παράθυρα, πόρτες)
Ημισταθερή κατασκευή (ξύλινα σπίτια, ξύλινες επενδύσεις κ.α.)
Μη σταθερή κατασκευή (φράχτες, πέργκολες κ.α.)

Θα εξετάσουμε τις σταθερές κατασκευές που είναι τα παράθυρα και οι πόρτες και αρχικά να γίνει η επιλογή της κατάλληλης ξυλείας, μιας και δεν κάνουν όλα τα είδη ξύλου για την κατασκευή παραθύρων. Διαφορετικές ευρωπαϊκές οδηγίες καθορίζουν την καταλληλότητα της αντίστοιχης ξυλείας ανάλογα με την   σταθερότητά του (ΕΝ350-2016), την αντίσταση απορρόφησης υγρασίας και κατ’ επέκταση της εμφάνισης μυκήτων, αλλά και του  σαπίσματος.

Οι κατηγορίες της ξυλείας είναι πέντε
Βαθμολόγηση σύμφωνα με DIN EN 350
class 1: πολύ σταθερό
class 2: σταθερό
class 3: μέτρια σταθερό
class 4: λίγο σταθερό
class 5: μη σταθερό

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν μόνο τα τμήματα του ξύλου τα οποία προέρχονται από την «καρδιά» (Heart wood) του κορμού και όχι από τα εξωτερικά τμήματα (sap wood-σομφόξυλο)

Oι κατηγορίες 1 και 2 είναι κατάλληλες για την κατασκευή παραθύρων, ενώ οι κατηγορίες 3-5 θα πρέπει να υποστούν κατάλληλη χημική επεξεργασία σύμφωνα με EN599 και DIN 68800 part 3.

Παράθυρο το οποίο δεν έχει υποστεί χημική προστασία με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυκήτων

Σωστός σχεδιασμός των προφίλ

Οι κοφτερές γωνίες διώχνουν την βαφή, εκεί το πάχος της βαφής είναι κάτω από το 10% της επιθυμητής στρώσης. Καλή κάλυψη με βαφή γίνεται μόνο σε στρογγυλεμένες γωνίες.

Προστασία σόκορων
Ένα ευάλωτο σημείο των ξύλινων παραθύρων είναι τα σόκορα. Βάση στατιστικών το μεγαλύτερο ποσοστό παραθύρων που έχουν υποστεί ζημιές προέρχονται από την μη αποτελεσματική προστασία των σόκορων.

Υπάρχουν κατάλληλα προϊόντα τα οποία μπορούμε να τα εφαρμόσουμε μετά τον εμποτισμό και το αστάρωμα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την βαφή και το παράθυρο.

Ας παρατηρήσουμε δύο κομμάτια από ξύλο τα οποία τοποθετήθηκαν σε λεκάνη με  χρωματισμένο νερό. Στο ένα έχει γίνει εφαρμογή του ειδικού μονωτικού ενώ στο άλλο όχι. Βλέπετε την έντονη εισροή νερού σε αυτό που δεν προστατεύτηκε.

Επιλογή συστήματος βαφής: Βερνίκι ή λάκα;
Πολλές φορές θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των δύο ανάλογα με την καταπόνηση που θα έχουν τα παράθυρα και οι πόρτες εκεί που θα τοποθετηθούν. Οι λάκες έχουν πάντα μεγαλύτερη αντοχή στην UV ακτινοβολία, ενώ τα βερνίκια θα πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές έτσι ώστε να φιλτράρουν καλύτερα την ακτινοβολία. Τα άχρωμα και τα ελαφρώς χρωματισμένα έχουν χαμηλή προστασία.

Ενώ τα πολύ σκούρα χρώματα προστατεύουν καλύτερα αλλά έχουν το μειονέκτημα της συγκράτησης της ακτινοβολίας με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ξύλου(έως και 800). Επομένως η επιλογή θα πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά.

Εφαρμογή χρώματος

Μετά την επιλογή του χρώματος, θα πρέπει να γίνει και η σωστή εφαρμογή του. Η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού –πιστόλι βαφής, μπέκ κ.λ.π. (σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες του χρώματος), αλλά και οι κατάλληλες συνθήκες μέσα στο βαφείο εγγυώνται την σωστή εφαρμογή του χρώματος .Οι συνθήκες αυτές είναι:
Υγρασία αέρα: 60 – 70 %
Θερμοκρασία αέρα: 15 – 25 °C
Θερμοκρασία υλικών: 15 – 25 °C
Αλλαγή αέρα χώρου: 15 φορές ανά ώρα
Χρόνος ξεκούρασης: περίπου 15 λεπτά, μετά την εφαρμογή του εμποτισμού και τελικής βαφής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια ομοιόμορφη και ομοιογενή στρώση βαφής χωρίς φυσαλίδες.

Βλέπουμε ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα ενός σύγχρονου ξύλινου παράθυρου υψηλής ποιότητας

Συμπέρασμα;
Ένα καλό χρώμα από μόνο του δεν φτιάχνει ένα καλό παράθυρο!