Γιατί ξύλινο κούφωμα;

Το ξύλο έχει απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογών και θεωρείται ενδεδειγμένο δομικό υλικό. Στην περίπτωση των ξύλινων κουφωμάτων, αυτά προσφέρουν ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, το ξύλο, όντας κακός αγωγός της θερμότητας, δεν επιτρέπει στη ζέστη (το καλοκαίρι) ή το κρύο (το χειμώνα) να εισέλθει, εξασφαλίζοντας ιδανική θερμοκρασία στο χώρο σας.

Το ξύλο είναι οικολογικό προϊόν, το οποίο παράγεται από το δάσος με αειφορική διαχείριση, δηλαδή αναπαράγεται συνεχώς αρκεί να γίνεται σωστή εκμετάλλευση του δάσους σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης της δασοπονίας. Είναι προϊόν ζεστό, μονωτικό, δεν οξειδώνεται, διαθέτει αισθητική υπεροχή, έχει εντυπωσιακή μηχανική αντοχή κι ελαστικότητα σε σχέση προς το βάρος του, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, με αντοχή στη φωτιά όταν έχει μεγάλες διαστάσεις, με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης. Η φύση παράγει το ξύλο με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Έτσι το ξύλο είναι πηγή ενέργειας.

Ακόμη και από τα υπολείμματα κατεργασίας του με τη διαδικασία της πυρόλυσης παράγουμε στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα (συνθετικό πετρέλαιο, ξυλαέριο, πυρολυτικό λάδι, ξυλοκάρβουνα κ.α.).

Τα πλεονεκτήματα του ξύλου είναι αρκετά κι ιδιαίτερα όπως:

• Κορυφαίες θερμομονωτικές ιδιότητες
• Εξαιρετικές ηχομονωτικές ιδιότητες
• Άριστες μηχανικές ιδιότητες
• Υψηλή αισθητική και διαχρονική αξία λόγω της σχεδίασής του
• Πιο “ζεστό” υλικό σε σύγκριση με άλλα υλικά.

Σε αντιδιαστολή με τα κουφώματα από άλλα υλικά, τα ξύλινα κουφώματα μπορούν να μείνουν πάντα καινούρια μετά από απλή συντήρηση.

Ξύλο, ένα άριστο υλικό!

Για την ακρίβεια όπως ένα δώρο της φύσης στον άνθρωπο, είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για κουφώματα και άλλες δομικές κατασκευές. Το ξύλο είναι 1.800 φορές πιο θερμομονωτικό από το αλουμίνιο. Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η χρήση ξύλινων κουφωμάτων σε ένα κτίριο αυτόματα µειώνει την κατανάλωση ενέργειας που αυτό θα χρειαστεί για να θερµανθεί το χειµώνα ή να ψυχθεί το καλοκαίρι. Επιπροσθέτα, τα προηγµένα τεχνολογικά υλικά που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή ενός σύγχρονου ξύλινου κουφώµατος όπως είναι τα διπλά θερµοµονωτικά τζάµια και τα µέσα στεγάνωσης των αρµών, αυξάνουν ακόµα περισσότερο τις θερµοµονωτικές ικανότητες των κουφωµάτων δηµιουργώντας µε τον τρόπο αυτό ένα άριστο αποτέλεσµα. Για την κατασκευή κουφωμάτων χρησιμοποιείται σήμερα τρικολλητό ξύλο (3 τεμάχια συγκολλημένα με τις ίνες παράλληλα) από δρυς, πεύκο, καστανιά, iroko, niangon, meranti και άλλα ξύλα που εγγυώνται υψηλή ποιότητα, διάρκεια, σταθερότητα στις διαστάσεις, εύκολο χειρισμό, χωρίς στρεβλώσεις και παραμορφώσεις.

Μεγάλη διάρκεια ζωής!

Αν τα ξύλινα κουφώματα συντηρούνται σωστά, η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγάλη. Βέβαια αυτό που λένε οι κατασκευαστές τους, είναι πως τα κουφώματα που προστατεύονται από βροχή και ήλιο, η διάρκεια ζωής τους είναι απεριόριστη. Η συντήρηση των σύγχρονων ξύλινων κουφωμάτων από τον χρήστη είναι απλή διαδικασία και μπορεί να γίνει με άνεση χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία.

Ηχοµονωτική ικανότητα

Το ξύλο παρουσιάζει πολύ καλές ηχοµονωτικές ιδιότητες που δεν τις διαθέτουν τα άλλα υλικά. Λόγω της πορώδους δοµής του περιλαµβάνει στη µάζα του αρκετό ποσοστό κενών χώρων, καθένα από τα οποία «παγιδεύει» τον ήχο και µειώνει την αντήχηση. Αυτό το κάνει µοναδικό υλικό για χρήση σε κούφωµα, αν αναλογιστεί κανείς τους θορύβους των πόλεων και την ανάγκη για ησυχία και ηρεµία που όλοι θέλουµε να έχουµε όταν επιστρέφουµε στο σπίτι µας. Σήµερα, κατασκευάζονται ειδικές ηχοµονωτικές πόρτες σε µορφή ολόσωµης κατασκευής µε αλλεπάλληλες στρώσεις, µε την παρεµβολή ηχοµονωτικού πυρήνα µεταξύ δύο ξύλινων πετασµάτων που µειώνουν στο ελάχιστο το θόρυβο. Όσον αφορά στην κατασκευή των παραθύρων τα διπλά τζάµια ή τα πολλαπλά µε εσωτερικό διάκενο ή αδρανές αέριο, τα υαλοπετάσµατα µεγάλου πάχους και οι σύνθετοι υαλοπίνακες µε στρώσεις γυαλιού και ενδιάµεσες ακουστικές µεµβράνες χρησιµοποιούνται στην κατασκευή ξύλινων κουφωµάτων και αυξάνουν σηµαντικά την ηχοµονωτική ικανότητά τους.

Που υπερτερεί το ξύλινο κούφωμα συγκριτικά με άλλα υλικά;

Το ξύλο είναι 1800 φορές πιο θερμομονωτικό από το αλουμίνιο. Το πλέον κοινό κούφωμα στη χώρα μας είναι αυτό του αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή, που δρα θερμοσυσσωρευτικά, «αποθηκεύοντας» στην ουσία το ψύχος ή τη θερμότητα μέσα του, αυξάνοντας έτσι το κόστος ελέγχου της θερμοκρασίας ενός εσωτερικού χώρου.

Το ξύλο παρουσιάζει πολύ καλές ηχομονωτικές ιδιότητες που δεν τις διαθέτουν τα άλλα υλικά. Λόγω της πορώδους δομής του περιλαμβάνει στη μάζα του αρκετό ποσοστό κενών χώρων, καθένα από τα οποία παγιδεύει τον ήχο και μειώνει την αντήχηση. Επιπλέον, τα διπλά θερμομονωτικά τζάμια και τα μέσα στεγάνωσης των αρμών, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις θερμομονωτικές ικανότητες των ξύλινων κουφωμάτων.

Στον αντίποδα, η παραγωγή παραθύρων από PVC απαιτείται 8 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα χρειαστεί για να παραχθεί ένα ξύλινο,σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό WWF. Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου είναι ακόμα υψηλότερη από του PVC αφού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού για την ηλεκτρόλυση του στοιχείου από τις πρώτες ύλες του.

Ιδιότητες Ξύλο Αλουμίνιο – Μέταλλα
1.     Πυκνότητα 400 – 500 Kg/m3 Μέταλλα: 7.800 Kg/m3

Αλουμίνιο: 2.700 Kg/m3

2.     Παγκόσμια αποθέματα πρώτων υλών Βιολογικό προϊόν αειφορίας Ο βωξίτης (αλουμίνιο) εξαντλείται μέχρι το 2050
3. Εκλυόμενο CO2/m3

προϊόντος

Το δάσος δεσμεύει 1 τόνο CO2 από την ατμόσφαιρα και αποδίδει 2.000 kWh για την παραγωγή 1 m3 ξύλου

 

200 τόνοι CO2/m3

 

4. Κατανάλωση ενέργειας για 1 m3

 

180 KWh/ m3 ξυλείας

 

Για το χάλυβα: 8.700 KWh/ m3 Στην Ελλάδα το εργοστάσιο αλουμίνας καταναλώνει το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ
5. Παραγόμενα προϊόντα μετά από επεξεργασία Από τα 2.000 είδη ξύλων που χρησιμοποιούνται παράγονται πάνω από 2.500 προϊόντα με μηχανική & χημική επεξεργασία Από το βωξίτη παράγεται ένα προϊόν, το αλουμίνιο
6. Απόβλητα – παραπροϊόντα Δεν υπάρχουν απόβλητα. Η φθορά κατά την κατεργασία του ξύλου είναι πρώτη ύλη για αξιοποίηση Για το αλουμίνιο: Η κόκκινη λάσπη που ρυπαίνει τη θάλασσα και το έδαφος & δηλητηριώδη αέρια. Για το ατσάλι:  Αιωρούμενα σωματίδια, μη σιδηρούχα μέταλλα, κυανίδιο, φαινόλες, αλογονομένα οργανικά, σουλφίδια, αμμωνία κ.α.
7. Απαιτήσεις σε νερό Το ξύλο παράγεται από τη φύση. Για την κατεργασία του απαιτούνται ελάχιστες ποσόττηες νερού Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού.

Οικολογία

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η αποψίλωση (ολική υλοτομία των δέντρων), η καταστροφή των τροπικών και άλλων αρχέγονων δασών και η μη αειφορική διαχείριση (διαχείριση με τρόπο ώστε να μη μειώνεται ο δασικός πλούτος) της πλειοψηφίας των δασών του πλανήτη, είναι παράγοντες που οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιων οργανισμών δασικής πιστοποίησης της σωστής διαχείρισης, προωθώντας την ιδέα εφαρμογής των αρχών αειφορικής διαχείρισης των δασικών εκτάσεων. Οι δυο βασικότεροι είναι το F.S.C. (Forest Stewardship Council – Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών, www.fsc.org) και το P.E.F.C. (Program for the Endorsement of Forest Certification – Πρόγραμμα για την προώθηση της δασικής πιστοποίησης, www.pefc.org).

Έτσι, σήμερα, σε δεκάδες χώρες υπάρχουν εκατομμύρια στρέμματα πιστοποιημένων δασικών εκτάσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του P.E.F.C. ή του F.S.C. από τα οποία παράγονται εκατομμύρια κυβικά πιστοποιημένης ξυλείας που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά. Συμπερασματικά, καταλήγει κανείς πως χρησιμοποιώντας ξύλινα προϊόντα, βοηθούμε την ανάπτυξη των δασών και δε συμβάλουμε στην καταστροφή τους.

Μύθοι και πραγματικότητα για τα ξύλινα κουφώματα!

Στο παρελθόν τα κουφώματα δεν έτυχαν της σωστής αποδοχής από το αγοραστικό κοινό. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες δύο από τους οποίους – ίσως και οι σημαντικότεροι- είναι η ελλιπής γνώση των δυνατοτήτων του ξύλου ως υλικό αλλά και η μη σωστή ενημέρωση σχετικά με τις νέες μεθόδους κατασκευής των κουφωμάτων με σύγχρονο εξοπλισμό που διασφαλίζει την καλή τους ποιότητα. Οι επαναστατικές τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής που εφαρμόζονται από τις βιομηχανίες κουφωμάτων δίνουν μια νέα ώθηση στο ξύλινο κούφωμα και αποκαθιστούν την αλήθεια για το υλικό αυτό. Στην προσπάθεια της αποκατάστασης της αλήθειας συγκεντρώθηκαν οι μύθοι και οι ανακρίβειες που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί με ταυτόχρονη διατύπωση της αλήθειας για τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα.

Μύθος 1: Τα ξύλινα κουφώματα είναι ακριβά και η συντήρηση κοστίζει

Τι ισχύει;

Το πως ορίζουμε κάτι ακριβό, έχει να κάνει πέρα από το κόστος κατασκευής και με το κόστος χρήσης του. Αναλογιζόμενοι λοιπόν την οικονομία σε ενέργεια που παρέχει ένα ξύλινο κούφωμα, τότε φυσικά το κόστος του είναι αρκετά μειωμένο συγκριτικά με άλλα προϊόντα, που σίγουρα στερούνται αισθητικής αξίας. Αναφορικά με τη συντήρησή τους οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής έχουν μειώσει την ανάγκη για συντήρηση στο ελάχιστο. Βέβαια μετά τη συντήρηση τα κουφώματα επανέρχονται στην κατάσταση που αγοράστηκαν σε αντίθεση με ανταγωνιστικά υλικά που δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης και στα οποία εμφανίζεται μη αναστρέψιμη αλλοίωση του χρώματος είτε της μοριακής δομής τους.

Μύθος 2: Τα ξύλινα κουφώματα σαπίζουν

Τα ξύλινα κουφώματα έχουν καλές εγγυήσεις. Mια εταιρεία κατασκευής ξύλινων κουφωμάτων παρέχει εγγύηση η οποία συνήθως έχει διάρκεια έως 10 έτη. Ένας μέσος όρος εκτιμήσεων για την ελάχιστη διάρκεια ζωής για τα ξύλινα κουφώματα φτάνει τα 35 χρόνια. Διάστημα το οποίο μπορεί να παραταθεί κατά πολύ παραπάνω, με μια απλή συντήρηση και ενδεχομένως μια επαναβαφή. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τα άριστα διατηρημένα ξύλινα κουφώματα που υπάρχουν σε ιστορικές κατοικίες ή μοναστήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα.

Μύθος 3: Τα ξύλινα κουφώματα είναι εύφλεκτα

Πρέπει να γνωρίζετε πως το ξύλο δεν είναι εύκολο να αναφλεγεί και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν από 370 – 500ο C. Tα ξύλινα μέρη καίγονται δύσκολα και η αντοχή τους ελαττώνεται βαθμιαία σε σύγκριση με τα μέταλλα τα οποία, κάμπτονται με την επίδραση μεγάλων θερμοκρασιών που συνήθως αναπτύσσονται σε μια πυρκαγιά. Ταυτόχρονα λόγω της μικρής θερμοαγωγιμότητας και της μεγάλης ειδικής θερμότητας του ξύλου, απανθρακώνεται μόνο ένα επιφανειακό στρώμα το οποίο λειτουργεί ως θερμομονωτικό και καθυστερεί την πρόοδο της καύσης.

Μύθος 4: Τα ξύλινα κουφώματα δεν έχουν καλή μόνωση

Tα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα παράγονται με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους που τους διασφαλίζουν άριστη ποιότητα. Xάρις στην υψηλή τεχνολογία παραγωγής τους και στα σύγχρονα υλικά κατασκευής τους μπορούν να προσφέρουν απόλυτη στεγανότητα, θερμομόνωση και ηχομόνωση. Oι ιδιότητες αυτές των ξύλινων κουφωμάτων επιβεβαιώνονται και πιστοποιούνται από εργαστηριακές δοκιμές. Tα στοιχεία αυτά μπορεί να τα ελέγξει ο ίδιος ο καταναλωτής, απευθυνόμενος στην κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να κάνει την πιο σωστή επιλογή.