Σημαντικά τα υλικά που απαρτίζουν τα ξύλινα κουφώματα & η συντήρηση!

Τα σύγχρονα ξύλινα και πιστοποιημένα κουφώματα κατασκευάζονται από ποιοτικά υλικά, ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά τους και η αξεπέραστη αντοχή τους στο χρόνο. Όμως καταλυτικό ρόλο παίζει κι η συντήρηση που προσφέρεται στο κούφωμα!

Οι νέες τεχνολογίες κατασκευής και βαφής έχουν εξαλείψει την ανάγκη για τη συντήρησή τους, έτσι τα σύγχρονα ξύλινα κουφώµατα µπορούν να µείνουν πάντα καινούρια µε απλή φροντίδα και καθαριότητα. Στην κατασκευή των ξύλινων κουφωµάτων σήµερα εφαρµόζονται επαναστατικές τεχνολογικές µέθοδοι παραγωγής µε τη χρήση σύγχρονου µηχανολογικού εξοπλισµού, που διασφαλίζει άριστη ποιότητα. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω είναι τα κουφώµατα να έχουν άριστη ποιότητα και αξεπέραστη αντοχή στο χρόνο.

Η ανάγκη για µεγάλη φυσική αντοχή των κουφωµάτων, κυρίως αυτών που προορίζονται για εξωτερική χρήση, καθώς έρχονται αντιμέτωπα µε αντίξοες καιρικές συνθήκες, θεωρείται απαραίτητη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η επιλογή του κατάλληλου βερνικιού και η τεχνολογία βαφής, παράγοντες που παρατείνουν τη ζωή των ξύλινων κουφωµάτων, προστατεύοντάς τα από τις αυξοµειώσεις της υγρασίας αλλά και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Oι σύγχρονες βαφές των ξύλινων κουφωµάτων είναι υδατοδιαλυτές, δηλαδή έχουν σαν βάση τους το νερό, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και µη τοξικές για τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, είναι ειδικά προσαρμοσμένες για το μεσογειακό κλίμα της χώρας επιμηκύνοντας έτσι σημαντικά το µέσο όρο ζωής των ξύλινων κουφωµάτων. Η εφαρµογή τους γίνεται µέσω ηλεκτροστατικών συστηµάτων βαφής, µέθοδο που προσφέρει τόσο υψηλή ποιότητα αποτελέσµατος όσο και οµοιογένεια στην κατανοµή των συστατικών τους ακόµα και στα πιο δυσπρόσιτα σηµεία του κουφώµατος.

Ύψιστης σημασίας και οι μηχανισμοί των ξύλινων κουφωμάτων!

Το δικό τους καταλυτικό ρόλο σε ότι αφορά την κατασκευή του ξύλινου κουφώματος, έχουν κι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται και απαρτίζουν ένα ξύλινο κούφωμα. Οι µηχανισµοί που πρέπει να χρησιµοποιούνται στα ξύλινα κουφώµατα επιβάλλεται να είναι προηγµένης τεχνολογίας µε µεγάλο δείκτη αντισκωριακής προστασίας. Χαρακτηριστικό απαραίτητο για τη χώρα µας που έχει υψηλή υγρασία ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης, έχουν µεγάλη διάρκειας ζωής, υψηλό δείκτη ασφαλείας και είναι κατάλληλοι για όλους τους τύπους ανοίγματος κουφωμάτων, όπως ανοιγόµενα, ανακλινόµενα, συρόµενα, πτυσσόµενα κ.λπ. καθώς και για όλα τα σχήματα κυκλικά, ορθογώνια, τραπέζια, τριγωνικά κ.λπ. Τέλος, τόσο τα λάστιχα όσο και τα τζάµια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή είναι τέτοια ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο την απώλεια ή πρόσληψη θερµοκρασίας σε έναν εσωτερικό χώρο, μειώνοντας το κόστος ψύξης ή θέρμανσης.

Στεγανοποιητικά

Η στεγανότητα του κουφώματος επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εφαρμογή και σφράγιση των αρμών που δημιουργούνται μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του κουφώματος (πλαίσιο υαλοπίνακα, πλαίσιο φύλλου, κλπ) και μεταξύ του κουφώματος και της τοιχοποιίας.

Για τη στεγάνωση του σημείου επαφής φύλλου-πλαισίου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλο ελαστικό υλικό το οποίο να παρέχει την απαιτούμενη στεγανότητα και να είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, ιδίως στην ηλιακή ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως ως στεγανωτικά εξωτερικών κουφωμάτων είναι το EPDB και το PVC τα οποία λειτουργούν και ως αποσβεστήρες κραδασμών ή κρούσεων.

Στα ανοιγόμενα συστήματα χρησιμοποιούνται τα λάστιχα στεγάνωσης τα οποία συμπιέζονται αεροστεγώς κατά το κλείσιμο του φύλλου. Αντίστοιχα, στα συρόμενα χρησιμοποιούνται είτε βουρτσάκια (τσιμούχες) είτε ειδικά ελαστικά παρεμβύσματα που εξασφαλίζουν καλύτερη αεροστεγανότητα στο σύστημα χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των φύλλων. Τα ελαστικά παρεμβύσματα είναι απαραίτητο να μπορούν να αντικαθίστανται εύκολα, διότι ο χρόνος ζωής τους είναι μικρότερος από τη ζωή του υπόλοιπου κουφώματος. Τα στεγανωτικά πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η αντικατάστασή τους όταν φθαρούν. Στα σημεία ένωσης δύο λάστιχων πρέπει να τοποθετείται ειδική γόμα συγκράτησης, η οποία δεν θα αφήνει κενά μεταξύ τους ή μέσω τοπικού βρασμού και τήξης των ελαστικών. Στις γωνίες μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική ή να τοποθετηθούν ελαστικά σχήματος Γ, τα οποία εφαρμόζονται ειδικά για γωνιές.

Μηχανισμοί λειτουργίας στα ξύλινα κουφώματα

Βασικό ρόλο στα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα  έτσι ‘ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής για θερμομόνωση, ηχομόνωση κυρίως όμως  για ασφάλεια παίζουν οι μηχανισμοί κουφωμάτων.

Μηχανισμοί ανοιγώμενων – ανακλινόμενων κουφωμάτων!

Το πρόγραμμα των μηχανισμών  ανοιγωμένων – ανακλινομένων κουφωμάτων περιλαμβάνει μία πλήρη σειρά συστημάτων που καλύπτουν όλους  τους  λειτουργικούς  τύπους κουφωμάτων όπως:

Μονόφυλλα                                 Κυκλικά

Δίφυλλα                                       Ορθογώνια τραπέζια

Τρίφυλλα                                     Συνδυασμούς

Από την φύση τους οι σύγχρονοι μηχανισμοί ανοιγωμένων-ανακλινομένων κουφωμάτων λόγο των πολλαπλών σημείων κλειδώματος, αποτρέπουν τις στρεβλώσεις των ξύλινων πλαισίων των φύλλων διατηρώντας σταθερή την επαφή τους στην κάσα σε όλα τα σημεία.

Ένα από τα πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά των μηχανισμών είναι η αντοχή τους στην οξείδωση, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελληνική αγορά. Η αντιοξειδωτική προστασία ελέγχεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΝ 1670 και κατηγοριοποιείται σε 5 επίπεδα με ανώτερο το επίπεδο 5 ( Class 5 ).

Οι μηχανισμοί εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή λειτουργία των κουφωμάτων και κυρίως τις υψηλές επιδόσεις τους σε θερμομόνωση και ηχομόνωση. Τα πολλαπλά σημεία κλειδώματος, τα κλείστρα ασφαλείας τύπου – μανιτάρι σε συνδυασμό με τα ατσάλινα ( steel ) αντικρίσματα στην κάσα εξασφαλίζουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας ( RC 3 ) στα ξύλινα κουφώματα. Πάντα βέβαια με την χρήση χερουλιού με κλειδί, υψηλής αντοχής ( 100Nm ). Τα πολλά σημεία ρύθμισης τόσο στους μεντεσέδες όσο και στα κλείστρα εξασφαλίζουν την συνεχή και πλήρη επαφή του φύλλου στην κάσα σε όλα τα σημεία με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές επιδόσεις σε θερμομόνωση και ηχομόνωση. Επίσης καθιστά την χρήση των κουφωμάτων πολύ εύκολη και άνετη ακόμη και σε άτομα με μειωμένες σωματικές δυνάμεις .

Πιστοποιημένοι για 100,130 και 200 Kg βάρος φύλλου και για μέγιστο πλάτος 1400 mm και ύψος 2400 mm εξυπηρετούν κάθε σύγχρονη λειτουργική απαίτηση για μεγάλα ανοίγματα και ειδικά τζάμια.

Ένα πλήρες πρόγραμμα περιφερειακών εξαρτημάτων δίνουν αξιόπιστες λύσεις για ασφαλή και άνετη χρήση των κουφωμάτων σε χώρους με ειδικές απαιτήσεις όπως παιδικά δωμάτια, δωμάτια ηλικιωμένων κλπ.

Επιπλέον με την δυνατότητα να λειτουργούν σε δύο άξονες επιτρέπουν στα φύλλα τόσο να ανοίγουν όσο και να ανακλίνονται με αποτέλεσμα τον επαρκή αερισμό του χώρου χωρίς σημαντική απώλεια θερμότητας.

Πόσο σημαντικά είναι τα τζάμια του ξύλινου κουφώματος;

Όσοι είχατε την ατυχία να έχετε υπάρξει σε χώρο με παλιά κουφώματα με μονά τζάμια, θα θυμάστε σίγουρα την ανεπαρκή ηχομόνωση που προσφέρανε, όπως και τη θερμομόνωση που παρείχαν. Χαρακτηριστικά που τα διπλά τζάμια προσφέρουν με άνεση και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας ενός χώρου. Τα κουφώματα με διπλά τζάμια αποτελούνται από δυο τζάμια που χωρίζονται μεταξύ τους από κενό ή κάποιο αδρανές αέριο. Τα τζάμια συνδέονται με ένα ειδικό αποστάτη, δημιουργούν ένα σώμα και ενσωματώνονται στο πλαίσιο του κουφώματος που μπορεί να είναι μεταλλικό, πλαστικό ή ξύλινο για τη δική μας περίπτωση.

Προφέρουν τα διπλά τζάμια εξοικονόμηση ενέργειας;

Οι διπλοί υαλοπίνακες κρατούν την ζέστη ή την δροσιά μέσα στο σπίτι ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Προσφέρουν μια επιπλέον θερμομόνωση και βελτιώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου η άλλης μορφής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση του σπιτιού. Παράλληλα με την εγκατάσταση σύγχρονων κουφωμάτων μειώνεται και ο κρύος αέρας που μπαίνει στο σπίτι μέσα από τις χαραμάδες και αυξάνει το κόστος θέρμανσης.

Ο τρόπος κατασκευής των κουφωμάτων με διπλούς υαλοπίνακες δημιουργεί μια αεροστεγή κατασκευή που εμποδίζει την θερμότητα να φύγει μέσα από το σπίτι. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο της συγκέντρωσης όλης της θερμότητας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει η δυνατότητα επίστρωσης της επιφάνειας του τζαμιού με οξείδια μετάλλων. Με αυτόν τον τρόπο η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στο περιβάλλον και δεν συγκεντρώνεται μέσα στο σπίτι.

Διπλά τζάμια και Ασφάλεια – Triplex ή Securit;

Σε ότι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο την αντίσταση σε κλοπή όσο και την προστασία των ένοικων από θραύση του γυαλιού.

Η κατασκευή των σύγχρονων κουφωμάτων με διπλά τζάμια προστατεύει το σπίτι από κλοπές.

  • Τα σύγχρονα κουφώματα κατασκευάζονται με συστήματα ασφαλείας πολλαπλών κλειδωμάτων.
  • Η κάσα του κουφώματος είναι στερεωμένη με αγκύρια στους τοίχους του σπιτιού.
  • Τα κουφώματα είναι έτσι φτιαγμένα έτσι ώστε το τζάμι να μην μπορεί να αφαιρεθεί από το εξωτερικό του σπιτιού.
  • Το γυαλί από μόνο του είναι πολύ πιο ανθεκτικό στο σπάσιμο από ότι στα παλιά μονά τζάμια.

Τώρα όσον αφορά την ασφάλεια από θραύση τα διπλά τζάμια είναι ο σίγουρος νικητής. Τα τζάμια του κουφώματος μπορούν και πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια σε θραύση. Οι βασικοί τύποι που δουλεύονται στην αγορά είναι τα Triplex και τα Securit. Τα Triplex κατασκευάζονται από δυο ή περισσότερα γυαλιά. Τα γυαλιά αυτά συνδέονται με μια ειδική μεμβράνη. Σε περίπτωση θραύσης το γυαλί μένει στην θέση του. Η ειδική αυτή μεμβράνη βινυλίου το συγκρατεί μειώνοντας έτσι το ρίσκο σοβαρών τραυματισμών καθιστώντας τα ιδανικά για σπίτι. Το Securit είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικά από τα κοινά τζάμια. Υπόκεινται ειδική επεξεργασία σε φούρνο που αυξάνει τη μηχανική αντοχή τους, ενώ όταν σπάσει ένα τζάμι Securit σπάει σε μικρά κυματάκια που δεν είναι αιχμηρά. Για την εφαρμογή τους σε κουφώματα, τα Securit είναι πιο ελαφριά σε βάρος και δεν επιβαρύνουν τους μηχανισμούς του κουφώματος.

Τι ισχύει με τα βερνίκια στα ξύλινα κουφώματα;

Το βερνίκι αποτελεί το «ρούχο» και την προστασία του ξύλου και προστατεύει το ξύλινο κούφωμα που έχει ανάγκη από την κατάλληλη προστασία. Η προστασία αυτή παρέχεται από τα σύγχρονα υδατοδιαλυτά βερνίκια με τα οποία επενδύονται τα ξύλινα κουφώματα. Ένα από τα προβλήματα το οποίο προσπαθούμε να ελέγξουμε με το πέρασμα του βερνικιού είναι η υγροσκοπικότητα. H ιδιότητα του ξύλου δηλαδή να προσλαμβάνει ή να αποβάλλει υγρασία, αυξάνοντας ή μειώνοντας τις διαστάσεις του αντίστοιχα, ανάλογα πάντα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στις οποίες εκτίθεται. Επίσης προσπαθούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής του ξύλου από μύκητες, έντομα ή άλλους μικροοργανισμούς. Για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω ενδεχόμενα προβαίνουμε στον εμποτισμό του ξύλου, αφού βέβαια έχουμε ολοκληρώσει την ξήρανσή του, έτσι ώστε η υγρασία του να κυμαίνεται από 10% έως 12%. Τα σύγχρονα υδατοδιαλυτά υλικά εμποτισμού προσφέρουν άριστη προστασία από μύκητες κυάνωσης και σήψης, ενώ παράλληλα μειώνουν την απορρόφηση της υγρασίας, ακόμα και στις ευαίσθητες περιοχές του ξύλου (σόκορο). Τα σύγχρονα βερνίκια εξωτερικών κουφωμάτων ανταποκρίνονται με επιτυχία στις απαιτήσεις ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας, προσφέροντας τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Ελαστικότητα
  • Διείσδυση και προσκόλληση στη δομή του ξύλου
  • Διαπερατότητα στους υδρατμούς, έτσι ώστε η υγρασία εντός του ξύλου να μεταφέρεται προς τα έξω

Όλα αυτά τα προϊόντα πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας, ενώ παράλληλα είναι ελεγμένα σύμφωνα με τους πιο απαιτητικούς κανονισμούς για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Η συντήρηση πρέπει να είναι επιμελής και συχνή σε παραθαλάσσιες περιοχές!

Η αλατονέφωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, μιας και μειώνει αισθητά το πάχος του βερνικιού, αφαιρώντας έτσι τη δύναμη της προστασίας που αυτό παρέχει. Η σωστή συντήρηση λοιπόν είναι το Α και το Ω για τη μέγιστη αντοχή των κουφωμάτων στο πέρασμα του χρόνου. Για το λόγο αυτό πρέπει να συντηρούνται ευλαβικά με τα kit συντήρησης που προσφέρουν οι κατασκευαστές. Πρόκειται για σετ που στην πιο απλή τους μορφή αποτελούνται από ένα καθαριστικό υγρό και ένα γαλάκτωμα.

Τα βήματα

Σωστός καθαρισμός

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων αποτελεί μία εξαιρετικά εύκολη εργασία, η οποία όμως πρέπει να εκτελεστεί σωστά και υπό προϋποθέσεις. Τα ξύλινα κουφώματα  πρέπει να καθαρίζονται με ειδικά καθαριστικά  συντήρησης ή με ήπια καθαριστικά ενδεδειγμένα για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες, τις ώρες όπου ο ήλιος δεν είναι κάθετος στην επιφάνειά τους ή δεν υπάρχουν συνθήκες ζέστης, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαλακό πανί ή μαλακό σφουγγάρι, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του καθαριστικού. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, η επιφάνεια των κουφωμάτων ξεπλένεται με άφθονο νερό και στη συνέχεια σκουπίζεται με καθαρό πανί έως ότου στεγνώσει (η επιφάνεια μετά τον καθαρισμό μένει ελάχιστα υγρή και στεγνώνει μόνη της). Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, συνήθως συστήνεται η επάλειψη των ξύλινων κουφωμάτων με ειδικό, συνοδευτικό γαλάκτωμα το οποίο βοηθά στη συντήρηση του ξύλου.

Ανανέωση του βερνικιού του ξύλου

Στην περίπτωση όπου η επιφάνεια του κουφώματος έχει υποστεί φθορές, όπως σκασίματα ή αποκόλληση της βαφής, είτε λόγω ελλιπούς συντήρησης είτε εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών (έντονη χιονόπτωση, βροχοπτώσεις, κ.ά.). Η ανανέωση της βαφής θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς τεχνίτες και περιλαμβάνει:

  • Τρίψιμο της επιφάνειας των ξύλινων κουφωμάτων με γυαλόχαρτο.
  • Καθαρισμό της περιοχής που έχει τριφτεί και στοκάρισμα με ειδικό στόκο των σημείων που έχουν υποστεί μεγαλύτερη φθορά.

Βάψιμο των ξύλινων κουφωμάτων

Η βαφή των κουφωμάτων γίνεται συνήθως σε τρεις στρώσεις ή σε μία στρώση με υγρό συντήρησης ξύλου και δύο στρώσεις βαφής.

Συχνή Λίπανση των μηχανισμών

Των εξαρτημάτων και των μηχανισμών των κουφωμάτων όπως στους μεντεσέδες και σε όλα τα μεταλλικά συνδετικά μέρη.