Salone del Mobile Milano 2024

Ρεκόρ 2024: το Salone del Mobile Milano κλείνει με αύξηση 20,2%.

Με 370.824 παρουσίες,  εκ των οποίων το 53,9% προήλθαν από το εξωτερικό,  η Salone del Mobile επιβεβαιώνεται ως διεθνές σημείο αναφοράς του κλάδου-κλειδί για την οικονομία, τη βιώσιμη καινοτομία και το μέλλον της οικιακής διαβίωσης. Τα συστατικά του επιτυχίας: 1.950 εκθέτες από 35 διαφορετικές χώρες, ένα εκπληκτικό πολιτιστικό πρόγραμμα και μια πρόκληση που ακούει στη λέξη “εξέλιξη”. Από το σχεδιασμό στην εμπειρία.

Με 20,2% περισσότερους επισκέπτες από το 2023, το Salone del Mobile 2024 στο Mιλάνο είδε μια ιστορική συμμετοχή με συνολικά 370.824 παρουσίες. Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τις επαγγελματικές παρουσίες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 28,6% · 65,6% από αυτές ήταν από το εξωτερικό. Αριθμοί που επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, τον κεντρικό ρόλο που παίζει η εκδήλωση στη διεθνοποίηση των εταιρειών στον τομέα, την αξία των δικτύων σχέσεων και επίσης την καταλυτική δύναμη μιας εκδήλωσης που έχει υπερβεί τα όρια της διάστασης της εμπορικής έκθεσης, κινούμενη από τη δεύτερη φάση της ανασχεδίασης της διάταξης και των διαδρομών των επισκεπτών σε μερικά από τα περίπτερα της έκθεσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς διμηνιαίες εκθέσεις EuroCucina / FTK, Τεχνολογία Για την Κουζίνα και Διεθνής Έκθεση Μπάνιου, δύο τομείς που είναι έντονα αφοσιωμένοι στο πείραμα με νέες αισθητικές και λειτουργίες σε υψηλά τεχνικά έργα που εστιάζουν όλο και περισσότερο σε μια βιώσιμη προσέγγιση.

Οι 15 κορυφαίες αγορές είδαν την Κίνα να κάνει μια μεγάλη επιστροφή, ακολουθούμενη από Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πολωνία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ρουμανία. Ένας άτλας που άνοιξε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, επίσης χάρη στις πολυάριθμες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.

Υπήρξε μεγαλύτερη παρουσία μέσων ενημέρωσης από πέρυσι: 5.552 πιστοποιημένοι δημοσιογράφοι και επαγγελματίες επικοινωνίας για ένα σύνολο 6.976 παρουσίες (49,8% από το εξωτερικό), που προσελκύθηκαν από μια εκδήλωση που επιτυχώς ερμήνευσε και αφηγήθηκε τα νέα σύνορα του σχεδιασμού στον κόσμο.

Το δημόσιο ενδιαφέρον κατά το Σαββατοκύριακο (τις μέρες κατά τις οποίες η έκθεση ήταν ανοικτή και σε μη επαγγελματίες) συνεχίστηκε, με 36.122 θαυμαστές να παρευρίσκονται, απόδειξη του γεγονότος ότι μια προσφορά ακόμα και με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, συνδυασμένη με ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας, λειτουργεί τόσο ως ισχυρός μαγνήτης για επαγγελματίες του χώρου όσο και ως μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις του σχεδιασμού που επισκέπτονται την έκθεση για να ενημερωθούν για νέες προτάσεις και εναλλακτικές για σκέψη.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των ιταλικών και ξένων φοιτητών, οι οποίοι ανήλθαν σε 14.683, συμπεριλαμβανομένων 9.066 Ιταλών (+35,9%), σημειώνοντας μια μέση αναπτυξιακή τάση του 28,6%, νέοι που, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το ανεξέλεγκτο «εργοστάσιο» νέων ταλέντων, SaloneSatellite, αποδέχτηκαν την πρόσκληση να ανακαλύψουν το δυναμικό ενός κλάδου που δημιουργεί νόημα και ομορφιά, μέσω ενός μίγματος πολυεπιστημονικών δεξιοτήτων, σε αρμονία με τη διαδικασία μετάβασης στο μπλε και πράσινο που προαναγγέλλει το μέλλον των νέων γενιών.

Τέλος, η χρήση της πολυκαναλικής πλατφόρμας του Salone από την ψηφιακή κοινότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες, με πάνω από 1 εκατομμύριο αλληλεπιδράσεις (+50% σε σχέση με το 2023) με ποσοστό εμπλοκής 60% και 90 εκατομμύρια εμφανίσεις (+15% σε σχέση με το 2023). Η εφαρμογή πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη χρήση των υπηρεσιών από το προξενιό, το οποίο σημείωσε αύξηση άνω του 39% και τη διαδραστική πλοήγηση στο χάρτη, με περισσότερες από 450.000 αναζητήσεις.

Η Maria Porro, πρόεδρος του Salone del Mobile.Milano, είπε τα εξής: “Η 62ηέκδοση του Salone del Mobile.Milano ξεπέρασε κάθε προσδοκία: ήταν ένα ρεκόρ έκδοσης. Είδαμε εξαιρετικά αποτελέσματα, χάρη στην εμπιστοσύνη ενός οικοσυστήματος που, για άλλη μια φορά, αναγνώρισε τη διεθνή ηγετική θέση της διοργάνωσης. Με 370.824 παρουσίες, η Salone επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση της ως απαράμιλλη γέφυρα για το διάλογο με τις νέες γεωγραφικές περιοχές της αγοράς, μια διηπειρωτική πόλη ανοιχτή σε καινοτομία, στην οποία ο ανταγωνισμός υποδαυλίζει την ανταγωνιστικότητα ενός τομέα-κλειδί για την για την οικονομία της χώρας και όχι μόνο. Ένα μεγάλο “εργοστάσιο” με νόημα και διαρκή αξία, προϊόντων και θέσεων εργασίας, καθώς και υλικού και άυλου πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανασχεδιασμού της μορφής και των εμπειριών, διατηρήσαμε τόσο τις βιομηχανικές όσο και την παραγωγή και τους επισκέπτες ως επίκεντρο, σε μια προσπάθεια να τονώσουμε και τις δύο πλευρές με ένα εκπληκτικό πολιτιστικό πρόγραμμα ικανό να δημιουργήσει νέες συνδέσεις μεταξύ των ισχυρών ριζών του πολιτισμού του σχεδιασμού και τον ορισμό νέων μελλοντικών οραμάτων. Το δικό μας SaloneSatellite, το οποίο έχει αναχαιτίσει και προωθήσει νέα ταλέντα εδώ και 25 χρόνια, είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος. Η επιτυχία αυτής της έκδοσης οφείλεται επίσης στην επιτυχία των Μπιενάλε Κουζίνας και Μπάνιου, στις οποίες η έρευνα και η ανάπτυξη αποτελούν τη σύνθεση όχι μόνο των διαδικασιών καινοτομίας αλλά και μια έκφραση της ικανότητας των δύο τομέων να αναχαιτίζουν τις συνήθειες και τις επιθυμίες της καθημερινής ζωής. Έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε για το 2025, έχοντας επίγνωση ότι η Salone del Mobile είναι μια ευκαιρία για όλους, για την εφοδιαστική αλυσίδα ξύλου-στρωμάτων, για το Μιλάνο και για το ολόκληρο το σύστημα Made in Italy. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, μεγάλες ή μικρές, εταιρείες και ιδρύματα, έχοντας κατά νου την τρομερή διαίσθηση που έχει μας οδηγεί εδώ και 62 εκδόσεις· να δημιουργούμε και να είμαστε μια κοινότητα. Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται σε όλους εκείνους που έκαναν αυτή την πρόκληση όχι μόνο δυνατή αλλά και συγκεκριμένη, περιεκτική, λαμπρή. Όπως το μπλε βελούδο των Thinking Rooms του David Lynch, ένας φόρος τιμής στη γεννητική σκέψη που κινεί τον κόσμο”.

Ο Claudio Feltrin, πρόεδρος της Federlegno Arredo, δήλωσε: “Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική διοργάνωση, που δικαιολογεί επαρκώς την εξαιρετική δουλειά που κατέβαλαν οι εκθέτες κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. Για άλλη μια φορά, οι επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και μετά από 62 χρόνια, εμείς μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είμαστε οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες, ικανοί να προσελκύσουμε σχεδιασμό από όλο τον κόσμο στα περίπτερα της Rho Fiera Milano, επιβεβαιώνοντας τη Salone ως τη σημαντικότερη διεθνή εμπορική έκθεση του κλάδου. Το μυστικό; Ευφυΐα, όραμα, αποφασιστικότητα και αυτή η απαράμιλλη “βιομηχανική δεξιοτεχνία” που μόνο τα προϊόντα μας μπορούν να εκφράζουν. Αυτές οι εταιρείες και η αλυσίδα εφοδιασμού ξυλουργικών ειδών είναι ο οικονομικός κινητήρας αυτής της πολλοστής επιτυχίας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, και την οποία είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε, ως έκφραση του μεγάλου συστήματος που είναι ο ιταλικός σχεδιασμός. Το Salone del Mobile είναι πρωτίστως μια εμπορική έκθεση που επιτρέπει ακόμη και στις μικρότερες εταιρείες να παρουσιαστούν σε ένα τόσο μεγάλο και εξειδικευμένο κοινό, το οποίο θα δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν μεμονωμένα.

Σημαντική αναγνώριση της διεθνούς ηγετικής θέσης του Salone και της βιομηχανίας συνολικά προήλθε επίσης από την παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών και θεσμικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Ανάπτυξης και Made in Italy, Adolfo Urso, ο οποίος επέλεξε το Μιλάνο και το Salone για να γιορτάσει την Πρώτη Εθνική Ημέρα Made in Italy της χώρας. Η υποστήριξη της ITA – Ιταλικής Υπηρεσίας Εμπορίου αποδείχθηκε επίσης ανεκτίμητη, με προσκλήσεις σε 220 αγοραστές και 240 δημοσιογράφους από 64 διαφορετικές χώρες, προσφέροντας την ευκαιρία να συναντηθούν με τις εκθέτριες εταιρείες. Η στενή συνεργασία με την Rho Fiera Milano ήταν επίσης κρίσιμη, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

H al2 ΣΤΗ SALONE MOBILE. MILANO 2024

Η ικανότητα του εκλεπτυσμένου να προσελκύει, αυτός ο γοητευτικός μαγνητισμός που σήμερα τον αποκαλούμε “χάρισμα”, είναι εδώ για να περιγράψει τη μαγεία που δημιουργούν οι άνθρωποι, τα περιβάλλοντα και τα αντικείμενα. Μια ορολογία τόσο δυνατή όσο η διάθεση που εκφράζεται πλήρως μέσα από τη νέα συλλογή της al2, η οποία ενισχύει το μονοπάτι της προς μια σχεδιαστική ικανότητα να ερμηνεύει το «βασικό στοιχείο» με ένα διαφορετικό χαρακτήρα και έτσι να δημιουργεί λύσεις με αρχιτεκτονικό αποτύπωμα. Όλα αυτά έχοντας πάντα το δυναμισμό που μόνο ένα πνεύμα του design μπορεί να παρέχει. Επιπλέον, κομμάτια υψηλής ποιότητας, “γυαλισμένα” σα γλυπτά, απαραίτητα μα καθόλου συνηθισμένα, αυτόνομα αλλά και ικανά να αλληλοεπιδράσουν, δημιουργούν τη φετινή στυλιστική αλφάβητο της al2.

Πάντα παρούσα στη Salone del Mobile από το 2013, κάθε φορά με μια νέα συλλογή και τοποθετημένη δίπλα σε μεγάλα και διεθνή brands, φέτος η al2 θα εκθέσει στο:

Περίπτερο 18 – Stand C08, τον μπουφέ Eterna, το τραπέζι Echo, την καρέκλα Clara και τον καναπέ Bonet.

Μιλάνο, Απρίλιος 2024

PEDRALI, SALONE DEL MOBILE 2024

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την διοργάνωση του 2024 του Salone del Mobile στο Μιλάνο. Υπήρχε μια αίσθηση θετικότητας και παρατηρήσαμε την επιθυμία να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην έκθεση για να αναζητήσουν νέα έμπνευση. Στο περίπτερό μας #PedraliColoursofLightness, σχεδιασμένο από το DWA Design Studio, παρουσιάσαμε 11 νέα προϊόντα, τόσο για εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς χώρους. Αναδείξαμε τον κατάλληλο συνδυασμό καινοτομίας και παράδοσης, προωθώντας τη λειτουργική ομορφιά που είναι 100% ιταλικής προέλευσης. Αυτή η έκδοση είδε την επιστροφή της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ωκεανίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και των αναδυόμενων αγορών. Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε αυτήν την εκδοχή του Salone del Mobile Milano να επιστρέφει στη διεθνή σκηνή, όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια.