Έπιπλο κουζίνας – ντουλάπας: Η κινητήριος δύναμη της αγοράς!

Το έπιπλο της κουζίνας και της ντουλάπας, εδώ κι αρκετά χρόνια είναι το είδος του επίπλου που δίνει πνοή στην αγορά, τόσο των υλικών, των μηχανημάτων, των επιφανειών, αλλά και του design. 

Η κουζίνα πολλά χρόνια τώρα είναι το μέρος εκείνο του σπιτιού, που τα περισσότερα μέλη της οικογένειας περνούν αρκετές ώρες μαζί, είτε μαγειρεύοντας, είτε τρώγοντας. Στα σύγχρονα χρόνια, ο χώρος της κουζίνας οφείλει να είναι καλαίσθητος, αλλά και λειτουργικός.

Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, η κουζίνα θεωρείται ο πιο σημαντικός χώρος σε ένα σπίτι και ευτυχώς, εν έτει 2018, υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε ο καθένας μας να έχει την κουζίνα που ονειρεύεται. Όμως η σημαντική κάμψη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλές κατοικίες να έχουν ακόμα απαρχαιωμένες κουζίνες, που δεν έχουν καμία λειτουργικότητα και εργονομία.

Πλέον όμως ο κλάδος των κατασκευών αρχίζει και ανεβαίνει, με τις ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων να δίνουν αρκετή από την ώθηση που βλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Οι ανακαινίσεις κτηρίων, οι ανακατασκευές των παλαιών σπιτιών, οι μερικές ανακαινίσεις, (ανακαίνιση κουζίνας, μπάνιου) αυξάνονται συνεχώς, κάτι για το οποίο μεγάλο μερίδιο έχει η τρομακτική ανάπτυξη του AirBnb.

Μελετημένες κινήσεις για μεγαλύτερο αποτέλεσμα
Η κατασκευή από το μηδέν ή ακόμα και η ανακαίνιση μιας κουζίνας είναι μια σημαντική διαδικασία για την οποία τόσο ο κατασκευαστής όσο και ο πελάτης θα πρέπει να δουλέψουν από κοινού ώστε να δουν και να βρουν ποιες είναι οι χρηστικές ανάγκες του τελευταίου. Μην ξεχνάμε πως η κουζίνα είναι ένα από τα δωμάτια με τη μεγαλύτερη χρήση σε κάθε σπίτι και για αυτό η διαμόρφωσή της πρέπει να είναι τέτοια που να ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες του χρήστη.

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι σε μια ανακαίνιση κουζίνας, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις τεχνικές εργασίες, όπως ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα αν πρόκειται για παλιά κατασκευή.

Οι ευρωπαϊκές τάσεις στην κουζίνα
Το 2017 ήταν ένα καλό, αλλά όχι ένα εξαιρετικό έτος για την ευρωπαϊκή αγορά επίπλων κουζίνας. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά μόλις + 2,8% σε αξία, γεγονός που οφείλεται εν μέρει, σε μια μικρή κρίση επιλεγμένων παραγόντων, κυρίως στην αγορά της Γερμανίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Σε μια πενταετία, τόσο οι ιταλικές όσο και οι γερμανικές εξαγωγές επίπλων κουζίνας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 5% ετησίως. Οι εισαγωγές αυξάνονται περίπου με τον ίδιο ρυθμό, ενώ εξίσου αυξημένες είναι οι εισαγωγές από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ιδιαίτερα ανοδική εμφανίζεται η αγορά της Ρωσίας.